Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 383 5150
+381 (0)63/ 776 7307
+381 (0)69/ 664 844
Zima 2 Zima 3 Zima 4 Zima 5
E-dizajn

Vesti

Službeni glasnik Republike Srbije

06.12.2016.

U Službenom glasniku Republike Srbije, broj 95 od 30.11.2016. godine objavljeno je sledeće...

Cela vest
Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o sportskim granama i oblastima sporta u Republici Srbiji i sportskim disciplinama u okviru sportskih grana i oblasti sporta.

Pravilnik o nadležnim nacionalnim sportskim savezima za sportske grane i oblasti sporta u Republici Srbiji.

Pravilnik o sportskim granama od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Radovi na Slaviji - Novi izgled trga sa fontanom u maju 2017.

05.12.2016.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je gradski Sekretarijat za urbanizam odobrio prijavu radova na fontani na Slaviji.

Cela vest
On je dodao da će izvođač, prema dogovoru, izvoditi radove čitave zime ispod zaštitnog balona, kako se inače radi u svetu, što znači da vremenski uslovi neće uticati na dinamiku radova. 

Vesić je najavio da će se tokom decembra objaviti tender za rekonstrukciju saobraćajnica na Slaviji, Bulevaru oslobođenja, od Slavije do Autokomande, kao i u Ruzveltovoj ulici do Bogoslovije. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


I zabavni program i vojvođanske đakonije - Novosadski Winter Fest otvoren do 3. februara 2017.

03.12.2016.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je 1. decembra otvaranju prvog "Novosadskog Winter festa" na Trgu slobode.

Cela vest
Fest će trajati do 3. februara 2017. godine, u organizaciji Color Press Grupe i kompanije Ninamedia, a uz podršku Grada Novog Sada.

Od ove godine Novi Sad dobija svojevrsni "Christmas Market" u okviru koga će svi posetioci svakog dana moći da popiju kuvano vino, toplu čokoladu, čaj, ili pojedu neki od vojvođanskih specijaliteta i probaju jela koja će za njih spremati gostujuće ambasade, u praznično ukrašenim drvenim kućicama prodavaće se suveniri, a predstaviće se i novosadske galerije i festivali.

- Novi Sad dobija obrise grada koji ide u susret proslavi novogodišnjih i božićnih praznika, ideja je bila da naš grad bude razdraganiji, osvetljeniji i veseliji za vreme praznika, sa više ljudi na ulicama, odnosno da se ne svede sve samo na veče dočeka Nove godine. Predstojeći praznici su karakteristični za okupljanje porodice i zato želimo da Trg slobode bude mesto gde svi možemo da se okupimo i uživamo u prazničnom raspoloženju, kao velika porodica - naveo je Miloš Vučević i pozvao što više turista da u zimskim danima uživaju u mnoštvu sadržaja.

- Pored Trga slobode, i Pozorišni trg će u narednim danima biti uređen u istom ruhu i tokom sledećih 60 dana negovaće isti koncept širenja praznične atmosfere, imaćemo uskoro i najlepše klizalište u gradu u Dunavskom parku, tako da će i on zasijati u čarobnom prazničnom ambijentu - naveo je Vučević.

Svake večeri od 18h nastupaće dečji horovi koji će pevati božićne i novogodišnje pesme, a od 19h na bini će nastupati novosadski bendovi, kao i DJ-evi popularnih lokalnih radio stanica. Osim toga, Novosađani i turisti imaće priliku da se provozaju fijakerom kroz centar grada, a prazničnu atmosferu upotpuniće i prodaja prirodnih jelki. Trg slobode će iz nedelje u nedelju krasiti i izložbe novosadskih fotografa, a cela manifestacija ima i humanitarni karakter, deca će na posebnom štandu praviti praznične suvenire koji će se prodavati u humanitarne svrhe.

Biće predstavljena i umetnička dela gradskih muzeja. Izložbe će biti organizovane u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog i Galerijom Matice srpske.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Strategija razvoja turizma Srbije predviđa 14,8 miliona noćenja u 2025. godini

02.12.2016.

Strategijom razvoja turizma Srbije do 2025. godine predviđeno je da se broj noćenja turista u Srbiji poveća sa 6,6 miliona na 14,8 miliona u 2025.

Cela vest
Cilj strategije je, kako navode, održivi ekonomski, ekološki i socijalni razvoj turizma u Srbiji, jačanje konkurentnosti, povećanje direktnog učešća turističke privrede u BDP-u zemlje, kao i ukupnog broja zaposlenih i unapređenje imidža Srbije.

U strategiji se navodi da se uz pretpostavku da se struktura tržišta menja u korist stranih posetilaca, može očekivati da će u 2025. strani turisti ostvariti 8,1 milion noćenja, a domaći turisti 6,6 miliona.

- Godišnja stopa rasta broja noćenja stranih turista iznosila bi 13,5 %, a domaćih 4,8 %- navode u resornom ministartsvu.

Strategijom je planiran rast udela evidentiranog deviznog prihoda u BDP-u za 2,7 puta, odnosno rast udela procenjenog deviznog prihoda od turizma u BDP-u na 12,5 %.

Značajne novine odnose se na kreiranje koncepta prioritetnih turističkih destinacija, a izdvojeno ih je osamnaest, među kojima su Beograd, Novi Sad - Fruška Gora i Sremski Karlovci, Subotica - Palić i Potisje, Turistička regija Zapadna Srbija, Kopaonik, Kragujevac-Pomoravlje, Vrnjačka Banja, Sokobanja, Podunavlje i dr.

U ministarstvu navode i da su određeni i turistički proizvodi od posebnog značaja za razvoj turizma, među kojima su turizam gradova, manifestacije i događaji, planinski turizam, velnes u banjama, nautički, ruralni, kulturni i tranzitni turizam.

Planirano je i povećanje turističkog prometa do 2025. godine do 3 puta, odnosno, za najmanje 50%, kao i povećanje broja direktno zaposlenih u turizmu za najmanje 50 odsto i povećanje broja zaposlenih u turizmu i komplementarnim delatnostima do tri puta.

U 2015. U Srbiji je ostvareno 6,65 miliona noćenja, što je rast od 9%. U 2015. godini ostvaren je devizni priliv od turizma od 945 mil evra, očekuje se da će Srbija u 2016. godini zabeležiti devizni priliv od preko jedne milijarde evra. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Fotografija iz Srbije najlepša na svetu

01.12.2016.

Fotografija Čedomira Žarkovića koja prikazuje bigrene kade Stopića pećine proglašena je najlepšom svetskom slobodnom fotografijom zaštićenog prirodnog dobra za 2016.

Cela vest
Na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije "Viki voli Zemlju" (Wiki Loves Earth) Srbija se takođe našla i na 15. mestu, sa fotografijom kanjona Rače Vladimira Mijailovića.

9 članova internacionalnog žirija biralo je najlepše od 270 fotografija koje su pobedile u 26 zemalja i na UNESCO projektu - UNESCO Biosphere reserves.

U jakoj konkurenciji fotografija Čedomira Žarkovića izabrana je za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra sa pojašnjenjem kako pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrednost. Pobednik će biti nagrađen putem u Montreal, na Vikimedijinu najveću konferenciju Vikimanija  koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine.

– Na konkursu u Srbiji ova fotografija je dobila pohvalu, ali nisam očekivao da će na svetskom nivou ući u uži izbor, a posebno da će izbiti na prvo mesto, a obzirom na to da se fotografijom bavim iz hobija i da je ovo prvi foto konkurs na koji sam se prijavio, ovo je veliki uspeh i velika nagrada za mene. Zahvaljujem se Zadužbini Vikimedija i žiriju koji je odabrao fotografije - naveo je pobednik svetskog takmičenja Čedomir Žarković iz Beograda.

Predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković izrazio je veliko zadovoljstvo ovom pobedom i ocenom žirija o enciklopedijskoj vrednosti fotografije.

– Nakon tri godine realizacije ovog foto-konkursa u Srbiji i skoro četiri hiljade slobodnih fotografija koje smo prikupili, ovu pobedu smatramo priznanjem za aktivnosti sakupljanja slobodnog sadržaja za najveću svetsku enciklopediju. Ovo je vrlo lep poklon za jedenaesti rođendan Vikimedije Srbije koji upravo obeležavamo - istakao je Maljković.

Projekat "Viki voli Zemlju" započela je Vikipedija na ukrajinskom jeziku 2013, da bi se vrlo brzo proširio na ostale zemlje sveta gde postoje ogranci Zadužbine Vikimedija. Cilj projekta je, s jedne strane, fotografisati pod slobodnom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge doprineti povećanju javne svesti o očuvanju prirode.

U Srbiji se nagradno takmičenje organizuje od 2014. godine, ali je ove godine oboren rekord prikupljanjem skoro dve hiljade fotografija. Konkurs se realizuje kroz saradnju sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Turističkom organizacijom Srbije.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Donet pravilnik o standardima za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je na osnovu Zakona o turizmu donelo Pravilnik o standardima za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Cela vest
Ovim pravilnikom propisuju se standardi za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj tipa hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo i podvrste garni hotel i apart hotel, posebni standardi za specijalizaciju hotela, kategorije, kao i način sticanja i promene kategorije ugostiteljskog objekta.

Standardi za kategorizaciju ugostiteljskog objekta sadrže obavezne i izborne elemente na osnovu kojih se određuje broj bodova utvrđenih za određenu kategoriju, u skladu sa ovim pravilnikom. Izborni elementi su deo kriterijuma za određivanje kategorije a odnose se na usluge i prateće sadržaje ugostiteljskog objekta.

Pravilnik određuje i da hotel koji je kategorisan sa 3 i više zvezdica može da se specijalizuje i po posebnim standardima za specijalizaciju hotela u zavisnosti od usluga koje pruža - poslovni hotel, kongresni hotel, porodični hotel, sportski hotel i spa-wellness hotel.

Ovaj pravilnik primenjivaće se od 15. decembra ove godine, s tim što će se odredbe ovog pravilnika za ugostiteljske objekte za koje je do dana stupanja na snagu ovog pravilnika izdat akt o razvrstavanju u kategoriju primenjivati od dana isteka roka važnosti akta o određivanju kategorije.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapijaNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)