Knjaževac

Opština Knjaževac se nalazi u istočnom delu Srbije, uz granicu sa Republikom Bugarskom i ulazi u sastav Timočke krajine. Knjaževac i njegova okolina nastanjeni su još u praistorijska vremena. Ovome svedoče brojni ostaci materijalne kulture pronađeni u arheološkim nalazištima na ovom terenu. Iako još nema pouzdanih dokaza Knjaževac je nastao na temeljima rimskog utvrđenja Veliki Timok (Timacum majus).


Današnje ime Knjaževac, dobio je 17. januara 1859. godine kada je ovde boravio Knez Miloš Obrenović i naredio da se zapali i poruši zloglasna Gurgusovačka kula, tamnica u kojoj su (počev od 1843. godine) bili zatvarani protivnici dinastije Karađorđević.

Turistički centar na Staroj planini, predstavlja najveći potencijal ovog kraja. Opština Knjaževac je prepoznatljiva i po kulturno - istorijskim spomenicima, pre svih arheo - etno parku Ravna. U parku se nalaze rekonstruisane kuće iz XIX veka, kao i lapidarijum sa eksponatima iz arheološkog lokaliteta Timacum Minus iz Rimskog perioda, koji se nalazi nedaleko od Knjaževca. Knjaževac je poznat po kvalitetnim vinima i vinarijama.

„Molitva pod Midžorom“ i „Sabor na Kadibogazu“ su najpoznatije manifestacije koje se se odvijaju na teritoriji opštine Knjaževac. Ove manifestacije čuvaju od zaborava tradiciju i starinske običaje kroz pripremu tradicionalnih jela, kazivanje narodnih pripovetki i pesama, izvođenje izvorne narodne muzike.