Film: Varljivo leto '68

Godina: 1984.

Režija: Goran Paskaljević


GALERIJA

Film: Varljivo leto '68

„Varljivo leto '68“ je jugoslovenski film iz 1984. godine. Snimljen je po scenariju Gordana Mihića, a u režiji Gorana Paskaljevića.

Radnja filma „Varljivo leto '68“ dešava se u malom jugoslovenskom provincijskom gradu. Glavni lik je srednjoškolski maturant Petar Cvetković, koji umesto da se posveti završetku školovanja odlučuje da nađe ljubav svog života. Petar se zaljubljuje u nekoliko njemu ne baš pristupačnih žena (apotekarku, pekarku, bibliotekarku, ćerke predsednika suda, profesorku sociologije) koje mu ne uzvraćaju ljubav. Situaciju mu otežava njegov otac Veselin, opštinski sudija i prilično uštogljen čovek, koji pokušava da prevaspita sina metodom „čvrste ruke“. Petar pomoć dobija od majke i dede. U filmu je na odličan način predstavljen period šezdesetih godina u Jugoslaviji, sa svim manama i prednostima tadašnjeg društva. Jedan do sporednih likova je i student Cile, mladić iz provincije koji pokušava da promeni stanje u državi uključujući se u studentski protest koji je počeo u Beogradu upravo na leto 1968. godine.

Pored brojnih domaćih priznanja, film je dobionagradu Gran pri žirija na festivalu u Bastiji kao i  Gran pri i nagradu publike na festivalu u Orleanu.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar