Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 383 5150
+381 (0)63/ 776 7307
+381 (0)69/ 664 844
Winterhalter prolece1
E-dizajn

Vesti

Skijaši iz Rusije stižu na Kopaonik i ove zime

30.09.2015.

Srbija se i ove godine našla u vrhu ponude ski-destinacija na ruskom tržištu, kao jedina evropska zemlja sa zimskim turističkim centrima i visokim nivoom usluga za koju Rusima nije potrebna viza.

Cela vest
Da su Rusi sve više zainteresovani za Kopaonik potvrđuje najmanje devet čarter letova koji će ove zime poleteti iz Moskve. "Airbus 321" kapaciteta 219 mesta prevoziće ruske skijaše u najtraženijem periodu novogodišnjih praznika i januarskog raspusta, dok će "Airbus 320" kapaciteta 166 mesta leteti svake nedelje, sve do početka marta.

- Radi se o zajedničkom projektu iza koga stoji TUI Rusija, "R-Tours" i domaća hotelska kompanija "MK Mountain Resort". Tokom protekle zimske sezone na Kopaoniku je ostvareno oko 10.000 noćenja gostiju iz Rusije, što je još daleko od potencijala koje nudi ovo tržište - istakao je Nikola Avram, direktor MK Mountain Resorta, dodajući da se u naredne tri godine može očekivati ozbiljniji udeo, do 20% noćenja ruskih gostiju na Kopaoniku.

Uprkos tome, za Kopaonik je domaće tržište od primarne važnosti, istakao je Avram, pozivajući zainteresovane da iskoriste poslednje dane popusta za rani booking i tako rezervišu povoljnije aranžmane za zimu.

Ski sezona na Kopaoniku zvanično počinje od 3. do 6. decembra kada će se održati šesti po redu "Ski Opening" i kada se očekuje popunjenost svih kapaciteta u celom turističkom centru, a hotelijeri su takođe vrlo optimistični u pogledu cele zimske sezone.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Počinje novi ciklus Beogradske filharmonije - Koncerti za zaljubljene

30.09.2015.

Novi ciklus Beogradske filharmonije pod nazivom "Za zaljubljene" počinje sa jednim od najlepših ljubavnih iskaza u klasičnoj muzici - Malerovom Simfonijom br. 5.

Cela vest
Posvećeni "Malerijanac", dirigent Joel Gamzu, predvodiće Filharmoniju u izvođenju ovog dela u petak, 2. oktobra u 20h na Kolarcu.

Simfonija koja zauzima centralno mesto Malerovog stvaralaštva svojim dijapazonom, od patnje do trijumfa, prikazuje isti sled događaja i u kompozitorovom privatnom životu. Srž ovog dela predstavlja Adađeto, kojim je Maler zaprosio svoju buduću ženu Almu, to je najintimniji i najintenzivniji deo simfonije, začet kao ljubavna pesma za ženu kojoj se divio i koju je beskrajno obožavao. Popularnost kod najšire publike Adađeto je stekao kada je iskorišćen u čuvenom Viskontijevom filmu "Smrt u Veneciji" iz 1971. god.

- 5 simfonija je stalni "trijalog" plesa, molitve i pesme – i uspomene na njih. Odvešće vas, bilo da ste slušalac ili izvođač, na duhovno putovanje koje nećete zaboraviti, kroz sve ekstreme ljudskih stanja. Izuzetno sam srećan i počastvovan što izvodim ovo delo sa fantastičnom Beogradskom filharmonijom i siguran sam da će koncert u petak biti sjajan - navodi mladi dirigent Joel Gamzu.

Izraelsko-američki dirigent otkrio je Malerovu muziku kada je imao 7 godina i upravo je to doprinelo odluci da se već sa 12 godina u potpunosti posveti dirigovanju. Gamzu je jedan od umetnika koji su napisali svoj završetak Malerove nedovršene 10 simfonije, a koji je naišao na veliko odobravanje eksperata za Malerovu muziku.

U okviru ciklusa "Za zaljubljene" ljubavna tematika će se sagledavati kroz njene brojne prizme i oblike, slušaocima će tokom pet koncerata biti predstavljena neka od najlepših dela nastala kao rezultat različitih inspiracija. Naredni "ljubavni" koncert zakazan je za 4. decembar, pod dirigentskom palicom g-dina Eiđija Ouea.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Otvorena velika izložba o Mihajlu Pupinu u Istorijskom muzeju Srbije

28.09.2015.

Interaktivna Izložba "Pupin – od fizičke do duhovne realnosti", prva te vrste u Srbiji, otvorena je u Istorijskom muzeju Srbije.

Cela vest
Ono što postavku čini jedinstvenom jeste upotreba tehnologije proširene stvarnosti i prostornih instalacija uz pomoć kojih publika ima priliku da zvukom i slikom zakorači u Pupinov svet, prvi put u muzeologiji korišćene su i interaktivne AR naočare.

Jedinstvena izložba predstavlja najobimniji presek života i dela velikog naučnika, a posetioci će moći da se upoznaju i sa nizom nepoznatih činjenica o privatnom životu Mihajla Pupina, kao i sa do sada nepoznatim arhivskim materijalom i velikim brojem dokumenata, poput tajnog dosijea FBI koji će premijerno biti predstavljeni srpskoj i svetskoj javnosti.

- Saradnja Ministarstva kulture i informisanja, Istorijskog muzeja Srbije, "Telekoma", "Nelta" i "Kodek instituta" - "LiveViewStudio" na najvećoj do sada izložbi o Pupinu afirmiše javno-privatno partnerstvo u oblasti kulture - izjavio je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Govoreći o osobenostima ove izložbe, autorka izložbe i potpredsednica Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin" Aleksandra Ninković Tašić istakla je da će pored Pupinovih doprinosa na polju nauke, profesorskog rada, njegovog dobročinstva i patriotskih nastojanja, izložba otkriti i neke nove detalje iz života naučnika.

- Posle 80 godina od Pupinove smrti, po prvi put imamo priliku da otkrijemo Pupina kroz do sada neobjavljena pisma, članke, proglase, kao i kroz prijateljstvo i saradnju sa Ajnštajnom, Teslom, Pašićem, Cvijićem, vladikom Nikolajem i Urošem Predićem. Pupinova nauka i njegov brilijantan um, s jedne strane, i njegovo srce puno dobrote s druge, čine ovu postavku važnom ne samo za upoznavanje sa delima jednog čoveka, već i sa istorijom naše nauke, pronalazaštvom, umetnošću i čitavim jednim dobom koje obuhvata kraj XIX i početak XX veka - navela je Aleksandra Ninković Tašić.

Za čudesan svet proširene stvarnosti zadužen je tim "Kodek instituta" (kreativna agencija "Live View Studio"), sa Markom Savićem i Markom Todorovićem- vođe.

Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, uz podršku kompanija "Telekom Srbija" i "Nelt", povodom obeležavanja 80 godina od smrti našeg naučnika, kao i jednog veka od prijave njegovih patenata koji se smatraju najznačajnijim u oblasti telekomunikacija.

Izložba "Pupin – od fizičke do duhovne realnosti" biće otvorena do 20. februara 2016 godine u Istorijskom muzeju Srbije.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapijaNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)