Bečej

Opština Bečej se nalazi u Srbiji - Vojvodini, na područiju Bačke, na desnoj obali reke Tise i jedan je od većih gradova u Potisju. Bečej se prvi put pominje 1091. godine, a kao utvrđenje 1238. godine, kada ga je ugarski kralj Bela IV, svojom darovnicom poklonio u posed kaluđerima krstašima iz Stolnog Beograda.


Do sredine XVI veka, Bečej je promenio desetak feudalnih gospodara u okviru ugarske države. Godine 1551. pao je pod vlast Turske i ostao sve do 1687. godine. Bečej je tek 1918. došao pod srpsku vlast.

U gradu su zanimljivi arhitektonski spomenici i monumentalne crkve. Ističe se srpska pravoslavna crkva u centru grada, katolička crkva koja je svoj sadašnji oblik dobila 1830. godine. U centru grada je veliki spomenik slobodi, kao obeležje revolucionarne borbe stanovništva u Drugom svetskom ratu. Nedaleko od Bečeja nalazi se dvorac koji je pripadao porodici Dunđerski.

Kulturna delatnost u gradu odvija se preko četiri institucije: Narodne biblioteke, Gradskog muzeja, Istorijskog arhiva i Centra za kulturu.

Značajno bogatstvo ovog grada predstavljaju termalne vode. Zahvaljujući njima u Bečeju još od 1904. postoji Gradsko kupatilo, a danas Jodna banja.

Teritorijom opštine protiče reka Tisa, Veliki bački kanal, Beljanska bara a tu je i niz manjih kanala bogatih ribom.