Film: Nevinost bez zaštite

Godina: 1968.

Režija: Dušan Makavejev


GALERIJA

Film: Nevinost bez zaštite
Film: Nevinost bez zaštite

„Nevinost bez zaštite“ je jugoslovenski dokumentarni film iz 1968. godine, koji pripada ostvarenjima crnog talasa. Snimljen je po scenariju i u režiji Dušana Makavejeva.

Ovaj film se zapravo sastoji od istoimenog igranog filma Dragoljuba Aleksića iz 1942. godine, od dokumentarnih snimaka njegovih akrobatskih nastupa snimljenih u periodu od 1929. do 1940. godine, i dokumentarnih snimaka sa akterima filma „Nevinost bez zaštite“ iz 1942. godine.

Dragoljub Aleksić (1910-1985) je poreklom iz sela u okolini Knjaževca, a u međuratnom periodu bio je poznat širom bivše Jugoslavije po svojim spektakularnim (i uvek besplatnim) javnim nastupima. Godine 1942. izašao je crno-beli film „Nevinost bez zaštite“za koji je Aleksić napisao scanario, režirao ga i u njemu igrao glavnu ulogu. U filmu je prikazana priča o junaku koji pomaže i spašava od nasilja sirotu, nezaštićenu devojku. Ovo je bio prvi jugoslovenski igrani zvučni film. Zbog toga što je izašao u vreme okupacije Aleksiću je suđeno za kolaboraciju ali je dobio oslobađajuću presudu. Međutim, samog filma nema u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije a sačuvan je samo u fragmentima.

Dušan Makavejev se u svom filmu koristio i dokumentarnim materijalima iz vremena okupacije, kao i razgovorima sa akterima i kreatorima originalnog ostvarenja. U filmu su nam tako prikazani dokumentarni snimci Beograda nakon bombardovanja, Milana Nedića, Dimitrija Ljotića, kao i sahrana pukovnika Miloša Masalovića.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar