Manastir Bešenovo

Manastir Bešenovo se nalazi na južnom padima središnjeg dela Fruške gore, u naselju Bešenovački Prnjavor na teritoriji opštine Sremska Mitrovica. Manastirski hram posvećen je Svetim arhanđelima Gavrilu i Mihailu.


Prema narodnom predanju manastir je osnovao srpski kralj Dragutin Nemanjić u XIII veku, nakon što se 1282. godine odrekao prestola u korist brata Dragutina i postao prvi „sremski kralj“. Manastir se pominje u turskom popisu iz 1576. godine. Na osnovu kasnijih popisa iz XVIII veka saznajemo da su crkva (jednobrodne osnove) i konaci bili ozidani od opeke, da je imao zvonik, a pominju se i brojne relikvije i dragocenosti koje su čuvane u manastiru. Godine 1944. manastir su prvo opljačkale hrvatske ustaše, a zatim su ga bombardovali Nemci. Danas su sačuvana samo dva ikonostasa i nekoliko knjiga koji se čuvaju u Sremskoj Mitrovici. Kompletna obnova manastira počela je 2013. godine.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar

 

POZIV: 2020.g.   -  rok istekao, više prilika u narednom periodu, Vaš Turistički vodič

Šesta pesnička manifestacija BEŠENOVSKA PRINOŠENjA

„Ne damo svetinje, jer one nisu dale nas“, tema je ovogodišnjeg pesničkog konkursa manifestacije „Bešenovska prinošenja“ koju šestu godinu za redom organizuje manastir Bešenovo, a osmislio ju je predsednik žirija čuveni srpski pesnik Blagoje Baković.

Rok 25. jun 2020. g.  Više o konkursu... link