Boljevac

Opština Boljevac je opština u Zaječarskom okrugu sa sedištem u istoimenom gradu. Prostire se između planinskih venaca Kučajskih planina, Samanjca, Rtnja, Tumbe, Slemena i Tupižnice.


Boljevac se prvi put u pisanim dokumentima pominje 1455. godine, u turskom popisu. Naravno, misli se na današnje selo budući da je varoš nastala u XVIII veku.

Turizam

Turistički potencijali opštine Boljevac su izuzetno zanimljivi, posebno avanturistima i ljubiteljima prirode. Za ljubitelje prirode, avanturiste, planinare i posetioce, Rtanj predstavlja poseban izazov i doživljaj. Tradicionalni Vidovdanski uspon na Rtanj, jedan je od najlepših noćnih uspona, i okuplja na stotine planinara i rekreativaca iz cele Srbije. Poznati rtanjski čaj dolazi baš sa ovih prostora, a svake godine tradicionalno se održava i manifestacija pod nazivom „Berba rtanjskog čaja“.

Od ostalih prirodnih lepota izdvajaju se Bogovinska pećina (predstavlja najduži speleološki objekat u Srbiji, sa svojih 5 km ispitanih hodnika). Tu su i mnogobrojna atraktivna vrela (Vrelo Crnog Timoka u Krivom Viru, Vrelo Lozica i Buk, Lukovsko vrelo…). U selu Krivi Vir, nedaleko od Boljevca nalazi se zgrada stare opštine podignuta 1840. godine, u kojoj su vršene pripreme za Timočku bunu.

Opština Boljevac poseduje i tri manastira (Lozica, Lapušnja i Krepičevac) od kojih je trenutno jedino Lozica aktivan manastir. Takođe u gradu postoji i Muzej Timočke bune sa originalnom postavkom eksponata o poznatom istorijskom događaju iz XIX veka.

Opština Boljevac, kao i ostale opštine istočne Srbije obiluje kulturnim manifestacijama uglavnom lokalnog karaktera, ali je svakao od svih najznačajnije „Crnorečje“ – festival narodnog stvaralaštva koji svake godine okuplja sve veći broj posetilaca i na putu je da preraste u pravu nacionalnu manifestaciju.