Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 383 5150
+381 (0)63/ 776 7307
+381 (0)69/ 664 844
Winterhalter prolece1
E-dizajn

Vesti

"Dolina potoka Bigar" na Staroj planini proglašena spomenikom prirode

28.08.2015.

Vlada Srbije je donela Uredbu kojom je "Dolina potoka Bigar" proglašena zaštićenim područjem II kategorije, regionalnog odnosno velikog značaja, kao spomenik prirode "Dolina potoka Bigar".

Cela vest
Kako stoji u Uredbi, spomenik prirode "Dolina potoka Bigar" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja geomorfoloških i hidroloških vrednosti, snažnog kraškog vrela, potoka Bigar sa slapovima i jezercima u čijoj dolini se nalazi najveća akumulacija Bigra u Srbiji i impresivnim vodopadom pred ušćem u Stanjansku reku.

Na području Spomenika prirode "Dolina potoka Bigar" uspostavljaju se režimi zaštite I i II stepena, a na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite I stepena sprovodi se stroga zaštita kojom se omogućavaju procesi prirodne sukcesije i očuvanje staništa i životnih zajednica u uslovima divljine.

Na površinama na kojima je utvrđen režima zaštite II stepena zabranjuje se industrijska i individualna eksploatacija bigra i drugih mineralnih i nemineralnih sirovina, krčenje vegetacije i vršenje zemljanih, građevinskih, šumarskih i drugih radova na mestima i na način koji mogu izazvati procese erozije, kaptiranje izvora i sve aktivnosti koje bi mogle imati uticaja na režim podzemnih i površinskih voda zaštićenog područja, izgradnja septičkih jama propusnog tipa i svako ispuštanje otpadnih i otočnih voda u vodotok i zemljište, uznemiravanje ptica i uzimanje jaja, uništavanje šumske vegetacije, ukucavanje tabli i drugih obaveštenja na stablima, aktivnosti koje mogu dovesti do oštećenja ili degradacije objekata geonasleđa kao i primarna prerada i predkoncentracija sirovina.

Na površinama na kojima je utvrđen režima zaštite II stepena ograničava se uzimanje fosilnog materijala u naučne svrhe, izvođenje neophodnih sanacionih šumskih radova nakon vetroloma, vetroizvala, požara i kalamiteta insekata, rekonstrukcija i uređenje starih vodenica, staza i puteva itd., rekonstrukcija i dogradnja postojećih objekata manastira Svetog Onufrija Velikog, kao i sakupljanje i transport neopasnog otpada.

Pored zabrana i ograničenja koji su regulisani propisima kojima se uređuje zaštita prirode, zabranjuje se i promena namene zaštićenog područja.

Spomenik prirode "Dolina potoka Bigar" je poveren na upravljanje Javnom preduzeću "Srbijašume".

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Šumadijski sajam poljoprivrede u Kragujevcu od 10. do 13. septembra

27.08.2015.

12-ti Sajam poljoprivrede biće održan na kragujevačkom "Šumadija sajmu" od 10. do 13. septembra.

Cela vest
Na najvećoj jesenjoj smotri agrara u Srbiji učestvovaće više od 90 izlagača, firmi u raznim delatnostima iz oblasti poljoprivrede.

Prema očekivanju organizatora, "Šumadija sajma" trebalo bi da da privuče rekordan broj posetilaca.

Za njih je obezbeđen besplatan ulaz kao i korišćenje parkinga, javlja RTV "Kragujevac".

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Šljivovica stigla u Dubai - Alkoholna pića iz regiona prvi put u prodaji na Bliskom Istoku

26.08.2015.

U radnji "Eurobalkana" u Dubajiu gde se već 3 godine prodaju proizvodi sa Balkana, sada mogu da se kupe i vina i rakije iz Srbije, Hrvatske i Makedonije.

Cela vest
Reč je o najpopularnijim alkoholnim pićima "Kamnika", "Tikveša", "Stobija", "Agrolune" i "Stare sokolove".

Mirko Dimkovski iz "Eurobalkana" je za "Naš Biro" potvrdio da su šljivovica, viljamovka, kajsija, dunja, medovača, merlot, malvazija sada dostupni i u Dubaiju.

- Sa ponosom možemo da kažemo da je ovo prvi put da se naša alkoholna pića nalaze u prodaji ne samo u Emiratima, nego na celom Bliskom Istoku - navodi Dimkovski.

On je dodao da je "Eurobalkan" uvezao prehrambene proizvode iz naših krajeva pošto su primetili da ljudi kada se vraćaju za Emirate dobar deo kofera pune našom hranom. 

- Kada smo obezbedili naše prehrambene proizvode u Emiratima, prosečan Balkanac je iskoristio tu prazninu u koferu da je popuni sa našim alkoholnim pićima kao što su rakija ili vino, logičan potez je bio da sledeće što će se naći u Emiratima od naših proizvoda budu baš ta pića, da opet oslobodimo kofer za druge stvari.

Za sada se pića mogu naći u najvećoj i napoznatijoj prodavnici alkoholnih pića u Emiratima – "Barracudi" u Umm Al Quwainu, a iz "Eurobalkana" očekuju da će se uskoro naći i u mnogim hotelima i restoranima širom Emirata, najavio je sagovornik za portal "Naš biro".

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Besplatan internet u 60 vozila GSP-a u Beogradu

24.08.2015.

Besplatan bežični internet postavljen je u 60 vozila, a u narednih nekoliko dana biće ugrađan u ukupno 100 vozila.

Cela vest
Nakon toga, "Telekom Srbija" će GSP "Beograd" isporučiti još 300 wi-fi uređaja, rekao je danas gradonačelnik Siniša Mali i dodao da će do kraja septembra ceo vozni park ovog preduzeća biti pokriven bežičnim internetom.

Beograđani i gosti Beograda trenutno mogu da koriste besplatan internet u 30 novih tramvaja i 30 autobusa, a na svakom vozilu je to označeno.

– Beograd je evropska metropola, sa sve većim brojem turista, i važno je da odgovorimo na sve zahteve digitalne ere, ovo je dobra vest za sve Beograđane, ali i za goste koji dolaze iz inostranstva – kaže Mali.

Uvođenje besplatnog interneta u vozila GSP-a rezultat je saradnje Grada Beograda i "Telekoma Srbija", a deo je plana obnove i unapređenja voznog parka JKP GSP "Beograd" za period 2015–2019. Osim besplatnog interneta, u okviru ovog plana do kraja godine je i 30 novih autobusa.

– Do kraja oktobra vozni park GSP "Beograd" biće bogatiji za 30 solo niskopodnih autobusa, ovaj tip autobusa najviše nedostaje glavnom gradu, a poslednji put su kupljeni 2008. godine. Obnovu voznog parka radimo sistemski, nastavljamo konsolidaciju preduzeća, i ujedno radimo na ovim ulaganjima u kvalitet i kvantitet vozila – naveo je gradonačelnik.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Etno naselje "Vrdnička kula"

23.08.2015.

Izolovano od urbanog i ušuškano u dubokoj, netaknutoj prirodi, na granici sa Nacionalnim parkom Fruška gora izgrađeno je etno naselje „Vrdnička kula“.

Cela vest
Na površini od 3 ha, sagrađeni su bungalovi za smeštaj gostiju. Bungalovi su različitih veličina, od dvokrevetnih za mladence, pa do onih velikih, koji mogu da prime čak i šestostočlanu porodicu. 

Građeni su u etno stilu od drveta i drugih prirodnih materijala, a kako bi gosti mogli da uživaju u specijalitetima domaće kuhinje tipične za ovo podneblje, u rakiji i u vinu iz obližnjih vinograda, sagrađen je Etno restoran i vinski podrum. 

Etno naselje je povezano sa hotelom Premier Aqua “stazom zdravlja” dugom oko 2 km. Gosti ovom stazom mogu da se prošetaju do hotela, da uživaju u wellness-u ili da izajme bicikli ili štapove za nordijsko hodanje u hotelu. Sve ljubitelje prirode pozivamo da posete i uživaju u prelepom i jedinstvenom ambijentu Etno naselja „Vrdnička kula“. 

Etno naselje "Vrdnička kula"
Banja Vrdnik, Potes pod kulom bb 
Tel: 022 21 55 270, 022 21 55 333 
etno.restoran@hotelpremier.rs 
rezervacije@hotelpremier.rs 
www.etnoselo-vk.rs

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Izložba Kroz svet insekata Srbije

19.08.2015.

Galerija Prirodnjačkog muzeja, Beograd, Mali Kalemegdan 5.

Cela vest
Izložba „Kroz svet insekata Srbije“

Insekti su u Srbiji, kao i svuda u svetu, najbrojnija i najraznovrsnija grupa životinja. Na izložbi možete videti insekte u njihovom punom sjaju, otkriti neku tajnu iz njihovog sićušnog života  i suočiti se sa fascinantnom, gotovo beskrajnom brojnošću i raznovrsnošću, bojama i oblicima insekata Srbije. 

Sa više od 5000 eksponata i prikazanih preko 1710 vrsta, izložba predstavlja pravi muzeološki i entomološki poduhvat. Izloženi materijal prikupljan je više od 30 godina i razvrstan u 131 entomološkoj kutiji.

Edukativna, zabavna, čudesna izložba koja prati školski program i nailazi na odličan prijem kako kod dece tako i kod odraslih. 

Trajanje izložbe: do novembra

Po starim cenama – 80 din., za grupne posete. 
Za pravovremeno najavljene posete obezbeđeno je stručno vođenje.

Galerija Prirodnjačkog muzeja
Mali Kalemegdan 5
Tel./faks: 011-3284-317
E-mail: galerija@nhmbeo.rs
www.nhmbeo.rs
Najava grupnih poseta: Dragica Stojić 063-1080706.

DOBRO DOŠLI!

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Beška fest od 4. do 6. septembra 2015

18.08.2015.

U toku su pripreme za IV "Beška fest" koji se ove godine održava od 4. do 6. septembra.

Cela vest
Prema rečima organizatora očekuje se veliki broj gostiju iz Karlshulda, gradića u Nemačkoj u kojem žive Nemci poreklom iz Beške, saopštila je Opština Inđija. 

- Veliko interesovanje vlada za "Beška fest" u Karlshuldu, a to potvrđuje i podatak da iz tog nemačkog gradića stiže autobus sa ljudima koji su čuli za ovu manifestaciju ali nikad nisu bili u Srbiji, jednostavno upoznati su sa pričom o bratimljenju i žele da vide kako sve to izgleda - naveo je Boris Paško, direktor Turističke organizacije opštine Inđija.

Ova trodnevna manifestacija prvi put je održana 2012. godine i svojim međunarodnim karakterom i bogatim sadržajem privukla je veliku pažnju i veliki broj posetilaca. 

Manifestacija je zamišljena kao festival međunarodnog karaktera u okviru koga će se organizovati Etno festival, Gastro fest, Festival vina, kulturno-umetnički i zabavni program, "Bavarian beer party" kao i rok koncert. Na taj način će na jednom mestu biti predstavljeni kultura, tradicija i gastronomija Vojvodine i Bavarske.

Razlog organizovanja ovakvog festivala u Beški je taj što Beška ima partnerstvo i dugogodišnju saradnju sa bavarskom opštinom Karlshuld, a stoga manifestacija podrazumeva posetu i učešće gostiju iz Nemačke i svojim međunarodnim karakterom pobuđuje veliku pažnju posetilaca iz svih krajeva Vojvodine, koji će imati priliku da degustiraju autentične vojvođanske i bavarske specijalitete - bavarske bele kobasice i perece, domaće i bavarsko vino i pivo, vojvođanske poslastice, štrudle, krofne.

Ugovor o partnerstvu Beške i Karlshulda potpisan je 2010. god. od kada se i neguje prijateljstvo dva mesta.

Prilikom posete Karlshuldu predstavnika regionalne i opštinske vlasti Karlshulda, Zavičajnog društva "Stara Beška", Saveta Mesne zajednice Beška i Turističke organizacije opštine Inđija, kao i učešća na festivalu ruža "Rosenfest", koji se svake četvrte godine održava u tom mestu, Beščanima je priređena velika čast – dobili su trg u samom centru Karlshulda pod nazivom "Beška-Platz" (Trg Beška), navodi se u saopštenju.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Memorandum o poslovnoj saradnji

02.08.2015.

U nameri da edukuju mlade i da kod njih razviju želju o saznanju, sopstvenom okruženju i svojoj zemlji, firma Afeja, osnivač Turističkog kluba Srbije i Udruženje "Prijatelji dece" opštine Voždovac, Beograd potpisali su Memorandum o poslovnoj saradnji.

Cela vest
Poslovna saradnja po potpisanom memorandumu obuhvata zajedničko organizovanje konkursa u cilju promocije kulturno istorijskih vrednosti i prirodnih dobara Srbije i u vezi sa tim dogovoreno je da se već početkom školske 2015/2016 raspišu nagradni konkursi.

Pratite nas i već od septembra saznajte više...

Srdačno Vaš,
Turistički klub Srbije

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Službeni glasnik Republike Srbije

18.07.2015.

Obaveštavamo Vas da je u Službenom glasniku RS, br. 61/2015 od 10.07.2015. godine objavljen PRAVILNIK O TEHNIČKIM NORMATIVIMA ZA ZAŠTITU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA OD POŽARA.

Cela vest
Ovim pravilnikom se propisuju minimalni zahtevi u pogledu zaštite od požara ugostiteljskih objekata.

Ugostiteljskim objektom u smislu ovog pravilnika smatraju se ugostiteljski objekti za smešaj, osim hotela, i ugostiteljski objekti za ishranu i piće određeni propisom o klasifikaciji i kategorizaciji ugostiteljskih objekata.

Novina u ovom pravilniku je obaveza imenovanja „odgovornog lica“ ugostiteljskog objekta, lice koje rukovodi radom ugostiteljskog objekta (ukoliko nije imenovano takvo lice, odgovornim licem smatra se vlasnik) i imenovanje „požarnog spasioca“, lice sa položenim posebnim ispitom propisanim zakonom kojim je uređena zaštita od požara.

Prilikom rekonstrukcije postojećih objekata ili delova objekata koji nisu projektovani i izvedeni kao objekti javne namene ili ugostiteljski objekti prema propisima koji su važeći u momentu rekonstrukcije, predmetni objekti moraju se u potpunosti prilagoditi ovom pravilniku i propisima za objekte javne namene, a kod postojećih ugostiteljskih objekata, kao objekti čija je izgradnja ili rekonstrukcija započeta ili završena pre stupanja na snagu ovog pravilnika, moraju se uskladiti s odredbama ovog pravilnika uz roku od jedne godine od dana njegovog stupanja na snagu. 

Ukoliko želite da Vam pošaljemo pravilnik u celosti dovoljno je da uputite zahtev preko rubrike Kontakt ovog sajta.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Prijava građana za dodelu vaučera za letovanje u Srbiji - rok produžen do 15. oktobra

12.07.2015.

Prvog dana za podnošenje prijave za vaučere za plaćanje smeštaja na nekoj od turističkih destinacija u Srbiji koje subvencioniše država, u "Poštama Srbije" gužvi nije bilo.

Cela vest
Kako navode šalterske službenice uglavnom su se prijavljivali građani koji su svoje aranžmane uplatili još u februaru, martu, pa tek očekuju veće interesovanje turista koji sada rezervišu smeštaj. Rok za prijavljivanje je 15. jul.

Vaučer od 5.000 dinara može se iskoristiti za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima izvan mesta prebivališta korisnika u trajanju od najmanje 5 noćenja, a ne može da se plaća ishrana, piće, zdravstvene i druge usluge, boravišna taksa…

Država je izdvojila 500 miliona dinara za vaučere, čime je broj prijava za dodelu vaučera ograničen na 100.000 korisnika. Rangiranje će se vršiti na osnovu datuma i vremena prijema na šalteru "Pošte", a korisnicima koji budu ispunili uslove za letovanje s popustom, putem Pošte biće dostavljeni personalizovani vaučeri.

Period korišćenja vaučera je 1. avgust - 20. novembar 2015. godine, a građanin ga može iskoristiti u nekom od 243 ugostiteljska objekta u Srbiji koji se nalaze na listi koja je objavljena na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ko može da koristi ovaj vaučer?

Korisnik vaučera može da bude penzioner, nezaposleno lice iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i zaposlena lica čija primanja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno i ratni vojni invalidi sa mesečna primanjima koja ne prelaze isti navedeni iznos.

Podnosilac prijave stiče pravo na dodelu vaučera, ako je jedan od napred uslova ostvario zaključno sa 1. junom ove 2015 godine.

Kako se prijaviti?

Na šalteru "Pošte" se predaje popunjena prijava, a obrazac se može naći na sajtu Ministarstva turizma, kao i potrebna dokumentacija. Uz prijavu građani treba da prilože fotokopiju lične karte i potvrdu ugostitelja da je izvršena rezervacija smeštaja na njegovo ime, kao i dokaz o sticanju prava po nekom od navedenih kriterijuma za dodelu vaučera.

Potencijalni korisnik vaučera vrši rezervaciju smeštaja kod ugostitelja sa objavljene liste, na osnovu čega ugostitelj izdaje potvrdu o rezervaciji, ona je uslov za dodelu vaučera. Kao potvrda o rezervaciji prihvataće se i potvrda koja je poslata elektronskim putem, kao e-mail ili skeniran fajl, koji je overen i potpisan. Potvrda treba da sadrži broj potvrde i period rezervacije, kao i ime i prezime lica na koje glasi.

Za penzionere dokaz o sticanju prava na vaučer je ček od penzije koja je isplaćena u maju mesecu; nezaposlena lica kao dokaz treba da prilože fotokopiju uverenja Nacionalne službe za zapošljavanje o prijavi na evidenciju nezaposlenog lica, a zaposlena original potvrdu poslodavca o zaposlenju i ostvarenoj zaradi za maj mesec.

Korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruje u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, kao dokaz o statusu prilaže fotokopiju rešenja ili uverenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju i Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruje u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju treba da dostavi fotokopiju rešenja ili uverenja izdatog od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ratni vojni invalidi sa primanjima manjim od 60.000 dinara mesečno za dokaz podnose uverenje o priznatom svojstvu i iznosima mesečnih primanja, koje izdaje nadležni opštinski organ, a zaposleni ratni vojni invalidi i original potvrdu poslodavca o zaposlenju i ostvarenoj zaradi za maj.

Veliko interesovanje turista

Hotel "Mona" na Zlatiboru, kao i hotel "Javor" na istoimenoj planini su na listi ugostiteljskih objekata na kojima se može iskoristiti vaučer, a kako je za "eKapiju" rekao Ivan Vitorović, izvršni direktor kompanije "Mona Hotel Management", interesovanja turista je ogromno.

- I prethodne godine smo imali odličnu popunjenost naših kapaciteta, ali interesovanje građana u ovih nekoliko dana je prevazišlo sva očekivanja, naime, mi smo očekivali da će za hotel "Javor" koji ima dve zvezdice vladati veliko interesovanje, međutim podjednako vlada interesovanje i za hotel na Zlatiboru koji ima četiri zvezdice – ističe Vitorović.

Uvođenjem vaučera produžena je letnja sezona, smatra sagovornik, i dodaje da za kraj leta spremaju i posebne pogodnosti.

- Krajem avgusta smo planirali da ponudimo i neke dodatne popuste, pa ćemo sa tom cenom biti konkurentni sa bilo kojom destinacijom u okruženju, dok sa kvalitetom usluge već prevazilazimo konkurenciju iz inostranstva – navodi Vitorović.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapijaNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)