Film: Maratonci trče počasni krug

Godina: 1982.

Režija: Slobodan Šijan


GALERIJA

Film: Maratonci trče počasni krug

„Maratonci trče počasni krug“ je jugoslovenski film iz 1983. godine. Snimljen je po scenariju Dušana Kovačevića, a režirao ga je Slobodan Šijan.

Scenario za ovaj film Dušan Kovačević je napisao na osnovu svoje pozorišne predstave koja se u to vreme prikazivala u Jugoslaviji ali je njena radnja smeštena u početak sedamdesetih godina XX veka. Radnja filma dešava se tridesetih godina u Kraljevini Jugoslaviji o čemu svedoče i dokumentarni snimci ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju 1934. godine na samom početku.

Centralno mesto zauzima porodica Topalović koja se decenijama bavi pogrebnim zanatom (proizvodnjom sanduka). Članovi ove porodice (po starini) su: Pantelija, Maksimilijan, Aksentije, Milutin, Laki i Mirko. Najmlađi član ove porodice (Mirko) ne želi više da se bavi ovim zanatom, baš u trenutku kada je za njega došlo vreme modernizacije (krematorijum), već postaje ljubitelj filma i želi da se bavi kinematografijom. Uzor mi je prijatelj Đenka. Mirko je zaljubljen u Kristinu, ćerku njihovog poslovnog partnera Bilija Pitona koja mu ne uzvraća ljubav. Kako bi naplatio svoje dugove Bili vidi priliku u njihovom venčanju. Kristina se ipak zaljubljuje u Đenku ali ih Mirko u besu ubija. U međuvremenu se zaoštravaju odnosi između Bilija i Topalovića koji rezultiraju uličnom pucnjavom.

Film je nagrađivan na brojnim domaćim festivalima, a takođe i na inostranim festivalima u Montrealu, Briselu i Marseju. Godine 2008. napravljen je i istoimeni mjuzikl.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar