Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 334 6779
+381 (0)11/ 383 5150
Lepenica objekat Kondir
E-dizajn

Vesti

Priče o hrani uz degustaciju vrhunskih delikatesa - Konferencija "Food Talk" 5. septembra na "Salašu 137"

29.08.2014.

Ostalo je još samo nedelju dana do ovogodišnje regionalne konferencije o hrani - "Food Talk" na "Salašu 137".

Cela vest
Na ovoj manifestaciji koja će biti održana 5. septembra, posetioci će biti u prilici da učestvuju na zanimljivim panelima i prezentacijama, kao i da probaju delikatese vrsnih kuvara kao što su Jolanta Delibozova - zvezda kanala "24Kitchen" i poznata violončelistkinja i kuvarica iz Bugarske, zatim Goran Kovačević - direktor hotela "Square Nine", Filip Ćirić - vlasnik restorana "Homa" i član žirija rijalitija "Moja kuhinja - moja pravila", naveli su organizatori konferencije. 

Na konferenciji "Food Talk" prezentaciju "Jamie's World" održaće Pol Dring - izvršni urednik "Jamie" magazina iz Londona, čije srpsko i hrvatsko izdanje "Color Press Grupa" pokreće u septembru mesecu.

Među učesnicima konferencije su Bora Otić, Kamenko Katić, Duška Jovanić, Lazar Šećerović, dr Feelgood, Ekrem Dupanović, Tamara Ognjević, Aida Đedović, Vesna Dedić, Biljana Cincarević, Jelena Bačić Alimpić, Aleksandar Filipović, Branislav Lečić, Marina Kosanović, Maja Petrović, Jovica Jovičić i brojni drugi učesnici.

Za kraj programa je planiran panel žena-vinara i večera uz koncert poznatog Zvonka Bogdana.

Za sve učesnike iz grada Beograda i Novog Sada obezbeđen je besplatan prevoz do Salaša 137 i nazad.

Pogledajte detalje programa i način prijavljivanja na:  www.color.rs/foodtalk2014

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Zlatibor dobio bob na šinama

28.08.2014.

Posle Kopaonika i Zlatibor će dobiti bob na šinama.

Cela vest
Ova adrenalinska atrakcija na Torniku svečano je puštena u rad u utorak, 19. avgusta, u 12 časova. Vožnja bobom na šinama moguća je kako leti, tako i zimi, navela je lokalna turistička organizacija.

Bob na šinama predstavlja specijalizovanu stazu za spuštanje kroz šumu, a sama instalacija je opremljena posebnim "sankama" pričvršćenim za šine. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Vila "Mi La" u Vrnjačkoj Banji proglašena za spomenik kulture

27.08.2014.

Vlada Republike Srbije proglasila je vilu "Mi La" u Vrnjačkoj Banji za spomenik kulture.

Cela vest
Spomenik kulture sagradio je inženjer Milosav Bošković najverovatnije po sopstvenim nacrtima tridesetih godina XX veka na obodu Rudnog brda. Ime vili "Mi La", zapisano notnim pismom na glavnoj fasadi dao je, kako prema imenu žene Mile, tako i zbog njene ljubavi prema muzici i izvanrednom pevanju.

Ovaj spomenik kulture svrstava se u značajna ostvarenja u graditeljskom nasleđu banja Srbije zbog arhitektonskih svojstava, oblikovanja zasnovanog na eklektičkom pristupu u primeni arhitektonskih i dekorativnih elemenata inspirisanih srpskom srednjovekovnom arhitekturom i narodnim neimarstvom, navedeno je u odluci Vlade Srbije.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Zgrada "Ureda" u Kragujevcu je proglašena za spomenik kulture

26.08.2014.

Vlada Republike Srbije je donela odluku o utvrđivanju zgrade "Ured" u Kragujevcu za spomenik kulture.

Cela vest
Spomenik kulture sagrađen je 1931 za smeštaj ureda za osiguranje radnika, prema projektu arhitekte Bogdana Nestorovića, profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Početkom svoje arhitektonske delatnosti u projektima profane arhitekture, posebno administrativnih i bankarskih zgrada, prof. Nestorović primenjivao je modernizovanu klasicističku arhitekturu pod uticajem francuske škole. Ovaj izvanredan poznavalac istorije arhitekture pratio je savremene tokove graditeljskog stvaralaštva.

Zgrada ima suteren, visoko prizemlje i sprat, a pored administrativnih prostorija, zgrada je imala i ordinacije: dve ambulante opšte prakse, po jednu hiruršku, očnu, ušnu, zubnu, ginekološku, antituberkuloznu, kao i pulmološko i rendgenološko odeljenje. U prizemlju su se nalazila parna kupatila sa kadama, tuševima i posebnim odeljenjima za fizikalnu terapiju, masažu i hidroterapiju. U rešavanju osnova i organizacije prostora ove reprezentativne javne građevine Nestorović je akademičar, naime struktura se zasniva na proverenim graditeljskim obrascima, istovremeno prepletenim sa modernističkim funkcionalizmom. U spoljnoj kompoziciji ostvario je osobenu varijantu modernizovane monumentalne neoklasične istorističke arhitekture, čiji koncept podrazumeva naglašen geometrizam i čiste, svedene i jednostavne fasadne površine.

Danas navedenu zgradu koristi Institut za javno zdravlje Kragujevac.

Osim arhitektonskih vrednosti autorskog ostvarenja prof. Bogdana Nestorovića, ovaj spomenik kulture značajan je i zbog doprinosa razvoju zdravstvene kulture u Šumadiji, navedeno je u odluci Vlade RS.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Beogradski hotel "Life Design" upotpunio ponudu

25.08.2014.

"Life Design", jedinstven hotel u centru Beograda, pored komfornog smeštaja odnedavno ima i tehnički opremljene konferencijske sale koje zadovoljavaju potrebe savremenog poslovnog čoveka.

Cela vest
Lokacija i parking u hotelskoj garaži, čine konferencijske sale idealnim izborom.

Hotel "Life Design" raspolaže konferencijskim salama "Life" i "Design" koje su opremljene najsavremenijom tehničkom opremom tako da zadovolje potrebe organizovanja najzahtevnijih događaja. Sale su odvojene pokretnim zidom, koji je ujedno i zvučni izolator, a zid je moguće sklopiti i tada sale čine jednu veliku salu nazvanu "LifeDesign", kapaciteta do 130 ljudi.

Sala "Life" se prostrire na 61 m2 maksimalnog kapaciteta do 50 ljudi, neutralnih je boja i dizajnirana je tako da se lako može brendirati i prilagoditi potrebama klijenta. U sklopu sale je i mali magacin, koji se klijentima stavlja na korišćenje. Svetla u sali su trostrana, što klijentu daje mogućnost da bira jačinu osvetljenja ili da lako manipuliše osvetljenjem u sali. Sala "Life" klijentima stavlja na raspolaganje: projektor, platno, lap top, ozvučenje, flip chart, mikrofone, govornica, takođe sala je klimatizovana.

Sala "Design" se prostire na 72 metra kvadratna i maksimalanog je kapaciteta do 80 ljudi. Osluškujući potrebe poslovnih ljudi i njihovih afiniteta, sala je dizajnirana tako da odgovara i najzahtevnijim klijentima. Topao i nenametljivi ambijent koji se svetlosno i vizualno lako menja, čini da se svaki događaj lako i brzo može prilagoditi svakom klijentu ponaosob.

Life Design sala nastaje sklapanjem pokretnog zida koji razdvaja sale "Life" i "Design". Prostire se na 133 metra kvadratna i maksimalnog je kapaciteta do 130 ljudi. Ujedinjenje ove dve sale daje veliki prostor blagih boja, podešavajućeg svetla i kompletno tehnički opremljenog, što čini ovu salu odličnim izborom za održavanje svih vrsta seminara, konferencija, predavanja, radionica, promocija...

Uz ponudi za najam konferencijskih sala, organizatorima je na raspolaganju i kompletna ponuda banket posluženja, koja uključuje ponude za kafe pauze, koktele, bife i sl.

Za organizovanje događaja u salama "Life Design" hotela na raspolaganju su: projektor, platno, WiFi Internet i flip-chart su gratis, a za učesnike konferencija obezbeđen je i besplatan parking.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Leskovačka roštiljijada, Leskovac 25-31 avgusta 2014

23.08.2014.

Tradicionalna Leskovačka roštiljijada održava se svake godine poslednjeg vikenda u avgustu na imanju Svetog Simeona Mirotocčivog.

Cela vest
Roštiljijada je poznata po zvuku truba i specijalitetima sa roštilja iz Leskovca. Očekuje se velika posećenost kako domaćih tako i stranih turista iz Bugarske, Makedonije, Hrvatske kao i iz brojnih evropskih gradova.

Na ovom skupu nastupiće poznati izvođači iz sveta muzike, 42 izlagača, biće organizovano takmičenje u pravljenju najveće pljeskavice a za sve posetioce biće upriličen zabavni program (koncerti, izložbe umetničkih dela, narodnih jela, likovne kolonije, kao i gitarijade)

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Trijumf prvog srpskog penušavog vina na svetskom šampionatu šampanjaca i penušavih vina

22.08.2014.

Priznanja za vina vinarije "Aleksandrović" nastavljaju da pristižu.

Cela vest
Na svetskom šampionatu šampanjaca i penušavih vina ("The Champagne & Sparkling Wine World Championships") koji je održan u Engleskoj, penušavo vino "Trijumf Chardonnay 2009" osvojilo je zlatnu, a "Trijumf Noir 2009" srebrnu medalju.

Izuzetan značaj ovih priznanja najbolje ilustruje činjenica da osnivač takmičenja, Tom Stevenson, član žirija, važi za najpriznatijeg svetskog autoriteteta u oblasti penušavih vina. Ovo je prvo takmičenje na kome su sudije bili isključivo specijalisti iz oblasti penušavih vina i šampanjaca i jedino takmičenje na kom svaki sudija mora biti saglasan sa dodeljenom medaljom što sve govori o izuzetnom nivou doslednosti u ocenjivanju i dodeljivanju medalja.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


TOS raspisao konkurs za nagradu "Turistički cvet 2014"

21.08.2014.

Turistička organizacija Srbije (TOS) raspisala je 15. avgusta, konkurs za dodelu nagrade "Turistički cvet 2014".

Cela vest
Nagrada se dodeljuje za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma.

Nagrada će biti uručena 27. septembra, na Svetski dan turizma, u 5 kategorija - Turistička organizacija, Turistička manifestacija, Receptivna turistička agencija, Ugostiteljski objekat za smeštaj i Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma. 

TOS je objavio i Pravilnik o dodeli nagrade "Turistički cvet" kojim se uređuju kategorije, postupak kandidovanja i sprovođenje dodele nagrade i propisuju kriterijumi za dodelu priznanja. 

Kriterijumi ocenjivanja po kategorijama odnose se na period od jula 2013. do jula 2014. godine, a rok za učešće na konkursu je 60 dana od dana objavljivanja oglasa.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


"Toshiba" kompanija obnavlja šume Nacionalnog parka Tara

17.08.2014.

"Toshiba" objavljuje početak kampanje za obnovu šumskih prostranstava Nacionalnog parka "Tara" koja su uništena u katastrofalnim požarima tokom 2012. godine.

Cela vest
U okviru eko akcije pod nazivom "Toshiba ume da zasadi šume", kompanija će od svakog prenosivog računara i televizora prodatog u Republici Srbiji donirati novac za kupovinu sadnica bora ili smrče, prepoznatljivih i karakterističnih vrsta za NP "Tara", po modelu "jedan uređaj - jedna sadnica", saopšteno je iz kompanije. 

Jedinstvena eko obeležja na "Toshibinim" proizvodima ukazivaće potencijalnim kupcima u prodavnicama širom Srbije na priliku da svojim izborom kvalitetnih uređaja istovremeno utiču na budućnost sopstvenog okruženja. Na taj način će ostaviti i trag i vrednu zaostavštinu u oblasti Zaovine Nacionalnog parka Tara, čija je gotovo trećina šuma delimično ili potpuno uništena u požaru pre dve godine.

Svaki kupac "Toshiba" prenosivog računara ili TV-a sa ovim obeležjima postaće praktično i donator jedne nove sadnice Nacionalnom parku Tara, iako ga to neće dodatno koštati. 

Akcija "Toshiba ume da posadi šume" sprovodi se u saradnji sa JP NP "Tara" i deo je globalnog projekta "Toshiba grupe" za umanjivanje posledica globalnog zagrevanja i očuvanja biodiverziteta. U sklopu navedenog će korporacija do 2025. godine posaditi million i po sadnica širom sveta i na taj način obeležiti 150 godina postojanja.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Konkurs za dodelu priznanja “Moj izbor 2014″ za društvenu odgovornost - prijavni rok 03. septembar

Udruženje “Mojа Srbijа”, uz podršku Privredne komore Beograda, rаspisuje jаvni konkurs zа dodelu priznаnjа “Moj izbor” u oblаsti društvene odgovornosti za 2014.

Cela vest
Cilj  dodele priznаnjа “Moj izbor” zа društvenu odgovornost jeste podsticаnje privrednih subjekаtа koji posluju u Srbiji dа ulаžu u očuvаnje životne sredine, u rаzvoj zаjednice u kojoj posluju, kаo i dа doprinesu poboljšаnju životа društvа u celini.

Prаvo učešća imаju svа preduzećа kojа posluju nа teritoriji Republike Srbije, a priznanja će biti dodeljenа u sledećim kаtegorijаmа:

1) kulturа i umetnost;
2) sport;
3) rаzvoj nаuke i obrаzovаnjа;
4) rаzvoj lokаlne zаjednice;
5) podrškа humаnitаrnim projektimа;
6) očuvаnje životne sredine;
7) inkluzijа osobа sа invаliditetom.

Odluku o dobitnicimа donosi komisija sаstаvljenа od predstаvnikа uglednih domаćih orgаnizаcijа i institucijа.

Nа osnovu pristigle dokumentаcije, komisijа će dodeliti priznаnjа po kаtegorijаmа, kаo i zlаtne medаlje zа društveno nаjodgovorniju kompаniju i zа nаjbolju društveno odgovornu аktivnost u proteklih godinu dana.

Rok zа podnošenje prijаvа je 03. septembar 2014. godine.

Svečana dodela priznanja „Moj izbor“ za društvenu odgovornost će biti organizovana krajem meseca septembra 2014. godine.

Dodela priznanja “Moj izbor” za društvenu odgovornost predstavlja nastavak zalaganja udruženja “Moja Srbija” za razvoj domaće proizvodnje i za stvaranje boljed privrednog ambijenta u Republici Srbiji.

Da biste preuzeli formular i tekst konkursa posetite www.mojasrbija.rs

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub SrbijeNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)