Galerija Lazar Vozarević

Galerija Lazar Vozarević počela je sa radom 1973. godine izložbom slika i crteža istoimenog umetnika. U prostoru zgrade stare škole uređene su prostorije za održavanje izložbi i manifestacija. Galerija se sastoji iz dva dela: memorijalni i živi.


U memorijalnom delu izložene su originalne slike, crteži i materijal koje su vezani za stvaralaštvo Lazara Vozarevića. Drugi deo odnosi se na dinamičke akcije u oblasti savremene umetnosti. Do sada je ovde ogranizovano preko 150 izložbi, a kao organizator manifestacije Likovni salon Srema i Vojvođanski salon, Galerija svake godine teži ka što boljem prikazivanju dostignuća iz oblasti likovne i primenjene umetnosti i arhitekture.

Lazar Vozarević je rođen 1925. godine u Sremskoj Mitrovici. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu gde se pored slikarstva bavio i mozaikom i ilustracijom. Imao je veliki broj samostalnih izložbi, kako u Beogradu tako i u Nišu, Novom Sadu, Zagrebu, Veneciji, Parizu, Rimu, Briselu pa čak i Njujorku. Mnoga njegova dela čuvaju se u muzejima širom sveta, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Umjetničkoj galeriji na Cetinju, Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu. Preminuo je 1968. u Beogradu, te se posle njegove smrti javila inicijativa za otvaranje galerije koja neguje njegova dela i život.

 

Adresa: Gradski park br. 4, 22000 Sremska Mitrovica

Tel: 022/621 492

E-mail: [email protected]

 

DEŠAVANJA U GALERIJI:

Izložba Dragana Martinovića, 28.06.2018. 

Izložbom u Galeriji, autor odaje počast precima stradalim u toku I Svetskog rata, i obeležava jubilej 100 godina od njegovog završetka. Simbolično na Vidovdan, izložba će biti otvorena u Galeriji i tom prilikom posetioci će moći da pogledaju oko 150 slika podeljenih u pet ciklusa. Vizuelni utisak na samom otvaranju dopuniće svojevrsan performans, koji će sve prisutne vratiti u vreme Velikog rata, ali i opomenuti da čuvaju od zaborava one, koji su preko Albanije preneli zastavu Srbije. Izložba će trajati do kraja avgusta meseca.