Gradište

Znamenito mesto Gradište nalazi se u Šumadiji, 7 km severozapadno od Rače Kragujevačke u ataru sela Viševac. Ovo mesto predstavlja ustvari rodno mesto Karađorđa Đorđa Petrovića, vođe Prvog srpskog ustanka. S obzirom da se nalazi na padinama brda Venčac, lokalitet je okružen hrastovim šumama uz koje se javlja bukva, javor, mleč, zova, lipa.


Karađorđe je rođen 15.09.1768. godine. Od mladosti je pružao otpor nasilju Turaka i učestvovao u borbama za oslobođenje Begrada i Srbije. Februara 1804. godine izabran je za vođu ustanka na zboru u Orašcu. U njegovo vreme beogradski pašaluk je oslobođen, kasnije Užička, Sokolska i Požeška nahija. Tokom narednih godina Karađorđe sarađuje sa Rusijom i nastoji da učvrsti vojsku. Odredbama Bukureškog mira zaključenog između Rusije i Turske 1812. godine, turske trupe su dobile pravo da ponovo zaposednu gradove. Karađorđe je to odbio i pokušao da pruži otpor. Međutim padom Negotina, Turcima je put za Beograd bio otvoren. U međuvremenu Karađorđe je oboleo a krajem 1814. godine odlazi za Rusiju. Čuvši za Drugi srpski ustanak, vraća se u Srbiju i okuplja dobrovoljce. Meseca jula 1817. godine na prevaru je ubijen u Radovanjskom lugu kod Velike Plane.

Ceneći istorijski značaj ovog lokaliteta SO Rača je 1969. godine donela Rešenje o stavljanju pod zaštitu mešovite šumske sastojine na mestu “Gradište“ kao Memorijalni prirodni prostor. Donošenjem novog zakona, Gradište je proglašeno za Memorijalni prirodni spomenik površine 39,82 ha.

U blizini Gradišta nalaze se ostaci srednjevekovnog utvrđenja još uvek neistraženog. Međutim zna se da se zvalo Goluban, mada su ostaci slabo vidljivi. Zaštićen prostor pa i sama okolina su u velikoj meri zapušteni te je neophodno urediti, zaštititi i na pravilan način prezentovati ovaj kompleks. Spomenik Karađorđu je podignut 2004. godine i delo je vajara Stanimira Popovića. U blizini je i manja crkva i česma podignuta 1924. godine ali se one nalaze izvan zaštićenog prostora.