Dimitrovgrad

Opština Dimitrovgrad je deo Pirotskog okruga. Glavni grad opštine je Dimitrovgrad. Tragovi prvih naselja datiraju još od najstarijh vremena o čemu svedoče brojni arheološki nalazi. Zbog svog geografskog položaja ova teritorija je još od antičkog periodabila važna tačka u povezivanju istoka i zapada.


Iz srednjevekovnog perioda potiče najlepši manastirski kompleks u okolini. Manastir Sv. Jovan Bogoslov (Poganovski manastir), podignut je krajem XIV veka u prelepoj dolini reke Jerme.

Naselje je pre ovog, nosilo ime Caribrod ali do danas nije utvrđeno kada je konačno i zvanično dobilo ime Caribrod. Današnje ime Dimitrovgrad, Caribrod je dobio 1951. godine.

Dimitrovgrad obiluje prirodnim lepotama: padine Stare planine, Smilovska jezera, reka Jerma, u čijoj je dolini i Zvonačka banja.

Crkve: manastir Svetog Jovana Bogoslova iz XIV vela (Poganovski manastir), kao i manastiri Sveta Petka i Sveti Kirik i Julita.

Manifestacije

  • međunarodna likovna kolonija „Poganovski manastir“
  • muzej: dve osnovne postavke arheološka i etnografska, koje obuhvataju predmete počev od praistorije, preko antičkog, vizantijskog, srednjovekovnog i turskog perioda, sve do onih predmeta koji su bili u upotrebi do prve polovine XX veka.