Film: Mlad i zdrav kao ruža

Godina: 1971.

Režija: Jovan Jovanović


GALERIJA

Film: Mlad i zdrav kao ruža

„Mlad i zdrav kao ruža“ je jugoslovenski film iz 1971. godine koji pripada ostvarenjima crnog talasa. Snimljen je po scenariju i u režiji Jovana Jovanovića.

Radnja filma smeštena je u savremeni Beograd i prati život mladog prestupnika Stevana – Stiva. Ovaj beogradski delikvent otpočinje svoju „kraijeru“ obijajući kola i podvodeći devojke za novac. Sitan kriminal ne zadovoljava njegove ambicije pa vremenom počinje da izvodi veće pljačke i da ubije ljude. Ovo je trenutak kada počinje da privlači pažnju Državne bezbednosti, pa je ubrzo pozvan na razgovor sa inspektorom koji mu nudi saradnju. Stevan nakon toga počinje da se bavi švercom oružja, prodajom droge, i da vrši političke egzekucije. Postaje šef beogradskog podzemlja, počinje da se ponaša bahato i pridobija sve veću medijsku pažnju. Na kraju filma gine od strane pripadnika policije i izgovara čuvenu (proročku) rečenicu „Ja sam vaša budućnost!“.

Ovim filmom prvi put je skrenuta pažnja na saradnju jugoslovenske Službe državne bezbednosti i kriminalaca. Iako nije zvanično zabranjen, film „Mlad i zdrav kao ruža“ je sledeći put prikazan tek 2006. godine.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar