Brezovica

Na području južne Srbjie odnosno Kosova i Metohije nalazi se Šar planina, neposredno uz samu granicu Srbije sa Makedonijom. Planina je 1986. godine proglašena Nacionalnim parkom površine 22.805,43 ha. Prostire se na teritoriji opštine Štrpce, Prizren, Kačanik i Suva Reka.


Najviši vrh planine na srpskoj strani je vrh Bistre 2.651 m koji je ujedno i najviši vrh Srbije. Planina je poznata po brojnim jezerima (cirkovima) koja su ledničkog porekla koje ljudi nazivaju ‘’gorske oči’’. U severozapadnom delu planine smešten je ski centar Brezovica na nadmorskoj visini od 900 do 2.500 m. Najbliži veći grad je Priština koja je udaljena oko 60 km. U toku godine sneg se na planini zadržava i do 9 meseci posebno na najvišim vrhovima, što omogućava dugu skijašku sezonu. Do sada je u ski centru izgrađeno 5 žičara, 5 ski lifta i 3 mašine za tabanje snega. Pored toga postoje i 5 ski staza:

  • Ski staza “Piribreg”– teška staza
  • Ski staza “Velika livada” – srednja staza
  • Ski staza “Crvena karpa” – srednje-teška staza
  • Ski staza “Berevačke rupe” – laka staza
  • Ski staza “Molika” – laka staza.

Planina pruža odlične mogućnosti za organizovanje raznih sportova poput: alpskog skijanja, slalom, veleslalom. Tokom proleća i leta turisti mogu da učestvuju u drugim aktivnostima kao što je organizovano pešačenje, izleti, lov i ribolov i poseta brojnim kulturno-istorijskim spomenicima koji se nalaze na planini.