Film: Balkanski špijun

Godina: 1984.

Režija: Dušan Kovačević, Božidar Nikolić


GALERIJA

Film: Balkanski špijun

Balkanski špijun“ je jugoslovenski film iz 1984. godine, snimljen po scenariju Dušana Kovačevića, a u režiji Božidara Nikolića i Dušana Kovačevića. Scenario je nastao na osnovu istoimenog Kovačevićevog dramskog teksta.

Radnja filma „Balkanski špijun“ dešava se pedesetih godina XX veka u Jugoslaviji, nakon izbijanja sukoba Jugoslavije sa Informbiroom. Glavni lik filma je Ilija Čvorović koji je odležao nekoliko godina na Golom otoku zbog svoje privrženosti Staljinu, pa pošto je  „prevaspitan“ sada se smatra uzornim građaninom. Njegova žena Danica u kuću prima podstanara Petra Jakovljevića, šnajdera i povratnika iz Francuske koji ima nameru da se preseli u Ameriku. U Iliji nastaje sumnja, koja ubrzo prerasta u paranoju, pa Petra vidi kao špijuna, agenta imperijalističkih sila i državnog neprijatelja. Pošto ga lokalni državni organi ne uzimaju za ozbiljno, Ilija i njegov brat Đura uzimaju stvar u svoje ruke.

Film „Balkanski špijun“ dobio je te godine Zlatnu arenu za najbolji film na Festivalu igranog filma u Puli, a glumac Danilo Stojković za najbolju mušku ulogu.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar