Istorijski muzej Srbije

Nastanak Istorijskog muzeja Srbije vezan je za Narodni muzej, ali kao zvanična institucija osnovan je tek 1963. godine. Smešten je u centru Beograda, u zgradi nekadašnje Agrarne banke, sagrađene 1934. godine kao rad braće Branka i Petra Krstića. U sastavu Istorijskog muzeja Srbije nalazi se i Konak kneza Miloša na Topčideru.


Muzej prikuplja, čuva, sređuje, proučava i izlaže materijalna svedočanstva srpskog naroda počev od srednjeg veka, zatim perioda strane vladavine, pa preko novovekovne borbe za državnu samostalnosti i narodnooslobodilačke borbe, sve do posleratne istorije Srbije. Muzejski fond čini oko 35 000 predmeta. Čini ga nekoliko zbirki: arheološka, arhivalija, etnografska, zastave, znamenja, karte, kopije fresaka, likovna, numiznatička, oružje, pečati, plakati, primanjena, razglednice, realije, stara knjiga, tehnička, uniforme i fotografije. Muzej je nadležan i za pojedina kulturna dobra van granica države, a često je i organizator brojnih izložbi u inostranstvu.

Samo neke od tematskih izložbi koje su organizovane u muzeju su:

Izložba "Kraj Velikog rata 1917-1918"   13. novembar 2018 - 13. novembar 2019.

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku Banca Intesa i deo je Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, čemu je Istorijski muzej Srbije posvetio veliku pažnju i u prethodnim godinama, organizujući zapažene izložbe u zemlji i inostranstvu („Srbija 1914”, „Žensko lice Velikog rata”, „Milunka Savić – heroina Velikog rata”, „Srbija 1915–16”, „Srbi u severnoj Africi (1915–1919)” i nova stalna postavka u Srpskoj kući na Krfu).

Izložba je savremeni muzejski projekat koji nastoji da autentičnim materijalima, upečatljivom scenografijom, zvučnim i svetlosnim efektima i upotrebom tehnologija proširene i virtuelne stvarnosti, što potpunije i verodostojnije približi događaje iz poslednjih ratnih godina kada je srpska vojska, nakon velikih stradanja i oporavka u savezničkim zemljama, započela operacije za konačnu pobedu i povratak u otadžbinu.

Pored dokumentarnih filmova, ličnih predmeta, oružja, odlikovanja i brojnih do sada neizlaganih fotografija, na izložbi su prikazane i umetničke slike i plakati, koji su obeležili i ovekovečili ovaj slavni period srpske prošlosti.

U posebnoj galeriji Muzeja su prezentovane dve tematske ekstenzije izložbe: „Đorđe Čarapić Fusek, sekretar Kancelarije kraljevskih ordena – Život i delo” i „Znamenja Prvog svetskog rata iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije”.

U prvom delu su prikazani život i delo, široj javnosti nedovoljno poznatog, prvog sekretara Kancelarije kraljevskih ordena, formirane 1917. godine na Krfu za potrebe nagrađivanja zaslužnih učesnika rata, koji su dali živote za oslobođenje otadžbine. Stvaralaštvo Đorđa Čarapića je obeležilo dizajniranje državnih simbola: zastava, grbova, ordenja i pratećih povelja, diploma i ukaza Kraljevine SHS, a potom i Kraljevine Jugoslavije, ali je njegova umetnička svestranost dolazila do izražaja i u drugim projektima primenjene umetnosti.

U drugom delu je izloženo gotovo celokupno znamenje iz zbirke Muzeja, koje se odnosi na Veliki rat. Tako će posetioci moći da vide znamenja predratne Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS, kao i savezničkih i neprijateljskih zemalja.

Autori izložbe: dr Dušica Bojić, Nebojša Damnjanović, Tijana Jovanović Češka i dr Andrej Vujnović

Autori koncepta i producent izložbe: Marko Savić i Stanislav Staša Tomić

Autor interaktivnih instalacija: Marko Todorović

Dizajneri izložbe: Saša Ivanović i Izabela Martinov Tomović

Saradnici u realizaciji: Boško Ljubojević, Štefica Radmanović, Ana Ćuk Dragomirović, Vesna Dragović Pop-Lazić, Katarina Mitrović, Aleksandra Kolaković  i Iva Jotić Lubura

Izložbu su materijalima iz svojih fondova pomogli: Jugoslovenska kinoteka, Narodni muzej Beograd, Muzej Vojvodine, Arhiv Srbije, Istorijski arhiv grada Beograda, Narodni muzej Šabac, Narodni muzej Kragujevac, Narodni muzej Toplice iz Prokuplja, Srpska pravoslavna crkvena opština u Pančevu, kao i brojni pojedinci i porodice (privatne kolekcije generala Marića, generala Simovića, Pantelije Đurića, pukovnika Bojića, Mirjane Jeftić i Gradimira Nikolića).

 

Izložba „Smrt Karađorđa Petrovića”   30. novembar 2017. - 30. septembar 2018. 

se realizuje povodom obeležavanja dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa i nastoji da približi vreme koje je Karađorđe proveo u izgnanstvu, nakon napuštanja Srbije posle sloma ustanka 1813. godine, i posebno njegov tragični kraj. Postavka prikazuje stanje u beogradskom pašaluku uoči podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu na Sretenje 1804, razvoj ustanka i njegov slom 1813, sa posebnim akcentom na okolnosti i događaje koji su usledili i doveli do tragičnog ubistva Karađorđa 1817. u vremenima ne uvek stabilne diplomatske i vojne podrške Rusije i Austrije.
Ovaj tragični čin ubistva je imao dalekosežne posledice na državni i politički život Srbije, posebno na potonje sukobe dinastija Karađorđević i Obrenović, koji su obeležili istoriju srpskog naroda u 19. i početkom 20. veka. Posetioci imaju priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali rodonačelniku dinastije Karađorđević, među kojima se svojim značajem i estetikom izdvajaju voždov pečatni prsten, dolama, zastava, kao i izvanredni primerci njegovog ličnog naoružanja i opreme: jatagan belosapac, pištolj kremenjak, tzv. ledenica, i fišeklija sa motivima Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija, koji plene svojom lepotom i raskošnim ornamentima, predstavljajući tako i svojevrsna dela primenjene umetnosti i svedočanstva razvoja starih zanata i oružarstva.
Stručna vođenja za individualne posetioce su subotom od 13 časova.
Autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović i Borislav Korica.
Izložba je otvorena do septembra 2018. godine.

 

Izložba „Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju”   13. januar - 01. septembar 2018.

autorke Štefice Radmanović je savremeni multimedijalni muzejski projekat podstaknut ovogodišnjim obeležavanjem sto šezdesete godišnjice od rođenja slavnog naučnika.
Premijernim prikazivanjem najvećeg dela zaostavštine poznatog fizičara, astronoma i rektora Univerziteta u Beogradu želimo da podsetimo javnost na život i brojne zasluge čoveka koji je svoj život i rad posvetio popularizaciji nauke i stavljanju njenih dostignuća u korist i na dobrobit srpskog naroda. Đorđe Stanojević je pionir elektrifikacije i industrijalizacije Srbije,  autor prvih naučnih radova iz astrofizike i autor najstarije sačuvane fotografije u boji kod Srba – „Ciganče sa violinom”. Zahvaljujući njegovom zalaganju, Beograd je1893.dobio termoelektranu, samo 12 godina posle izgradnje prve u svetu. Takođe je zaslužan i za izgradnju prvih hidroelektrana koje su koristileTeslin polifazni sistem na Đetinji, Vučjanki i drugim rekama, od kojih su mnoge u upotrebi i danas.
Postavka obuhvata muzealije prikupljane tokom više decenija i okupljene u posebnom muzejskom fondu: njegove lične predmete, arhivsku građu, njegove fotografije ljudi, predela, gradova i građevina, kao i pozitive i negative Sunca urađene na staklu.
Posebnu atraktivnost i doživljaj postavke daju specijalno kreiraneprojekcije, svetlosne i volumetrijske instalacije autora Borjana Pobrića, koje na savremen način dočaravaju značaj Stanojevićevog rada za dinamičan privredni rast i emancipaciju srpskog društva krajem 19. i početkom 20. veka.
Stručna vođenja za individualne posetioce su sredom od 17 časova.
Izložba je otvorena do 30. septembra 2018. godine.

 

Izložba „Srbija 19 godina od 1999. – I dok su bombe padale”    24. mart - 03. septembar 2018.

prikazuje umetničke radove Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića, koje su umetnici crtali i slikali direktno podstaknuti ratnim događanjima, kojima su i sami bili savremenici. Izložba obuhvata umetnička dela, koja su ovi izvrsni umetnici u proteklom periodu poklonili Istorijskom muzeju Srbije i to sliku iz ciklusa „Moja zemlja koje više nema” Vladimira Veličkovića, koja prikazuje početak raspada zemlje i umetnička dela Biljane Vilimon iz ciklusa „Zbogom pameti” stvaranih tokom agresije a koja prikazuju završne faze procesa nestajanja nekadašnje Jugoslavije. 
Postavka je upotpunjena hronologijom događaja, kao i brojnim predmetima.
Autori izložbe: Tijana Jovanović Češka i dr Dušica Bojić.
Izložba je otvorena do 11. juna 2018. godine.

 

Adresa: Trg Nikole Pašića br. 11, 11000 Beograd

Tel: 011/3287 242, 2187 360, 2637 753

www.imus.org.rs