Manastir Jašunja - Sveti Jovan

Manastir Jašunja se nalazi u selu Jašunja u opštini Leskovac. Udaljen je oko kilometar ipo od hrama Vavedenja Presvete Bogorodice. Posvećen je Svetom Jovanu Krstitelju.


Manastir je podignut 1517. godine na temeljima srednjevekovnog hrama iz vremena dinastije Nemanjić. Ktitor manastira je Andronik Kantakuzin, ali se u nekim izvorima se pominje i car Selim. Crkva je jednobrodna građevina sapoluobličastim svodovima i tremom sa zapadne strane. Fasade predstavljaju ćelijasto zidanje, i zidanje korišćenjem lomljenog kamena i opeke. Najstarije freske nalaze se u naosu, potiču iz 1524. godine i delo su slikara Petra iz Sofije. Narteks je živopisan 1584. godine.

Obnovom iz 1693. godine promenjena je krovna konstrukcija, a urađen je nov živopis koji je u potpunosti prekrio stari. Manastir je nekoliko puta oštećen tokom XIX veka, a poslednje radove na freskama uradio je 1902. godine slikar Jakov i njegov sin Đorđe. Dvadesetih godina u njega su se doselili ruski monasi. Poslednji veliki radovi na obnovi manastira izvedeni su osamdesetih godina XX veka.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar