Prijavite se Srpski English

Leto1
E-dizajn

Vesti

Beograd dobija i polumaraton

22.09.2017.

Premijerno izdanje 3. decembra, trke na 10 i 21 kilometar.

Cela vest
– Nakon 30 godina Beogradskog maratona, u našoj prestonici će biti organizovan jedan novi sportski spektakl, Beograd se na ovaj način približava drugim velikim gradovima u svetu, od Budimpešte do Praga, Njujorka i Čikaga, koji u svom kalendaru već imaju trke polumaratona – naveo je gradonačelnik Siniša Mali i zahvalio organizatoru trke, preduzeću Beogradski maraton na istrajnosti.

On je izrazio zadovoljstvo jer će u glavnom gradu Srbije biti organizovan još jedan trkački spektakl i pozvao Beograđane da se u što većem broju pridruže i na taj način pošalju sliku sporta i zdravlja u svet.

- Prvi Beogradski polumaraton u sebi će sadržati dve trke – Beogradskih 21 i Beogradskih 10, koje će velikom broju naših sugrađana omogućiti da istrče 21 km ili, ako su manje pripremljeni, 10 km. Kada je reč o startu i cilju, sprema se iznenađenje koje će, u skladu sa svetskom tradicijom, promovisati atrakcije srpske prestonice - naveo je direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Beograd i Sarajevo žele saradnju u turizmu

21.09.2017.

Razmatra se i mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Cela vest
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali susreo se u petak sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, na marginama Drugog foruma gradonačelnika glavnih gradova centralne i istočne Evrope i Kine koji je održan u Podgorici, piše BiznisInfo.

Razgovarano je o jačanju saradnje glavnih gradova, te o pripremi zajedničkih projekata na obostranu korist, dvojica gradonačelnika usaglasila su se da uspostave redovnu komunikaciju, te intenziviraju kontakte dve gradske uprave, posebno u oblasti turizma. Dogovoreno je da se razmotri mogućnost zajedničkog nastupa Sarajeva i Beograda na trećim tržištima, i pri aktiviranju evropskih fondova.

Takođe, razgovarano je o realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti turizma i promocije na bazi reciprociteta.

Gradonačelnici Skaka i Mali dogovorili su posetu delegacije Grada Sarajeva Beogradu u drugoj polovini oktobra.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Na Potpećkom jezeru počinje gradnja ribarskog naselja

20.09.2017.

Prvi gosti na proleće 2018. godine.

Cela vest
Aktivni ribolovci, ali i svi ljubitelji ovakve vrste turizma, dobiće uskoro u blizini Pribojske banje još jednu atrakciju. Naime, Turistička organizacija Priboj dobila je, na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za finansiranje infrastrukturnih projekata u turizmu, pet miliona RSD koje će iskoristiti za uređenje lokacije na kojoj će pecaroši, baš kao i svi oni koji samo vole da uživaju u netaknutoj prirodi, moći kvalitetno da provedu svoje vreme.

Na tenderu koji je raspisan za izgradnju ribarskog naselja posao je dobilo preduzeće Rovčanin inženjering iz Prijepolja, vrednost radova je 4.663.890 dinara sa PDV-om, a odluka o dodeli ugovora doneta je 11. septembra. Obzirom na to da je predviđeni rok za završetak radova 50 kalendarskih dana, nova turistička atrakcija mogla bi da bude spremna već u novembru.

- Prve goste očekujemo početkom proleća 2018. godine, ali ovo je tek prva faza našeg projekta, u drugoj fazi planirano je proširenje smeštajnih kapaciteta na 20 osoba (sa 10 ljudi u početnoj fazi), nabavka dva čamca za ribarenje, izgradnja pontona i proširenje ribarske staze na 200 metara, sa sadašnje dužine od 100 metara - navodi u razgovoru za eKapiju Vladan Radović, direktor Turističke organizacije Priboj.

U prvoj fazi predviđeno je uređenje prostora, izgradnja bungalova za smeštaj i pratećeg mobilijara i uređenje ribarskih staza.

Pripremnim zemljanim radovima biće očišćen prostor predviđen za gradnju ribarskog naselja, formiran temelj za planirane objekte i nasut teren tucanikom ili šljunkom, reč je o montažnim konstrukcijama, a u okviru naselja projektom je planirana izgradnja četiri bungalova, otvoreni šank, toalet sa tuševima, dva seta stolova, klupa i pečurki.

Zatim će uslediti montažerski radovi - izrada i postavljanje montažnih objekata i otvorenog šanka sa predviđenom rampom od drvenih oblica, kvalitetnog suvog drveta, kao i postavljanje drvenog seta. Predviđeno je i postavljanje stubne rasvete za kamp naselje i formiranje drenažnog kanala oko ribarskog naselja.

- Takođe, planiramo da do naselja dovedemo struju i vodu, što je najveći i najskuplji deo posla, oko trećine vrednosti investicije biće utrošeno na ove infrastrukturne radove - navodi Vladan Radović.

Naš sagovornik objašnjava da će ribarsko naselje biti 200 me udaljeno od magistralnog puta i da na toj deonici postoji solidan makadamski put, a u Turističkoj organizaciji Priboj smatraju da bi njegovo asfaltiranje narušilo prirodni ambijent. Zato je predviđeno samo nasipanje i valjanje puta limskim kamenom, tako će biti sačuvan postojeći pejzaž, koji će biti i glavni adut u privlačenju ljubitelja ribolovnog turizma.

- Još razmišljamo da li da korisnicima ribarskog naselja u okviru sadržaja ponudimo i ishranu, odnosno neke ugostiteljske usluge. Od ljubitelja ribolova dobili smo više sugestija u pravcu da im samo treba obezbediti uslove za samostalno pripremanje hrane, pre svega ribe. Dobrim delom ti kriterijumi će biti ispunjeni i u prvoj fazi gradnje jer će u naselju postojati ognjište, kotlići, otvoreni šank i druga neophodna oprema - kaže Radović.

Sagovornik eKapije kaže da će ribarsko naselje na Potpećkom jezeru predstavljati posebnu celinu. On smatra da će ovo biti prava mala oaza za sve ljubitelje prirode, a posebno ribolovce, i veruje da će vremenom privući veliki broj turista. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Službeni glasnik Republike Srbije

19.09.2017.

Službeni glasnik Republike Srbije, boj 83 od 15. septembra 2017. godine.

Cela vest
Pravilnik o stručnom osposobljavanju i usavršavanju izvršnih radnika žičare za transport lica.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Beogradski džez festival od 26. do 30. oktobra

18.09.2017.

Beogradski džez festival, čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd, biće održan od 26. do 30. oktobra pod sloganom Džez vizije.

Cela vest
Kako je najavljeno iz gradske uprave, na njemu će se predstaviti više od 20 muzičkih sastava iz naše zemlje i celog sveta.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Službeni glasnik Republike Srbije

15.09.2017.

U Službenom glasniku Republike Srbije od 8. septembra objavljeno je sledeće...

Cela vest
Pravilnik o određivanju zimovnika otvorenih za zimovanje stranih i domaćih plovila.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Čuveni Ralph Fiennes u Beogradskoj filharmoniji

14.09.2017.

Beogradskoj filharmoniji je pripala čast da snima muziku za film slavnog britanskog glumca i reditelja Ralph Fiennesa o Rudolfu Nurejevu

Cela vest
Ralph Fiennes je prisustvovao prvom danu snimanja što je izazvalo oduševljenje u orkestru, čuveni glumac je izrazio zahvalnost Beogradskoj filharmoniji što učestvuje u ovako važnom projektu koji priprema duže vreme.

- Beogradska filharmonija se, tri godine posle svog prvog nastupa u Karnegi holu, vraća na američko tržište i to, zajedno sa Ralph Fiennesom, pravo u Holivud, to zvuči filmski, priznaćete. Veliko mi je zadovolјstvo, ne samo zato što smo deo ovako prestižne međunarodne produkcije, koju smo dogovorili tokom velikog junskog koncerta na otvorenom, već i zato što vidim kako poreske olakšice za filmske producente, koje je Vlada usvojila u vreme dok sam bio ministar kulture i informisanja, daju rezultate pa tako Srbija postaje sve poželјnija filmska destinacija - naveo je Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije.

Za film o životnoj priči najvećeg baletana svih vremena, Beogradska filharmonija izvodi muziku iz čuvenih baleta Čajkovskog, Prokofjeva i Minkusa u aranžmanima Ijana Eškerija, pod dirigentskom palicom Endija Brauna. Endi Braun je muzički direktor Londonskog Metropoliten orkestra.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Noć istraživača 29. septembra u 11 gradova Srbije

13.09.2017.

Poslednjeg petka u septembru u više od 250 evropskih gradova održaće se 12. Noć istraživača.

Cela vest
Cilj manifestacije je da, pre svega mladima, približi posao naučnika-istraživača, a u Srbiji će osma Noć istraživača biti održana u jedanaest gradova širom zemlje (Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici), ove godine pod sloganom "Znanje na prvi pogled!", saopštili su organizatori.

- Svake godine prikazujemo i približavamo druge nauke i istraživače da bismo pokazali raznovrsnost, ali i međusobnu povezanost različitih nauka u Srbiji, u vremenu kada smo okruženi savremenim tehnologijama i kada nam je svaka informacija dostupna na nekoliko klikova, veoma je teško zainteresovati mlade, a još teže ih zadržati naučnim igrarijama. Verovali ili ne, većina stanovnika planete koristi internet i mobilne telefone, a ne zna na kojim principima oni rade, zbog toga smo mi tu, da im probudimo istraživački duh. Ne moraju da postanu istraživači kada porastu, ali želimo da nastave da istražuju i da ne izgube dečju znatiželju tokom odrastanja - navela je dr Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković i koordinatorka Noći istraživača.

U okviru ReFocuS projekta, migracije će biti glavna tema Noći istraživača 29.09. od 17 do 22 časa, u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Petnici, Inđiji i Požarevcu.

- Ovogodišnju Noć istraživača posvetili smo HOT nauci, odnosno gorućim temama i pitanjima iz nauke i visokim temperaturama, čime, nakon prošlogodišnje COOL nauke, zaokružujemo dvogodišnji projekat Cool&Hot Noć istraživača - navela je profesorka dr Tijana Prodanović.

Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja Siniša Stanković, i partneri - Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Raspisan konkurs za kredite za podsticaj turističke ponude

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni konkurs za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude u ovoj godini.

Cela vest
Kako je navedeno na sajtu ministarstva, rok za podnošenje zahteva je 1. novembar 2017, dok je krajnji rok za dostavljanje dopuna zahteva 1. decembar godine.

Konkursom je predviđena dodela kreditnih sredstava za unapređenje kvaliteta turističke ponude i intenziviranje njenog korišćenja. Odnosno unapređenje marketinga domaće ugostiteljske ponude, restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u turističke kapacitete, zatim izgradnju turističke infrastrukture i suprastrukture kao i usklađivanje turističkih kapaciteta sa Zakonom o turizmu.

Pravo na korišćenje kreditnih sredstava imaju:
privredna društva registrovana za obavljanje delatnosti u oblasti turizma, 
preduzetnici koji su registrovani za obavljanje delatnosti u oblasti turizma i 
poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Minimalni iznos odobrenih kreditnih sredstava za poljoprivredna gazdinstva, preduzetnike i mikro privredna društva je 500.000 RSD, a za mala i srednja privredna društva je 2.000.000 RSD.

Učešće kreditnih sredstava u projektu ne može biti veće od 50 odsto ukupne vrednosti projekta. Kreditna sredstva se mogu koristiti za finansiranje osnovnih i trajnih obrtnih sredstava, a učešće trajnih obrtnih sredstava može iznositi do 20 osto ukupno odobrenih kreditnih sredstava.

Zahtevi za korišćenje kreditnih sredstava sa traženom dokumentacijom se dostavljaju isključivo poštom ili na pisarnici na adresu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor za turizam, Nemanjina broj 22-26, sa naznakom "Krediti za razvoj turizma".

Informacije o konkursu kao i obrazac zahteva za korišćenje kreditnih sredstava mogu se preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tekst konkursa možete preuzeti i u PDF fajlu
http://www.ekapija.com/dokumenti/konkurs_krediti_kvalitet_turisticke_ponude_260117.pdf

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapijaNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)