Manastir Davidovica

Manastir Davidovica se nalazi pored reke Lim na padinama planine Jadovnik, kod mesta Grobnice u opštini Prijepolje. Posvećen je Bogojavljenju.


Sagrađen je 1281/1282. godine kao zadužbina srpskog župana Dmitra Nemanjića, Vukanovog sina i unuka velikog župana Stefana Nemanje. Dimtar je po zamonašenju dobio ime David pa se manastir po njemu i zove. Manastir je podignut na temeljima vizantijske bazilike iz VI veka. Smatra se da je ktitor sahranjen u svojoj zadužbini, ali arheološka istraživanja nisu potvrdila tu tvrdnju. Ipak u porti crkve je pronađena nadgrobna ploča njegovog unuka Vratka Nemanjića. Vojvoda Vratko, u narodnoj tradiciji poznatiji kao Jug Bogdan, bio je otac čuvenih junaka srpskih epskih pesama devetoro braće Jugovića. Njegova ćerka bila je i Milica Hrebeljanović, žena kneza Lazara. Lokalno stanovništvo veruje da su braća Jugovići sahranjeni u manastiru Davidovici, a da je njihova tela nakon Kosovske bitke donela sestra Milica. Nakon turskih osvajanja Srbije manastir je pljačkan u više navrata.

Godine 1960. izvedeni su konzervatorski radovi, a 1998. godine otpočela je obnova prilikom koje je veći deo crkve rekonstruisan izuzev narteksa. Crkva je jednobrodna crkva sa apsidom i kubetom. Sa strane ima kapelice sa kupolama umesto pevničkih transepta. Na hramu je vidljiva granica između autentičnih ostataka i rekonstruisanog dela. Živopis je očuvan u fragmentima.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar