Dva stabla hrasta lužnjaka Đurđevak – Donja Kravarica

Spomenik prirode „Dva stabla hrasta lužnjaka - Đurđevak“ nalazi se u ataru sela Donja Kravarica na teritoriji opštine Lučani. Rastu na privatnom imanju porodice Mijailović sa desne strane puta Kravarica - Lučani, okruženi njivama i livadama, te svojim izgledom dominiraju u prostoru.


Stabla imaju visinu od 20 i 23 m, a starost procenjena na oko 350 godina. Jedini su zaostali primerci lužnjakovih šuma (Querceto-Fraxinetum serbicum Rudski) koje su decenijama sečene radi dobijanja obradivih površina. Udaljena su oko 500 m od centra sela, a površina zaštićenog prostora iznosi 10,45 ari.

Na stablu br. 1 primećena je šupljina nastala od loženja vatre sa zapadne strane, kao i nekoliko drugih manjih, ali stablo plodonosi i još uvek je zdravo. Na stablu br. 2 takođe su uočljive šupljine, a na debljim granama javlja se mahovina. Sve u svemu, imaju široke krošnje sa debelim i jakim granama, a autohtonost i starost ih uvršćuju u spomenike prirode botaničkog karaktera.

Prva inicijativa o njihovoj zaštiti potekla je od Miodraga Đurčića, dip.inž.šumarstva, koji je 1983. godine dostavio dopis o stablima Republičkom zavodu za zaštitu prirode, te su naredne godine usvojena rešenja o zaštiti. Revizijom iz 1996. godine konstatovano je da su stabla i dalje u dobrom zdravstvenom stanju, ali je neophodno praviti dalje promene u cilju zaštite.