Kopaonik

Kopaonik predstavlja najveći ski centar u našoj zemlji. Izgrađenost potrebne infrastrukture, pre svega ski puteva  i staza, a zatim i brojni ugostiteljski objekti uticali su da Kopaonik postane jedan od najposećenijih turističkih mesta u Srbiji. Na planini je uređeno oko 62 km ski staza i ski puteva za alpsko i nordijsko skijanje. Staze su napravljene tako da pružaju mogućnost skijanja svim kategorijama skijaša, od onih koji su početnici do vrhunskih skijaša.


 Na planini je uređeno 38 ski staza i svaka od njih je dobro povezana sistemom žičara i ski liftova: tri šestosedne žičare, 4 sklopive četvorosedne, tri fiksne četvorosedne žičare sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, dve dvosede žičare, dva vučna ski lifta “sidro” i osam ski liftova "tanjir", kao i tri vezna ski lifta. Pored toga staza ‘’Malo jezero’’ je osvetljena te je moguće i noćno skijanje.

97% skijaških staza je opremljeno sistemom za veštačko osnežavanje te to doprinosi da skijaška sezona traje duže.

Pored ski staza na planini postoji i snow park koji omogućava održavanje brojnih takmičenja,a takođe i postoji takozvani ‘’ski vrtić’’ koji omogućuje najmlađima da ovladaju skijaškim veštinama. Tokom leta turisti su u mogućnosti da isprobaju neke od aktivnosti na planini. Jedna od njih je i vožnja  žičarom ‘’’Pančićev vrh’’ koja omogućuje turistima da razgledaju ski centar.

Takođe na planini je napravljen Bike park i postoje tri downhill staze koje su različitih podloga  za turiste koje vole adrenalinske sportove poput planinskog bicilizma. Bob na šinama predstavlja takođe jednu od aktivnosti kojima se turisti mogu baviti tokom boravka na planini. On podrazumeva vožnju kroz šumu na šinama koji može da dostigne brzinu od 60 km/h kao i tjubing koji podrazumeva vožnju posebnim gumama. Za turiste koji žele da istražuju planinu postoje i posebne pešačke ture kao i vožnja trotočkašima.