Pečenje i izrada hleba

Nekada se hleb pekao u dobro zagrejanoj crepulji i ispod metalnog, takođe, zagrejanog sača. Pre nego što pristupi loženju vatre na ognjištu, domaćica od prosejanog brašna, mlake vode i domaćeg kvasca umesi hlebno testo. Zatim se sačeka da testo „nadođe“. Ono se nalazi u drvenom koritu („tekne“). Kraj ognjišta se pripremi dosta suvih cepanica i granja i naloži se jaka vatra na koju se postavi crepulja da se dobro zagreje. Dok se ona zagreva, domaćica uzme „tanjur“ (kružna daska), po njoj posle malo brašna i stavi manju količinu testa koje se udaranjem u dlanove umesi u okrugli hleb. Hlebno testo je moglo biti od kukuruznog ili ražanog brašna a za vreme praznika nastojalo se da hleb ili pogača budu od pšeničnog brašna. Pre pečenja hleba, crepulja se zagreva na plamenu suvih grana i cepanica i premešta se na kraj ognjišta. Tako postavljenja crepulja se briše krpom a zatim se pomoću „tanjura“ pažljivo spusti umešeni hleb dok su ispod crepulje zagrejani pepeo i žar. Da bi se hleb ispekao, povrh crepulje se stavlja metalni sač, koji je takođe zagrejan na ognjištu.


GALERIJA

Pečenje i izrada hleba
Pečenje i izrada hleba
Pečenje i izrada hleba

Nekada nije bilo kupovnog kvasca tako da su žene morale same da ga pripremaju, od jabukovog sirćeta. Jednom proizveden kvasac se čuvao. Testo se zamesi i ostavi se jedan njegov deo koji se dobro uvalja u brašno i čuva na toplom mestu. Kada se ponovo mesi hleb, uzme se taj kvasni deo.

Pečenje hleba je isključivo ženski posao i žene su mu posvećivale dosta truda. Pekao se jedanput sedmično za potrebe domaćinstva i poslovi u vezi sa pripremanjem i pečenjem hleba su bili dobro organizovani. Stari način pečenja hleba se i dalje održava jer i danas postoji seosko stanovništvo koje samostalno proizvodi brašno.

 

Preuzeto iz Priča o hlebu, strana 15.

Izdavač Narodni muzej Kraljevo / Za izdavača Dragan Drašković

Autor izložbe i kataloga Violeta Cvetanovska

Urednik Dragan Drašković / Lektura i korektura mr Ana Gvozdenović

Tehnička realizacija Dragan Vojinović, Rade Pajović, Vladan Pejković, Slobodan Milenković

Fotografija Srđan Vulović / Dizajn publikacije Dragan Pešić

Grafička priprema Ajova doo / Štampa Interklima grafika

Kraljevo, 2013.