Bač

Opština Bač se nalazi u severozapadnom delu Srbije, na levoj obali reke Dunav. Područije opštine Bač se nalazi između opština Bačka Palanka i Odžaci. Arheološka nalazišta na područiju ove opštine govore da je prostor bio naseljen još od najranijih vremena, a za vreme Rimskog carstva bio je veća naseobina.


Prvi pisani pomeni su iz vremena cara Justinijana, u njegovom pismu iz 535. godine. Prvi siguran pomen Bača je iz 1094. godine kada je prlikom osnivanja zagrebačke biskupije, pomenut i bački nadbiskup.

Znamenitosti

  • Franjevački samostan. Krajem XII veka pominje se utvrđenje a nešto kasnije i manastir Templara u Baču. U samostanu se čuva italokritska ikona slikara Dime, rađena 1687. godine. Takođe se pri samostanu nalazi jedna od najstarijih biblioteka u zemlji.
  • Za vreme krstaških ratova, u okviru današnjeg Franjevačkog samostana osnovana je prva bolnica u ovom delu Evrope. U Baču je osnovana i prva apoteka u Vojvodini, u XIX veku.
  • U Baču se nalazi Tursko kupatilo i ono je jedno od najočuvanijih spomenika istočnjačke kulture na ovim prostorima.
  • Tvrđava u Baču je srednjevekovno utvđenje, poznato kao jedna od najvećih tvrđava u Panoniji. Spada u takozvane „Vodene gradove“ jer je sa svih strana opkoljna rekom a prilazi se pokretnim mostovima.