Crni Bor u klisuri reke Ibar

Spomenik prirode Crni Bor nalazi se u južnom delu centralne Srbije. Smešten je u opštini Kraljevo, u klisuri reke Ibar koja teče na prostoru drevne srpske države Raške. Sama klisura, jedna od najdužih i najlepših, poznata je kao ''Dolina kraljeva'' po mnoštvu srednjovekovnih manastira koje su uz obalu reke osnivali srpski kraljevi.


Crni bor (Pinus nigra) raste na usamljenom krečnjačkom odseku u srednjem toku Ibra. Visina bora je više od 10 m, dok je krošnja prečnika 10 metara. Starost bora je oko 200 godina. Uz sam bor, koji dominira u ovom delu klisure, stoji skluptura srpskog vojnika koji kao da stražari. Spomenik je podignut 1927. godine kao znak zahvalnosti srpskim vojnicima koji su položili svoje živote u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Bistra reka Ibar, u letnjem periodu postaje mesto za relaksaciju i kupanje. Ona je pogodna za ribolov, splavarenje i kajakaški sport. Poznata je Sportsko-turistička manifestacija "Veseli spust", uzbudljiva rečna avantura prepuna tesnaca, brzaka i virova u dužini od 25 km koja prolazi ispod srednjovekovnog grada Maglića, a završava kod Mataruške Banje. Duž reke Ibar, u njegovoj neposrednoj blizini nalaze se srednjevekovni manastiri Sopoćani, Đurđevi stupovi i Petrova crkva koji su od 1979. godine pod zaštitom UNESCO-a, zatim manastiri Crna Reka, Nova Pavlica, Stara Pavlica, Žiča. Uz samu klisuru nalazi se i park prirode Golija, u kojem su smešteni Studenica i Gradac.