Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 334 6779
+381 (0)11/ 383 5150
Lepenica objekat prolece1 Winterhalter
E-dizajn

Vesti

Počela izgradnja mosta u Metliću kod Šapca

27.07.2015.

Na lokalnom putu Rumska-Metlić počela je izgradnja mosta koji će skratiti put za više od 10 kilometara i olakšati poljoprivredne radove.

Cela vest
Do prošle godine, preko bujičnog potoka u slivu reke Dobrave postojao je prelaz ali je uništen u majskim poplavama, a u proteklih godinu dana, preko ovog potoka mogli su da prođu samo automobili, što je, prema rečima meštana Metlića, otežavalo rad ratarima, objavljeno je na gradskom sajtu.

Živojin Mandić, član Saveta MZ "Metlić", kaže da je izgradnja mosta potvrda dobre saradnje Grada Šapca i Mesne zajednice.

- Most se nalazi na lokalnom putu koji je pripremljen za asfaltiranje, do sada smo morali da idemo obilaznim putem ali novi most će nam olakšati poslove i uštedeti vreme - kazao je Mandić.

Milan Negovanović, meštanin Metlića, navodi da će novi most imati veliki značaj i da će olakšati svakodnevicu.

- Znatan broj ratara oslanja se na velike mašine i do sada nisu mogli da prođu ovim putem, nego su obilazili više od 10 km. Izgradnja ovog mosta će skratiti put i olakšati poljoprivredne radove - navodi Negovanović.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Strani turistički blogeri obilaze Srbiju

24.07.2015.

Svetski poznati turistički blogeri i svetski putnici borave u Srbiji do 4. avgusta, odakle će prenositi svoje utiske o našoj zemlji na svojim blogovima i društvenim mrežama koje prati više od milion ljudi, naveo je TOS.

Cela vest
Blogeri će putovati Srbijom u dve grupe: u terminu 23. jula - 29. jula putovaće Melvin Beher, Kaš Batačarija, Zorica Lončar i Uroš Nedeljković, a u periodu od 28. jula do 4. avgusta Rob Lojd, Beki Enrajt, Miloš Petrović i Tijago Ferejra. Oni će tokom, ali i nakon svojih putovanja deliti fotografije, video zapise i preporuke za putovanja po Srbiji, koristeći zvanični haštag kampanje #MySerbia.

TO Srbije pozvala je sve zainteresovane da se uključe u kampanju i objave predloge mesta koje preporučuju blogerima, ali i svim posetiocima naše zemlje. Najzanimljivije objave naći će se na sajtu my.serbia.travel, kao i na stranicama Turističke organizacije Srbije na društvenim mrežama, rame uz rame sa objavama blogera. Blogeri će po završetku putovanja izabrati 4 autora najinspirativnijih objava koje će TOS nagraditi vikend putovanjem iznenadenja za dvoje. 

Do sada je objavljeno od 1.500 preporuka samo na Twitter-u.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Uređuje se zelenilo, igrališta i staze duž Ulice vojvode Stepe - Penali za izvođače radova od 1. avgusta

23.07.2015.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas radove u Ulici vojvode Stepe, nakon što je nadzorni organ odobrio produžetak roka od 20 dana.

Cela vest
On je podsetio da je izvođač radova tražio produžetak od 72 dana, ali je nadzor utvrdio da je opravdano kašnjenje od 20 dana.
– Ovih 20 dana iskoristiće se da se u potpunosti uredi zelenilo, igrališta, staze duž ulice. Za to su postojale peticije stare pet-šest godina. Ekipe "Zelenila" rade na 33 lokacije duž ulice, a takođe, zajedno sa "Beograd-putem", prave se tri igrališta, po jedno fitnes vežbalište i teren za mali fudbal, kao i pešačke staze kod Crkve, što nije predviđeno projektom rekonstrukcije ulice. Nakon svih ovih radova Ulica vojvode Stepe zablistaće u punom sjaju i biće predata građanima na korišćenje – rekao je Siniša Mali i izrazio zahvalnost radnicima javnih komunalnih preduzeća na angažmanu.

Pored izvinjenja građanima on je uputio molbu da se zbog nepostojanja projekta uređenja zelenila pridruže naporima radnika i zalivanjem površina tokom leta pomognu da se zelenilo i održi, prenosi "Beoinfo".

Gradonačelik je podsetio da je prethodna vlast oktobra 2013. godine potpisala ugovor za rekonstrukciju ove ulice, po kojem nije ostavljena mogućnost da se interveniše dok ne istekne planirani rok.

– Ugovori će u budućnosti biti drugačiji, pa će se tako tokom predstojećih rekonstrukcija Bulevara oslobođenja i Trga Slavija izvođači kontrolisati u kontinuitetu, a ne samo na kraju – rekao je Mali.

Ukoliko se i ovaj dodatni rok probije, slede penali od 3,7 miliona dinara svakodnevno, podsetio je Siniša Mali.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Počela izgradnja nove pijace u Leskovcu - "Crna trava" gradi mlačnu halu

22.07.2015.

Na prostoru specijalizovane robne pijace u Leskovcu predviđena je izgradnja savremene kombinovane pijace.

Cela vest
Uređenje prostora je počelo premeštanjem objekta mlečne hale sa nekadašnje zelene pijace u centralni deo novog kompleksa i odvijaće se u nekoliko faza i podfaza izgradnje. Vrednost I faze investicije, izgradnja mlečne hale, je skoro 4.800.000,00 dinara (bez PDV-a), a izvođač radova je AD "Crna trava" iz Leskovca.

JP "Direkcija za urbanizam i izgradnju" izradila je kompletnu tehničku dokumentaciju i pribavila sve potrebne građevinske dozvole za izgradnju čitavog kompleksa, a za realizaciju druge faze raspisana su tri tendera ukupne vrednosti više od 80.000.000,00 dinara i investicije će zajednički sprovesti sa Stambenom agencijom grada Leskovca. U postupku objedinjene procedure krajem juna dobijena je građevinska dozvola za najznačajniju - II fazu izgradnje.

Ova faza podrazumeva izgradnju nastrešnice za zelenu pijacu, pratećih objekata koji su potrebni za obavljanje delatnosti JP "Pijace" i prateće infrastrukture za šta je Direkcija pokrenula postupke javne nabavke, a odabir izvođača očekuje se u avgustu.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Otvoren novi konkurs za seoske kuće u Vojvodini - Rok za prijavu 10. septembar

21.07.2015.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i pomoćnica pokrajinskog sekretara za oblast rodne ravnopravnosti Anita Beretić, predstavili su novi konkurs za dodelu sredstava za kupovinu seoskih kuća.

Cela vest
Konkurs je namenjen bračnim i vanbračnim parovima iz Vojvodine. Ukupan iznos sredstava koja se dodeljuju iznosi 68 miliona dinara, objavljeno je na sajtu Vlade Vojvodine.

- Ideja koja je izrodila ovaj Konkurs trebalo bi da predstavlja šansu pruženu mladim ljudima koji nemaju dobre izglede za rešavanje stambenog pitanja u gradu, ona je podsticaj za korišćenje potencijala sela i napuštenih kuća, kao razvojne šanse u Vojvodini i celoj Srbiji - rekao je Miroslav Vasin.

- Ovogodišnji konkurs se i sada sprovodi preko Zavoda za ravnopravnost polova i raspisan je sa 2 svrhe - prelazak parova iz grada u selo ili njihov ostanak na selu - kao i prošlogodišnji. Uspeh prethodnog konkursa stvara obavezu da se on i ove godine ponovi, te da bude uvršten kao stalna aktivnost Pokrajinske vlade i Sekretarijata, jer postoji veliko interesovanje. Veliko interesovanje javnosti i medija za ovu aktivnost doprinelo je umnogome afirmaciji osnovnih ciljeva konkursa, za ovu namenu obezbeđena su dodatna sredstva, tako da je ukupan iznos sredstava po konkursu ove godine 68 miliona dinara - rekao je Vasin.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, supružnicima i vanbračnim partnerima sa prebivalištem na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine koji nemaju stambeni prostor u vlasništvu, odnosno suvlasništvu, sadrži jasne ciljeve koji su usmereni na podsticanje razvoja ruralnih sredina, oživljavanje i podmlađivanje vojvođanskih sela dolaskom dece i povećanjem nataliteta. Na ovaj način se nastoji poboljšati demografska struktura ruralnih sredina, kao preduslova za pokretanje privrednih aktivnosti i povećanje broja žena vlasnica ovih nepokretnosti.

Učesnici konkursa mogu biti supružnici čija bračna zajednica traje najmanje 1 godinu dana i vanbračni partneri sa trajnijom zajednicom života, koji ujedno mogu da apliciraju samo sa jednom prijavom. Visina dodeljenih sredstava ne može biti veća od milion RSD. Parovi će moći da predaju svoje prijave do 10. septembra 2015. godine, a konkurs je objavljen u dnevnom listu "Dnevnik" i na internet prezentacijama Pokrajinske vlade, Sekretarijata i Zavoda za ravnopravnost polova koji i ove godine sprovodi konkurs.

- Očekujemo veliki broj prijava, a naučeni iskustvom i potkovani znanjem stečenim sprovođenjem prethodnog konkursa, predmeti će se obrađivati uporedo, kako bi svi učesnici dobili na vremenu, najveća novina za buduće aplikante je specifično bodovanje po stepenu stručne spreme, kao i veliki broj bodova koji par može ostvariti ponaosob ukoliko imaju prebivalište u gradu ili u opštinskom sedištu - navela je pomoćnica Anita Beretić.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Vojvodina izdvojila 25 miliona dinara za razvoj turizma i starih zanata

20.07.2015.

Ugovori korisnicima sredstava dodeljeni su putem dva konkursa.

Cela vest
Konkursom za dodelu bespovratnih sredstava udruženjima građana sa teritorije Vojvodine uručeni su, pri čemu je 10.940.000 dinara dodeljeno za 114 udruženja za realizaciju projekata u oblasti turizma, kao i konkursom koji pomaže razvoj i revitalizaciju umetničkih i starih zanata, tačnije domaću radinost u Vojvodini, pri čemu je dodeljeno 14 miliona dinara za 130 udruženja, objavljeno je na sajtu Vlade Vojvodine. 

- Vojvodina je prvi put prošle godine prešla iznos od 200 mil evra prihoda koji proizilazi iz svih sadržaja u oblasti turizma. Za 15,8 odsto je povećan broj posetilaca u pokrajinu za prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti period protekle godine. Jedan od najznačajnijih vojvođanskih brendova su i manifestacije, kojih ima više od 1200 širom pokrajine - naveo je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

Pokrajinski sekretarijat za privredu različitim konkursima i programima podstiče razvoj turizma u Vojvodini, što potkrepljuje i činjenica da je ove godine 50 miliona RSD usmereno ka lokalnim samoupravama u pokrajini, s ciljem da se upotpune ili nastanu nove tematske celine u okviru postojeće turističke ponude, potom 23 miliona RSD za preduzetnike za izgradnju i rekonstrukciju turističkih i ugostiteljskih objekata, kao i za informatičku obuku. Pored navedenog, u 2015. godini, 6 miliona dinara opredeljeno je za regionalne razvojne agencije za formiranje destinacijskih menadžment organizacija, 39 miliona RSD namenjeno je Turističkoj organizaciji Vojvodine.

U pogledu starih zanata, u 2015. godini, Sekretarijat je raspisao 2 konkursa kojima je opredeljeno 25 miliona dinara preduzetnicima i 15 miliona dinara nevladinom sektoru. Analizom pristiglih projekata, došlo se do zaključka da postoji velika potreba za organizovanjem obuka, nabavku literature i opreme kako bi se afirmisali stari zanati kao mogućnost za otvaranje novih radnih mesta, time bi postali sastavni deo turističkih aktivnosti kroz očuvanje tradicije.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Službeni glasnik Republike Srbije

18.07.2015.

Obaveštavamo Vas da je u Službenom glasniku RS, br. 61/2015 od 10.07.2015. godine objavljen PRAVILNIK O TEHNIČKIM NORMATIVIMA ZA ZAŠTITU UGOSTITELJSKIH OBJEKATA OD POŽARA.

Cela vest
Ovim pravilnikom se propisuju minimalni zahtevi u pogledu zaštite od požara ugostiteljskih objekata.

Ugostiteljskim objektom u smislu ovog pravilnika smatraju se ugostiteljski objekti za smešaj, osim hotela, i ugostiteljski objekti za ishranu i piće određeni propisom o klasifikaciji i kategorizaciji ugostiteljskih objekata.

Novina u ovom pravilniku je obaveza imenovanja „odgovornog lica“ ugostiteljskog objekta, lice koje rukovodi radom ugostiteljskog objekta (ukoliko nije imenovano takvo lice, odgovornim licem smatra se vlasnik) i imenovanje „požarnog spasioca“, lice sa položenim posebnim ispitom propisanim zakonom kojim je uređena zaštita od požara.

Prilikom rekonstrukcije postojećih objekata ili delova objekata koji nisu projektovani i izvedeni kao objekti javne namene ili ugostiteljski objekti prema propisima koji su važeći u momentu rekonstrukcije, predmetni objekti moraju se u potpunosti prilagoditi ovom pravilniku i propisima za objekte javne namene, a kod postojećih ugostiteljskih objekata, kao objekti čija je izgradnja ili rekonstrukcija započeta ili završena pre stupanja na snagu ovog pravilnika, moraju se uskladiti s odredbama ovog pravilnika uz roku od jedne godine od dana njegovog stupanja na snagu. 

Ukoliko želite da Vam pošaljemo pravilnik u celosti dovoljno je da uputite zahtev preko rubrike Kontakt ovog sajta.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Rok za prijavu za vaučere biće produžen do 15. oktobra

17.07.2015.

Cilj je da se turistička sezona produži jer su oktobar i novembar najkritičniji meseci za turizam.

Cela vest
.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Ko pre devojci, njemu devojka - Počela prijava građana za dodelu vaučera za letovanje u Srbiji

12.07.2015.

Prvog dana za podnošenje prijave za vaučere za plaćanje smeštaja na nekoj od turističkih destinacija u Srbiji koje subvencioniše država, u "Poštama Srbije" gužvi nije bilo.

Cela vest
Kako navode šalterske službenice uglavnom su se prijavljivali građani koji su svoje aranžmane uplatili još u februaru, martu, pa tek očekuju veće interesovanje turista koji sada rezervišu smeštaj. Rok za prijavljivanje je 15. jul.

Vaučer od 5.000 dinara može se iskoristiti za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima izvan mesta prebivališta korisnika u trajanju od najmanje 5 noćenja, a ne može da se plaća ishrana, piće, zdravstvene i druge usluge, boravišna taksa…

Država je izdvojila 500 miliona dinara za vaučere, čime je broj prijava za dodelu vaučera ograničen na 100.000 korisnika. Rangiranje će se vršiti na osnovu datuma i vremena prijema na šalteru "Pošte", a korisnicima koji budu ispunili uslove za letovanje s popustom, putem Pošte biće dostavljeni personalizovani vaučeri.

Period korišćenja vaučera je 1. avgust - 20. novembar 2015. godine, a građanin ga može iskoristiti u nekom od 243 ugostiteljska objekta u Srbiji koji se nalaze na listi koja je objavljena na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ko može da koristi ovaj vaučer?

Korisnik vaučera može da bude penzioner, nezaposleno lice iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i zaposlena lica čija primanja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno i ratni vojni invalidi sa mesečna primanjima koja ne prelaze isti navedeni iznos.

Podnosilac prijave stiče pravo na dodelu vaučera, ako je jedan od napred uslova ostvario zaključno sa 1. junom ove 2015 godine.

Kako se prijaviti?

Na šalteru "Pošte" se predaje popunjena prijava, a obrazac se može naći na sajtu Ministarstva turizma, kao i potrebna dokumentacija. Uz prijavu građani treba da prilože fotokopiju lične karte i potvrdu ugostitelja da je izvršena rezervacija smeštaja na njegovo ime, kao i dokaz o sticanju prava po nekom od navedenih kriterijuma za dodelu vaučera.

Potencijalni korisnik vaučera vrši rezervaciju smeštaja kod ugostitelja sa objavljene liste, na osnovu čega ugostitelj izdaje potvrdu o rezervaciji, ona je uslov za dodelu vaučera. Kao potvrda o rezervaciji prihvataće se i potvrda koja je poslata elektronskim putem, kao e-mail ili skeniran fajl, koji je overen i potpisan. Potvrda treba da sadrži broj potvrde i period rezervacije, kao i ime i prezime lica na koje glasi.

Za penzionere dokaz o sticanju prava na vaučer je ček od penzije koja je isplaćena u maju mesecu; nezaposlena lica kao dokaz treba da prilože fotokopiju uverenja Nacionalne službe za zapošljavanje o prijavi na evidenciju nezaposlenog lica, a zaposlena original potvrdu poslodavca o zaposlenju i ostvarenoj zaradi za maj mesec.

Korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruje u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, kao dokaz o statusu prilaže fotokopiju rešenja ili uverenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju i Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruje u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju treba da dostavi fotokopiju rešenja ili uverenja izdatog od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ratni vojni invalidi sa primanjima manjim od 60.000 dinara mesečno za dokaz podnose uverenje o priznatom svojstvu i iznosima mesečnih primanja, koje izdaje nadležni opštinski organ, a zaposleni ratni vojni invalidi i original potvrdu poslodavca o zaposlenju i ostvarenoj zaradi za maj.

Veliko interesovanje turista

Hotel "Mona" na Zlatiboru, kao i hotel "Javor" na istoimenoj planini su na listi ugostiteljskih objekata na kojima se može iskoristiti vaučer, a kako je za "eKapiju" rekao Ivan Vitorović, izvršni direktor kompanije "Mona Hotel Management", interesovanja turista je ogromno.

- I prethodne godine smo imali odličnu popunjenost naših kapaciteta, ali interesovanje građana u ovih nekoliko dana je prevazišlo sva očekivanja, naime, mi smo očekivali da će za hotel "Javor" koji ima dve zvezdice vladati veliko interesovanje, međutim podjednako vlada interesovanje i za hotel na Zlatiboru koji ima četiri zvezdice – ističe Vitorović.

Uvođenjem vaučera produžena je letnja sezona, smatra sagovornik, i dodaje da za kraj leta spremaju i posebne pogodnosti.

- Krajem avgusta smo planirali da ponudimo i neke dodatne popuste, pa ćemo sa tom cenom biti konkurentni sa bilo kojom destinacijom u okruženju, dok sa kvalitetom usluge već prevazilazimo konkurenciju iz inostranstva – navodi Vitorović.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Službeni glasnik Republike Srbije

24.06.2015.

U Službenom glasniku RS br. 53, od 19 juna 2015 objavljena je Uredba o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje razvoja domaćeg turizma intenziviranjem korišćenja turističke ponude u Republici Srbiji.

Cela vest
Ukoliko želite da Vam prosledimo kompletnu uredbu, pošaljite nam upit putem Kontakt forme na sajtu Turistički klub Srbije.

Srdačno,
Vaš Turistički klub Srbije

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub SrbijeNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)