Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU)

Prva ideja o osnivanju galerije javila se 1966. godine, da bi već naredne godine bili preduzeti radovi na rekonstrukciji lokala u prizemlju današnje zgrade SANU. Prvom izložbom, „Srpski umetnici XIX veka – akademici“, 1968. godine je otvorena Galerija u izložbenom prostoru u Knez Mihailovoj ulici br. 35. Polako se održavaju razna predavanja, izložbe, štampaju razglednice. Vremenom je Galerija dobila nove prostorije, radilo se na širenju dokumentacije i stručne biblioteke i značajno su poboljšani uslovi za rad.


U Galeriji SANU-a je do danas priređeno preko 190 izložbi od izuzetnog značaja za nacionalnu kulturu iz oblasti umetnosti i nauke. Kao domaćin postavkama drugih galerija i muzeja iz zemlje i inostranstva posetioci su mogli da uživaju u radovima Franciska Goje, Albrehta Direra, Kristobala Torala, rekonstrukciji nacrta Leonarda da Vinčija itd. Ali je i bogati izložbeni program Galerije gostovao širom zemlje i inostranstva.

Uz Galeriju u Beogradu, Akademija poseduje i izložbeni prostor u Platoneumu, Ogranku SANU-a u Novom sadu.

Srpska akademija nauka i umetnosti uz izložbenu započinje i izdavačku delatnost koja prati izdavanje publikacija. Danas sve izložbe u Galeriji poseduju publikacije sa studijskim tekstovima renomiranih istoričara umetnosti, kritičara, književnika.Održavanje koncerata i izdavanjem pratećih publikacija otpočelo je posle rekonstrukcije Galerije 1982. godine. Do danas se održalo preko hiljadu koncerata.Fond umetničke zbirke Galerije, u koje se pretežno nalaze dela članova Akademije, poseduje oko 2800 inventarskih jedinica, dok umetnička zbirka raspolaže predmetima slikarskim, vajarskim i grafičkim radovima oko 270 umetnika.

U sklopu zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti nalazi se Legat Olge Jevrić. Zbirka sa 147 skulptura vajarke, jedne od nosilaca srpske savremene umetnosti, koncipirana je tako da široj javnosti što bolje predstavi vajarski opus ove umetnice.

Od 1982. godine u Galeriji se održavaju i koncerti. U početku su angažovani poznati domaći izvođači, ali kasnije se organizuju i audicije čime je mladim muzičarima omogućeno da imaju svoje prve nastupe pred publikom. Pored muzičkog programa u Galeriji se održavaju i predavanja, stručni skupovi, promocije itd.

Radno vreme Galerije: tokom koncertne sezone (od početka oktobra do kraja juna), je 10 - 21 h, četvrtkom od 11 - 16 h, dok ponedeljkom Galerija ne radi.

Van koncertne sezone: Izložbeni salon Galerije je otvoren svakog dana od 11 - 22 h.

Koncerti u Galeriji se održavaju ponedeljkom i četvrtkom sa početkom u 18 h.

 

Adresa: Knez Mihailova br. 35, 11000 Beograd

Tel: 011/2027 106, 2027 253

E-mail: [email protected]