Despotovac

Opština Despotovac se nalazi u istočnom delu Srbije, odnosno sa istočne strane Velike Morave. Skoro celom dužinom teritorije opštine protiče reka Resava. Sedište opštine je u Despotovcu.


Najstariji ostaci ljudskih naseobina ovog kraja pronađeni su u okolini Despotovca. Ovde se živelo u  rimskom periodu jer su Rimljani bili poznati rudari i ljubitelji toplih i mineralnih voda kojih ovde ima. Despotovac se prvi put pominje 1381. godine kao selo Voinci (Vojnik), u povelji darovnici kneza Lazara, koji osniva manastir i vlastelinstvo Svetog Uspenja Gospodnjeg u Ravanici.

Prirodne lepote, kao što su brdsko - planinski predeli, raznovrsnost flore i faune i rečni tokovi, pružaju dobre uslove za razvoj rekreacionog i lovnog turizma. Kraški sastav planine Beljanice uzrokovao je prisustvo mnogobrojnih vrtača, jama, uvala i pećina. Najpoznatija je Resavska pećina. U sklopu kompleksa otvorena je etno kuća koja je jedinstven izložbeni prostor. Raspolaže eksponatima starosti od 50 do 200 godina. Na proširenom delu kanjona Resave na 376 metara nadmorske visine, leži selo Lisine. Ispod planinskog visa Sokolca iz kamena izvire snažno Veliko vrelo, koje posle nekoliko stotina metara pravi atraktivan vodopad Lisine.

Sa druge strane bogato kulturno - istorijsko nasleđe ovoga kraja izuzetno je privlačno za arheologe, antropologe i kulturologe. Manastir Manasija (Resava), je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj "Moravskoj školi".

Manifestacije: „Dani Srpskog Duhovnog Preobraćenja“ koji po tradiciji počinju 19. avgusta, u porti manastira Manasija, sa obimnim programom (koncerti, naučni skupovi, izložbe, književne večeri, pozorišne predstave, filmovi, folklor i narodno stvaralaštvo). Despotovac je poznat i po međunarodnom festivalu poezije „Slovo ljubve“ (krajem maja), likovnoj koloniji „Resava“ (krajem juna) i manifestaciji „Resavsko poselo“ koje se održava u zimskim mesecima.