Golubac

Opština Golubac nalazi se u severoističnom delu Srbije u Braničevskom okrugu. Graniči se sa opštinama Veliko Gradište na zapadu i Kučevom na jugu. Severu granicu predstavlja reka Dunav. Centar opštine je grad Golubac.


Rimljani su podigli utvrđenje sa obe strane reke, na mestu današnjeg grada Golubac, pod nazivom Vicus Cupae. Pisani podaci beleže da je u njemu oko 299. godine boravio car Dioklecijan. U kasnijim burnim vremenima, u sukobima između Vizantije, Srba, Bugara i Mađara, rimsko utvrđenje je bilo u tolikoj meri porušeno da nije vredelo da se obnavlja pa je srednjovekovni Golubački grad podignut na brežuljku 4 km nizvodno od današnjeg naselja. Za sada nije sigurno da li je podignut od strane Srba, Vizantinaca ili Mađara. Ime Golubačkog grada se prvi put pominje u ugarskim poveljama iz 1335. godine, dok se u turskim pisanim izvorima pominje 1390. godine. Pretpostavlja se da je grad u vreme Kosovske bitke bio u srpskim rukama, a posle Kosovske bitke zauzeo ga je Bajazit I. Krajem XVII i početkom XVIII veka, pripada Austrijancima, a sve do 1867. godine bio je pod vlašću Turaka.

Đerdapska klisura i stari "Golubački grad" su značajni turistički objekti kao i kulturno - istorijske znamenitosti. Od turističkog potencijala treba pomenuti:

  • širinu Dunava kod Golupca za sportove na vodi,
  • Ribolovni turizam,
  • Nacionalni park "Đerdap" lovni, rekreativni i drugi oblici turizma,
  • Vikend naselje Vinci sa Velikom planom,
  • Manastir Tumane, posvećen Sv. Arhangelu Gavrilu.