Kovin

Kovin je grad i sedište istoimene opštine u južnom Banatu, od Beograda je udaljen 50 km, a od Smedereva 13 km. Prvi put se pominje 1053. godine  kao Castrum Cave, u to vreme Kovin je bio utvrđeni grad.


Posebno obeležje reljefu daje Deliblatska peščara, jedinstven geomorfološki fenomen sa izraženim dinskim reljefom. Nastala je tokom ledenog doba od naslaga eolskog, silikatno-karbonskog peska. Današnji izgled peščare nije ni nalik uobičajenim pustinjskim peščarama. Ona je pošumljena i kultivisana, čime joj je pesak u velikoj meri umrtvljen. Blizu dve trećine površine Deliblatske peščare prostire na području kovinske opštine.

 

Kovin ima povoljne uslove za više vrsta turizma  počev od nautičkog turizma na Dunavu,  preko turizma posebnih interesa kao što su lov i ribolov na Dunavu, njegovim rukavcima, ritovima, na prirodnim i veštačkim kovinskim jezerima i u Deliblatskoj peščari koja svojom izuzetno bogatom florom i faunom pruža velike mogućnosti i za ekološki turizam, pa do seoskog turizma u Skorenovcu, Deliblatu i drugim kovinskim selima. Vode Dunava, rukavca Dunavac, jezera Kraljevac, Crne bare, Provalije, Šljunkare, te Dubovačkog rita, izuzetno su bogate ribom i predstavljaju pravu oazu za ribolovce. Kovinska oaza za lovce svakako je Deliblatska peščara, koja je sa svojom raznolikom šumskom vegetaciom stanište više vrsta lovne divljači. U bogatoj flori peščare zastupljeno je 900 vrsta viših biljaka, među kojima veliki broj retkih i endemičnih stepskih i peščanih vrsta, kao i veliki broj vrsta lekovitog i aromatičnog bilja. Svi posetioci Kovina uživaće i u obilasku starih sakralnih zdanja u gradu - tri znamenite kovinske crkve koje predstavljaju svojevrsne  kulturno-istorijske spomenike i spomenike arhitekture, kao i ostataka kovinske srednjovekovne tvrđave na levoj obali Dunava koja svedoči o burnoj viševekovnoj istoriji Kovina.

 

Manifestacije:

  • Dani vina,
  • Stari Lala,
  • Kovinsko kulturno leto,
  • Zlatni kotlić Kovina,
  • Dani Rumuna,
  • Kup Kovina.