Borsko jezero

Borsko jezero nalazi se u podnožju Crnog vrha u Istočnoj Srbiji, pripada grupi veštačkih jezera. Ime je dobilo po gradu Boru, jednom od najvećih rudarskih i industrijskih centara u našoj zemlji. Jezero je od Bora udaljeno 16 km.


Nastalo je podizanjem betonske brane na Brestovačkoj reci, levoj pritoci Crnog Timoka. Nadmorska visina jezera, pri maksimalnom nivou njegove vode iznosi 438,5 m. Betonska brana je dugačka 170 m, a visoka 50 m.

Jezero ima nepravilan oblik, jer je voda potopila donje delove doline Marecove reke i Valja Žoni, izvorišnih krakova Brestovačke reke. Ovo jezero je pogodno za ribolovce i ovde se može naći veliki broj ribljih vrsta poput šarana, soma, deverike, smuđa, amura, bandara, i svih vrsta bele ribe. U cilju poboljšanja ribljeg fonda, svake godine se u ovo jezero pusti nekoliko tona riblje mladi.  

U Borskom jezeru zabeleženo je prisustvo retkog jednoćelijskog organizma koji ima formu meduze i dostiže veličinu od oko 2 cm. S obzirom da ove meduze nemaju žarne ćelije, nisu opasne po kupače. U slatkim vodama živi mali broj meduza te njihovo postojanje u ovom jezeru predstavlja poseban kuriozitet.

Temperatura vode u periodu od maja do decembra iznosi oko 26° C, što povoljno utiče na kupališnu sezonu. Na obalama ovog jezera izgrađene su četiri veće i nekoliko manjih plaža. Na Glavnoj plaži moguće je iznajmljivanje pedalina i čamaca.

Borsko jezero ima povoljan položaj prema Brestovačkoj banji, koja se nalazi u podnožju vulkanskog uzvišenja Tilva Njagra, na nadmorskoj visini od 385 m. Turistička vrednost Borskog jezera povećana je i povoljnim položajem prema pomenutom vulkanskom uzvišenju kao i blizinom Lazareve pećine i Vernjikice.

 

Beograd - Borsko jezero: put  www.borskojezero.info