Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić“

Galerija Kulturnog centra “Laza Kostić” osnovana je 1995. godine u čast istoimenog umetnika koji je živeo i stvarao u Somboru. Osnovana je odlukom SO Sombor zajedno sa Kulturnim centrom čije se sedište nalazi u ulici Venac Radomira Putnika br. 2.


Kulturni centar deluje u više oblasti umetnosti: muzički, scenski, galerijski, književni program, izdavaštvo, podrška aktivnostima mladih itd. Prva izložba u Galeriji otvorena je 10. maja 1996. godine na kojoj je svoje radove predstavio akademski slikar Mileta Prodanović.

Laza Kostić (1841 - 1910) je jedan od najpoznatijih pesnika srpskog romantizma. Još kao mali počeo je da piše pesme koje je kasnije sakupio i štampao. Bavio se filozofijom, novinarstvom i politikom, pričao više stranih jezika. Veći deo svog života posvetio je pisanju poezije i prevođenju sa evropskih jezika. Postoji legenda o ljubavi Laze i Lenke Dunđerski. Naime već prilikom prvo susreta sa Lenkom Laza se zaljubio u nju, ali kao prijatelj porodice Dunđerski nije hteo sebi da dozvoli da ga emocije savladaju te je na svaki način pokušavao da pobegne od te ljubavi. Lenka je bila mlađa nekih tridesetak godina od njega ali nije marila za to i sanjala je da je jednog dana zaprosi. Laza je čak jedno vreme boravio u manastiru Krušedol, ali kako mu ni to nije pomoglo, oženio se drugom ženom 1985. godine. Lenka je samo dva meseca nakon svadbe preminula, a tačan razlog smrti se ne zna. Neki smatraju da se ubila, dok je porodica iznela da se razlog tifusna groznica.

 

Adresa: Laze Kostića br. 5, 25000 Sombor

Tel: 025/412 583

E-mail: [email protected]