Doljevac

Opština Doljevac se nalazi u Centralnoj Srbiji i deo je Nišavskog okruga. Centar opštine je naselje Doljevac. Prvi pouzdani podaci o ovom prostoru potiču iz XIV veka. U najstarije tragove materijalne kulture i pisane izvore spadaju oni koji se odnose na srednjovekovni grad Koprijan. Ruševine tog grada i danas postoje.


Prvi turski popis potiče iz 1444-1445. godine, iz vremena prve vladavine turskog sultana Mehmeda II. Nakon oslobođenja od Turaka vlada Kneževine Srbije i njeni organi pristupaju teritorijalno - administrativnom uređenju i organizovanju vlasti. Period posle oslobođenja od Turaka i prisajedinjenja ovih krajeva Srbiji karakteriše, između ostalog, brži razvoj naselja i povećanje broja domaćinstava i stanovništva u odnosu na stanje pod Turcima.

Kroz opštinu protiču reke: Južna Morava, Toplica i Pusta Reka na čijim obalama se okupljaju ljubitelji ribolova. Celo područje je bogato retkim vrstama prepelica, fazana i sitnom divljači. Na obroncime planine Seličevice, sa desne strane Južne Morave nalazi se srednjovekovno utvrđenje Koprijan koje je 1372. godine podigao vlastelin Nenad po nalogu Cara Lazara, kako bi zaštitio Sbiju od prodora Turaka. U neposrednoj blizini srednjovekovnog grada na brdu Komnjiga nalazi se crkva Svetog Jovana iz XI veka.

Od kulturnih manifestacija treba izdvojiti: „Susrete prosvetnih radnika staraoca za decu“ koji se u Doljevcu organizuju od 1994. godine i „Bostanijadu“ u Mekišu koja se održava svake godine u avgustu.