Manastir Rujan

Manastir Rujan se nalazi na mestu starog manastira Rujno, u selu Vrutci na levoj obali istoimenog jezera, u opštini Užice. Posvećen je Svetom Georgiju.


Stari manastir se nalazio na uzvišenju udaljenom 1 km od današnjeg manastira. Najverovatnije je izgrađen krajem XV ili početkom XVI veka. U njemu je 1529. godine počela sa radom prva štamparija u Srbiji. Prva knjigu „Rujansko četvorojevađelje“ štampao je monah Teodosije. Štampariju su su otkrili Turci i zapalili je. Danas postoje dva primerka ove knjige: jedan od 92 lista koji se nalazi u biblioteci SANU i delimično je oštećen tokom bombardovanja Beograda 1941. godine, i drugi od 296 listova koji se nalazi u Državnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Prvobitni manastir je potopljen prilikom izgradnje akumulacionog jezera Vrujci. Današnji je sagrađen 2006. godine. Kao i prvobitni hram obložen je crvenim kamenom, koji podseća na ruj koja je karakteristična za čitavu ovu oblast. Od nje se dobija crvena boja po kojoj je i planina Zlatibor nekada nosila naziv Rujan.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar