Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 383 5150
+381 (0)63/ 776 7307
+381 (0)69/ 664 844
Leto1 Leto6 Leto9 Leto10 Leto12 Leto13
E-dizajn

Vesti

Međunarodni putnički pristan u Sremskim Karlovcima - Raspisan tender za izradu dokumentacije

26.08.2016.

Iako se još prošle godine govorilo o izgradnji luke i pristana u Sremskim Karlovcima, realizacija projekta moraće da sačeka neophodnu dokumentaciju.

Cela vest
JKP Belilo Sremski Karlovci raspisalo je tender za izradu studijske dokumentacije izgradnje međunarodnog putničkog pristana.

Kako je navdeno u projektnom zadatku, za potrebe proglašenja lučkog područja na teritoriji Sremskih Karlovaca potrebno je uraditi dokumentaciju radi davanja saglasnosti Agencije za upravljanje lukama.

Dokumentacija mora da sadrži analizu osnovnih faktora, studiju lokacije, kao i ekonomsko-finansijsku analizu.

Rok za konkurisanje je 2. septembar.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Novu dvoranu u Beogradu dobiće i gimnastičari i strelci

24.08.2016.

Predsednik Skupštine Beograda kaže da je u Beogradu u poslednjih godinu dana završena atletska dvorana i grad će biti i domaćin Evropskog dvoranskog atletskog prvenstva sledeće godine.

Cela vest
- Atletika nam je donela medalju i mi u taj sport ulažemo i verujemo da će biti još dobrih rezultata, mi smo jedina zemlja u Evropi koja je u Arenu stavila bazen za održavanje evropskog prvenstva, a to su finansirali grad i država, zato što smo verovali da naši vaterpolisti mogu da objedine sve tri titule i oni su nam to na najbolji mogući način vratili – naveo je Nikodijević.

Vlada Srbije i Grad Beograd su u dogovoru sa Košarkaškim savezom konkurisali za organizaciju kvalifikacionog turnira, država i grad finansirali, a košarkaši su nam to vratili medaljama u muškoj i ženskoj konkurenciji, prenosi Beoinfo.

– Sve je rezultat sistemskog rada i plana jer ono u šta smo ulagali nam je i donelo medalje, grad Beograd ne ulaže u profesionalni sport, već u decu, kako bismo stvorili bazu za nove šampione. Povećali smo broj besplatnih termina za mlađe kategorije sa 14.000 na 18.700 sati godišnje, školski sport je baza za sve ostale sportove, pre dve godine u školskim takmičenjima učestvovalo je oko 8.000, a u ovoj više od 30.000 učenika. Da stvari nisu slučajne, pokazuje podatak da odbojkaških ekipa u školskom sportu ima više nego fudbalskih i košarkaških – rekao je Nikodijević i najavio da će sledeće godine početi izgradnja streljačke dvorane i gimnastičari će dobiti svoj prostor, što je dokaz da se sistemski ulaže u sport.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Leto na Gardošu 2016

23.08.2016.

Jedna od najpoznatijih tradicionalnih kulturnih manifestacija Leto na Gardošu još uvek traje, posetite...

Cela vest
Događaji koji slede: 
26. avgust
„ČORBA OD KANARINCA“
21:00 Igraju: Mina Lazarević i Ljuba Bandović

27. avgust
„ZEMLjA GRUVA“
21:00 Koncert

28.avgust
„PUT OKO SVETA“
20:30 Dečija predstava

29. avgust
„ŠUMA ČUDA“
20:30 Dečija predstava

Cena ulaznica za odrasle je 100 dinara, dok je  ulaz za decu besplatan.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Radovi na obnovi vranjskog pozorišta Bora Stanković

22.08.2016.

Gradonačelnik Vranja potpisao je sa Vladimirom Nikolićem iz Instituta za nuklearne nauke iz Vinče, Ugovor o dekontaminaciji zgrade Pozorišta Bora Stanković.

Cela vest
Izvođač radova se, obavezuje da će otpočeti radove dekontaminacije u roku od 15 dana od dana potpisivanja u devet faza, takođe izvođač je u obavezi da, po završetku poslednje faze, u roku od 30 dana, dostavi Finalni izveštaj o dekontaminaciji zgrade vranjskog pozorišta.

Zgrada vranjskog pozorišta stradala je u požaru 2012. godine i od tada traje njena obnova. 

Ukupna vrednost predviđenih radova iznosi 45.804.008 dinara.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Beogradski karneval brodova 27. avgusta na Savskoj promenadi

20.08.2016.

Ovogodišnje izdanje tradicionalne gradske manifestacije Beogradski karneval brodova, biće održano u subotu, 27. avgusta, na Savskoj promenadi, odnosno akvatoriju između Brankovog mosta i mosta Gazela.

Cela vest
Program na bini počinje u 17h, nastupom Dečijeg kulturnog centra Beograda u kom učestvuju Minja Subota, Ivana Peters, Leontina Vukomanović i Hor Čarolija, a u isto vreme krenuće i povorka karnevalskih grupa koja će prodefilovati šetalištem.

Program na vodi počinje u 18:30h, kada će okićena plovila iz oko 20 beogradskih marina defilovati akvatorijem između Brankovog mosta i mosta Gazela. Među učesnicima programa, pored rečnih brodova i čamaca, u cilju afirmacije sportsko-rekreativnih aktivnosti, predstaviće se i jedriličarski, veslački i nautički klubovi.

Program na bini nastavlja se od 20h, kada će nastupiti Umetnički centar Talija, zatim plesači beogradskih plesnih škola, violinistkinja Katarina Đokić, gudački kvartet Pandora i grupa Neverne bebe.

Najmlađi posetioci će moći da uživaju u brojnim radionicama, igraonicama u zoni programa za decu, a na tezgama duž šetališta biće izloženi proizvodi domaće i narodne radinosti, suveniri i umetnički predmeti, dok će u zoni prijatelja Beograda Beograđani i gosti moći da se osveže i počaste proizvodima IDEA, Frikom i Mivela.

Posetiocima će na raspolaganju biti i 2 info pulta Turističke organizacije Beograda na kojima će moći da dobiju informacije o programu dešavanja, kao i besplatne karnevalske maske, a kraj manifestacije, kao i prethodnih godina, obeležiće veliki karnevalski vatromet.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Beograda (TOB).

Beogradski karneval brodova organizuje se pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz pomoć i podršku Sekretarijata za privredu, gradskih službi, javnih i komunalnih preduzeća i institucija, ponosni sponzor Karnevala je IDEA, uz podršku kompanija Frikom i Mivela.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Formira se pristupna saobraćajnica na Adi Ciganliji

18.08.2016.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je tender za formiranje pristupne saobraćajnice na Adi.

Cela vest
Rok za dostavljanje ponuda je 16. septembar 2016.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Podrška države razvoju sela - Za investicije u etnoturizam podsticaji i do 1,2 miliona dinara

11.08.2016.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine donelo je nedavno pravilnik za podršku razvoju ruralnog turizma koji je stupio na snagu 6. avgusta.

Cela vest
Prema ovom pravilniku, pravo na korišćenje podsticaja u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Pravilnikom o podsticajima za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima imaju fizička lica - nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica među kojima su privredna društva (mikro, malo i srednje pravno lice), zemljoradničke zadruge, srednje škole, manastiri, crkve i zadužbine, kao i turističke organizacije i udruženja.

Podsticaji obuhvataju podršku programima koji se tiču unapređenja ruralne ekonomije za investicije koje se sprovode sa ciljem unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima.

To se odnosi na programe za podršku investicijama za izgradnju, dogradnju, adaptaciju, investiciono i tekuće održavanje, u cilju privođenja nameni, kao i nabavke opreme radi pružanja ugostiteljskih usluga u ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu u smislu zakona kojim se uređuje turizam.

Slaviša Živković, vlasnik i idejni tvorac etno sela Babina reka kod Lazarevca, kaže u razgovoru za eKapiju da je svaka vrsta finansijske podrške dobrodošla za dalji razvoj ruralnog turizma, on je u posao sa ugostiteljstvom i turizmom ušao 2010. godine.

- Dobili smo tada kredit od Fonda za razvoj i podigli restoran, a etno selo je zvanično počelo sa radom, kasnije smo gradili malo po malo, razvijali posao strpljivo i uporno, uglavnom iz sopstvenih sredstava. Da je bilo dodatnih podsticaja sigurno bi i naš turistički kompleks mnogo brže rastao - navodi Živković.

Etno selo Babina reka danas se prostire na površini od 1 hektara, na 12 kilometara udaljenosti od Lazarevca i 20 km od Aranđelovca. U okviru kompleksa je lepo uređena bašta sa fontanama i prirodnim hladom, bina za kulturno-umetnički program i suvenirnica, a Slaviša Živković je započeo i gradnju velikog zavičajnog muzeja.

- Zadovoljni smo posetom i dosadašnjim poslovanjem, nedavno smo dogradili još jedan deo i proširili terasu koja sada ima kapacitet da primi 100 gostiju, tako da nastavljamo korak po korak. Potreban nam je i jedan zabavni deo, za decu i za odrasle, i to planiramo da napravimo ispod kompleksa, prema jezeru, mislim da etno selo Babina reka daje lep doprinos razvoju ruralnog turizma - zadovoljan je sagovornik eKapije.

Inače, podsticaji Ministarstva poljoprivrede obuhvataju izgradnju novih objekata - autentičnih seoskih objekata, radove investicionog i tekućeg održavanja već postojećih, autentičnih seoskih objekata uz očuvanje narodnog graditeljstva i tradicionalne arhitekture, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u poslovima domaće radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu.

Maksimalni iznos po korisniku za investicije je 1.200.000 dinara, a podsticaji se utvrđuju u minimalnom iznosu od 30 odsto ukupne vrednosti pojedinačne prihvatljive investicije. Za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi podsticaji za mere ruralnog razvoja utvrđuju se u minimalnom iznosu od 45 odsto ukupne vrednosti investicije.

Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu za korišćenje ovih podsticaja u kalendarskoj godini, koja se može podneti za jednu ili više prihvatljivih investicija iz pravilnika.

Više o načinu korišćenja sredstava na linku u nastavku
http://www.ekapija.com/dokumenti/PRAVILNIK_o_podsticajima_za_unapredjenje_ekonomskih_aktivnosti_na_selu_kroz_podrsku_nepoljoprivrednim_aktivnostima.pdf

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Skupština grada Beograda usvojila je...

Katalog urbane opreme za uređivanje i opremanje javnih površina na delu teritorije grada Beograda obuhvaćene generalnim urbanističkim planom. Ovaj plan obuhvata i letnje bašte ugostiteljskih objekata.

Cela vest
Od boje suncobrana i tendi letnjih bašti, o kojima smo već pisali i koji moraju biti u univerzalnoj beloj, bež ili crnoj boji, u sadržaju Kataloga urbane opreme precizira se i izgled statičnih i mobilnih tezgi, koje će biti postavljene na teritoriji opština Vračar, Savski venac i Stari grad. 

Plan u celosti možete pogledati na linku u nastavku
http://www.beograd.rs/images/file/73a09e6290adffb4c9931c2118e16a16_3216399246.pdf

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Službeni glasnik Republike Srbije

U najnovijem Službenom glsniku RS objavljene su “Izmene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu obavljanja ugostiteljske delatnosti...

Cela vest
... načinu pružanja ugostiteljskih usluga, razvrstavanju ugostiteljskih objekata i minimalno tehničkim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata“. 

Po Vašem zahtevu poslaćemo Vam sadržaj starog pravilnika i ovog sa izmenama i dopunama radi upoređenja.(upit slati preko rubrike Kontakt)

Izmenama Pravilnika kategorije ugostiteljskih objekata su usklađene prema vrsti ugostiteljskih usluga. Promenjene su definicije hotela, garni hotela, apart hotela, motela, turističkog naselja, kampa, pansiona, depandansa…  

Uvedena je nova vrsta ugostiteljskog objekta “Botel” (ugostiteljski objekat za pružanje usluga smeštaja, ishrane i pića, kao i drugih ugostiteljskih usluga i sadržaja, koji se nalaze na trajno ukotovljenom putničkom brodu). Definisana je oprema za kuhinje itd. 

Ovaj Pravilnik se primenjuje od 01.10.2016 godine.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub SrbijeNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)