Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 334 6779
+381 (0)11/ 383 5150
Lepenica objekat Basler veliki baner

Vesti

Od 9. maja ponovo međunarodna putnička linija Beograd-Solun

23.04.2014.

"Železnice Srbije", u saradnji sa makedonskom i grčkim železnicama, od 9. maja ponovo uvode u redovan saobraćaj međunarodni putnički voz na relaciji Beograd – Skoplje – Solun.

Cela vest
Putnički voz pod nazivom "Hellas" - najavio je generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović i istakao da na ovaj način "Železnice Srbije" i novo poslovodstvo kompanije ispunjavaju obećanje da će postepeno vraćati u saobraćaj međunarodne železničke linije u putničkom saobraćaju, koje su ukinute u prethodnom periodu.

Međunarodni voz Beograd-Solun, ne saobraća od februara 2011. godine, nakon što su Grčke železnice donele jednostranu odluku o ukidanju ovog voza.

Voz će iz Beograda polaziti u 18:45h, a dolazak u Solun po redu vožnje predviđen je u 11:10h sledećeg dana. U povratku iz Soluna polazak voza je u 15h i 52 minuta, a dolazak u beogradsku železničku stanicu u 5h i 33 minuta. Ovaj međunarodni voz u svom satavu imaće vagone za sedenje, kušet kola i vagone za prevoz automobila.

Vozne karte u II razredu na relaciji Beograd – Solun u promotivnom periodu, koji će trajati od 10. maja do 10. juna, biće 30 odsto jeftinije. Karta u jednom pravcu će koštati 33,80 evra, a povratna 47,60 evra. Ukoliko putnici imaju legitimaciju Rail Plus, kartu će platiti jeftinije za još 25%, tako da će ih povratno putovanje koštati samo 35,70 evra.

Za putovanje od Niša do Soluna, tokom promotivnog perioda, u jednom pravcu biće potrebno izdvojiti 22,20 evra, a za povratnu kartu 31,20 evra. Uz Rail Plus legitimaciju povratna karta Niš – Solun – Niš će koštati 23,40 evra.

Deca do 4 godina starosti prevoziće se besplatno ukoliko se za njih ne zahteva posebno mesto za sedenje ili ležaj, a za decu uzrasta od 4 do 12 godina karte će biti 50% jeftinije.

Cena ležaja u kušet kolima za putovanje u jednom smeru iznosi 8 evra, dok je za povratno putovanje 16 evra.

Za prevoz automobila u jednom smeru treba izdvojiti 47,20 evra, dok se za povratnu kartu odobrava popust od 50 odsto. To znači da povratna karta za prevoz automobila iznosi koliko i cena prevoza u jednom smeru tj. 47,20 evra.

Promotivni period za prodaju karata po 30% jeftinijoj ceni trajaće do 10. juna, a nakon toga putnici će imati pravo na povlasticu od 20% za kupovinu povratnih karata. Cene u međunarodnom železničkom saobraćaju izražene su u evrima, a plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Više mesta u eko hostelu "Republik" - Zašto turisti iz Rusije, Nemačke i Japana dolaze u Užice?

22.04.2014.

Eko hostel "Republik" iz Užica uskoro će dobiti još 5 ležaja, a vlasnici takođe planiraju da njihov objekat bude što više energetski efikasan.

Cela vest
- Zasad nam je u planu ugradnja eko septičke jame i upotreba otpadne vode, odnosno njeno vraćanje u sistem kao tehničke. Kasnije, cilj nam je da idemo dalje i imamo potpuno energetski nezavisan objekat - navodi Milan Bogojević iz hostela "Republik".

On napominje da u i pored kuće u kojoj su sada, ima mesta za nova proširenja.

- Ono što je interesantno je da već imamo pozive iz drugih mesta da širimo priču oko eko hostela u Srbiji, kao i u Grčkoj – dodaje sagovornik portala "eKapija".

Do sada je eko hostel imao oko 870 ostvarenih noćenja, a gosti su uglavnom stranci. Najčešće stižu iz  zemalja Japana, Rusije i Nemačke, a do informacija o hostelu gosti najviše saznaju putem Interneta.

Na pitanje da li ima dovoljno zainteresovanih turista za Užice, Bogojević kaže da zapadna Srbija ima ogroman turistički potencijal.

- Goste smeštamo kod nas, a oni iz "Republika" posećuju celu zapadnu Srbiju, a i Balkan je sada trend.

Inače, hostel "Republik" osnovali su dvojica mladih Užičana Marko Ristovski i Milan Bogojević u septembru 2013. godine. Ujedno, to je i prvi eko hostel u Srbijia, a osnovna ideja eko hostela "Republik" prati temu Užičke republike.

Nameštaj hostela i enterijer u potpunosti su izrađeni od materijala koji je smatran neupotrebljivim, a na krovu su postavljena 2 solarna panela za zagrevanje vode u kupatilu, koje je najveći potrošač električne energije u hostelu. Postavljeni su sistemi za uštedu vode i štedljiva rasveta. Svojim ekološkim poslovanjem hostel vrši minimalan uticaj na okolinu i takođe ima edukativni element kojim kako goste tako i lokalno stanovništvo opominje na značaj zaštite okoline.

Eko hostel u Užicu kao ideja postoji od 2012. godine a prvi koraci ka realizaciji napravljeni su prethodne godine: iznajmili su kuću od oko 200m2, uradili biznis plan, projekte rekonstrucije i uređenja za ekološki - "pametni" hostel. Sve to predstavili su na brojnim konkursima kako bi obezbedili sredstva, i na forumu "zelenih ideja" u organizaciji Trag Fondacije, Rockeferler fondacije i Erste banke od 109 projekata njihov je proglašen za najbolji. Nagrađeni su sa 8.000 USD, potom je usledio konkurs za podsticaj samozapošljavanju Grupe "484" i USAID, gde je obezbeđeno još 1.200 evra, dobili su sredstva od Nacionalne službe za zapošljavanje u iznosu od 160.000 dinara i uz nekolicnu bankarskih kredita pokrenuli posao.

Projekat eko hostela "Republik" jedan je od finalista ovogodišnje nagrade "Aurea", koju portal "eKapija" dodeljuje za najbolju investiciju godine u Srbiji po osnovu tri kriterijuma: inovativnost, društvena korisnost i finansijski potencijal.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


"Šuma Košutnjak" proglašena je za zaštićeno područje

21.04.2014.

Privremeni organ grada Beograda je usvojio Rešenje o proglašenju zaštićenog područja "Šuma Košutnjak".

Cela vest
Ovo prirodno dobro proglašeno je zaštićenim područjem kao spomenik prirode, navodi "Beoinfo".

Ukupna površina zaštićenog područja je nešto više od 265 ha i nalazi se u državnoj svojini.

"Šuma Košutnjak" predstavlja kompleks bioekoloških vrednosti pod šumskom vegetacijom kao i stanište raznovrsne faune, sisara, ptica, insekata, gmizavaca i vodozemaca, kao i objekata geološkog nasleđa koja imaju karakter prirodnih retkosti.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Počela izgradnja beogradskog "Marriott"-a vrednog 25 mil evra

21.04.2014.

Prvi gosti u hotelu u centru prestonice 2015. god.

Cela vest
Nakon dugog čekanja građevinske dozvole, koja je stigla krajem prethodne godine, kompanija "PFB Properties" 5. aprila je postavila kranove i ograde oko gradilišta, saznaje "eKapija" u toj kompaniji.

- Otpočeli smo izgradnju hotela. Biće primenjena najsavremenija enterijerska rešenja, kao i materijali koji garantuju energetsku efikasnost i vrhunski komfor za sve goste. Hotel će krasiti i izuzetno prijatan ambijent javnih prostora, kao što su ulazni hol, restoran i kafe bar i klub. Oni će biti na raspolaganju svim gostima, kako onima koji u hotelu odsedaju, tako i onima koji će uživati u izuzetnoj ponudi hrane i pića – navodi za "eKapiju" Branko Trkulja, direktor "PFB Properties".

Novi beogradski hotel smešten je u strogom centru, na Trgu Republike pored Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja, na uglu Vase Čarapića i Dositejeve ulice. Reč je nekadašnjoj zgradi "Jugodrva" koja će biti rekonstruisana.

Hotel će imati 114 soba, restoran, kafe bar, klub, salu za sastanke, gimnastičku salu, parking kao i sve prateće tehničke sadržaje.

Sagovornik "eKapije" kaže da ovaj hotel pre svega izdvaja lokacija u strogom centru istorijskog dela grada, koja gostima omogućava lak i brz pristup svim poslovnim, administrativnim i objektima od kulturnog značaja srpske prestonice. Iako je hotel namenjen prvenstveno poslovnim gostima, Trkulja ističe da će turistički segment imati značajno učešće.

- Sobe su tako koncipirane da poslovnim gostima pružaju komfor kancelarije, sa pokretnim radnim stolom i foteljom, a posetiocima koji dolaze u turističku posetu gradu, prijatno mesto za odmor i opuštanje. Gosti koji stignu automobilom, ostavljaće svoja vozila na ulazu u hotel, a osoblje će ih smeštati u podzemnu garažu i dovoziti nazad, do ulaza. Lokacija hotela garantuje da će on i u danima odmora, vikendom i praznicima, imati svoje posetioce, što je za objekte ovog profila - orijentisane ka poslovnim gostima, velika prednost – navodi Trkulja.

Za svaki segment radova biće raspisani tenderi na kojima će se, kako navode u "PFB Properties", truditi da izaberu najbolje podizvođače.

- Kada je reč o opremi za hotel, biće primenjene najsavremenije tehnologije, a trudićemo se da angažujemo i domaće isporučioce koji zadovoljavaju standarde.

Fasada postojeće zgrade će biti promenjena u skladu sa rešenjem Miomira Lužajića - arhitekte.

- Mreža će biti izrađena od metala i postavljena na čeličnu konstrukciju, a imaće značajnu ulogu u termo i zvučnoj izolaciji. Objekat je orijentisan u pravcu jugoistoka i ime je do sada zahtevao značajan utrošak struje da bi se u većem delu godine rashladio. Ovo rešenje fasade će značajno smanjiti potrošnju energije, a u prometnoj saobraćajnici kao što je Ulica Vase Čarapića, gostima će omogućiti bolju zvučnu i vizuelnu izolaciju i komfor – objašnjava sagovornik "eKapije".

Objektom će upravljati "Marriott"  kompanija u skladu sa standardima njihovog brenda "Courtyard by Marriott", a na osnovu dugoročnog ugovora o upravljanju hotelom, koji je "PFB Properties" potpisao sa tom korporacijom.

- Takav dogovor garantuje vrhunski kvalitet usluge. Hotel će imati punu podršku globalne mreže "Marriott"-a u segmentu rezervacija, prodaje i marketinga - navodi Trkulja.

Zapošljavanje, kao i obuka kadrova, biće pod kontrolom "Marriott"-a. Očekuje se da će u samom hotelu posao naći oko 70 osoba. Konkursi za posao će biti raspisani u periodu od oko 6 meseci pred otvaranje objekta.

Predviđeni rok za završetak rekonstrukcije objekta je 12 meseci, odnosno proleće 2015. godine.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Od napuštene lokacije do mesta inspiracije - Zapušteni javni prostori bi mogli postati atraktivne destinacije

19.04.2014.

Stare fabrike, kasarne, skladišta i dr. napušteni javni prostori (braunfild lokacije) mogli bi postati mesta okupljanja mladih, talentovanih i preduzetnički nastrojenih ljudi.

Cela vest
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) najavile su na konferenciji, da će konkurs za sve lokalne samouprave sa kreativnim idejama i raspoloživim braunfild lokacijama koje se mogu ponovo staviti u funkciju, biti raspisan 1. maja.

Član Upravnog odbora NALED-a i predsednik Opštine Pirot Vladan Vasić istakao je da time počinje realizacija još jednog od projekata usmerenog na razvoj povoljnog poslovnog ambijenta na lokalnom nivou.

- Kroz projekat sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem NALED je inspirisao opštine da preispitaju i unaprede svoja pravila i prakse. Kroz ovaj projekat NALED će ih podstaći da preispitaju stavove o mogućim upotrebama javnih prostora koji se više ne koriste, da ih kreativno upotrebe i da na taj način otvore novu razvojnu perspektivu za celu lokalnu zajednicu - naveo je Vasić.

Komisija NALED-a će suziti izbor na 3 lokacije, a nakon toga izabrati najbolju lokaciju.

- Poziv će biti upućen svim lokalnim samoupravama bez obzira da li su ili ne članice NALED-a. Pružićemo stručnu pomoć ključnim akterima (predstavnicima lokalne samouprave, civilnog sektora i privrede) kroz organizovanje studijske posete za predstavljanje uspešnih primera u drugim državama, razvijanje biznis plana i dizajna za braunfild i pružanje odgovarajuće obuke – navela je za portal "eKapiju" Ana Knežević Bojović, koordinator za regulatornu reformu.

Cilj konkursa je da se dođe do primera najbolje prakse za druge opštine i gradove u Srbiji, koji ilustruje kako se napuštene fabrike, industrijska postrojenja, skladišta, kasarne i drugi objekti mogu revitalizovati i time u potpunosti promeniti sliku svog grada i promovisati ekonomski i društveni razvoj.

Konkurs je deo dvogodišnjeg Projekta jačanja konkurentnosti u Srbiji pokrenutog u decembru 2013. godine koji je usmeren na dva goruća problema domaće ekonomije – revitalizaciju braunfild lokacija i suzbijanje sive ekonomije. Istovremeno sa konkursom za opštine i gradove, NALED će analizirati važeći pravni okvir, uključujući tako Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju. Na osnovu ovih analiza i inputa koje dobije od lokalnih samouprava, kao i na osnovu praktičnih iskustava stečenih u procesu revitalizacije braunfild lokacije, NALED će pripremiti konkretne preporuke za Vladu kako da poboljša regulatorni okvir za revitalizaciju braunfild lokacija na nivou državne i lokalne samouprave.

Napuštena zgrada društvenog preduzeća u Novom Sadu koja je 6 godina bila prazna, danas je poslovni inkubator koji pomaže startapovima da prebrode prve tri kritične godine u poslovanju. Samo u prvoj fazi 2010. godine u ovaj oronuli prostor uloženo je 13,9 mil evra, da bi danas prostor od preko 400 m2 bilo udobno mesto za rad za preduzetnike sa vizijom.

I prestonička opština Savski venac je pokazala da upravo ruinirana zgrada može postati Biznis centar koji postoji već 3 godine. Centar obuhvata biznis inkubator, kancelariju za EU projekte, Kancelariju za mlade, edukativni centar, NVO sektor i poslovni akcelerator.

Da napuštena lokacija može da postane "Holandija u malom" pokazala je kompanija "Vahali" koja se bavi brodogradnjom svih vrsta plovila od metala, dizajnom, projektovanjem, remontnim radovima, kao i generalnom konstrukcijom posebnih projekata. Naime, ova holandska firma je pre tačno 1 godine, kupila brodogradilište "Sava" u Sremskoj Mitrovici posle devetogodišnjeg stečaja, navodi za "eKapiju" Miloš Stefanović, direktor prodaje i marketinga firme "Vahali".

- Zatečeno stanje na terenu 2013. godine je bilo katastrofalno. Ono što je ostalo od opreme je bilo u kvaru dok se količina otpada merila u stotinama kamiona. Jedino vredno na lokaciji je bio beton, asfalt i konstrukcija hale – navodi Stefanović i dodaje da je osnovna prednost lokacije bila što je taj kraj istorijski vezan za brodogradnju, pa je imao kvalitetne brodograditelje.

Miloš Stefanović navodi takođe da su mnogobrojni razlozi što su izabrali baš tu lokaciju, ali površina zemlje i mogućnost širenja je možda bila i presudna.

- Brodogradilište je kupljeno za 1,8 mil evra, a ulaganja u ovu braunfild lokaciju su odavno premašila tu cifru - kaže sagovornik portala i dodaje da je u planu da za nekih godinu i po do dve izgrade još jednu halu vrednosti 4 do 5 mil evra.

Kako je naveo Vladan Vasić, najbolji popis braunfild lokacija uradilo je Ministartsvo odbrane kojim je obuhvaćeno 447 vojnih objekata vrednosti 1 mlrd evra, a manje od 10% je stavljeno u funkciju. Granične karaule Vojske Srbije po vencima Stare planine, Ruja, Vlasine, mogle bi postati atraktivne destinacije za sportski turizam.

Marko Nikolić iz Udruženje Freestyler koje se bavi ozganizacijom planinskih tura, avanturističkih trka i kampova u prirodi, navodi da su karaule na strateški dobrim mestima i u odličnom stanju s obzirom na to da su napuštene 2006. god.

- Trenutno je Republička direkcija za imovinu RS vlasnik svih karaula, a nekoliko je preuzela granična policija Srbije. Odlične baze za avanturističke trke i grupe turista, planinara, biologa kao i fotografa. Ovo bi mogla postati mesta tim bildinga, seminara, kampova i obuka. Zimi odlično za turiranje i planinarenje, a leti za pešačenje i jeep ture – navodi Nikolić.

Ana Ilić iz Srpske filmske asocijacije (SFA) naglašava da braunfild lokacije čak i u trenutnom stanju mogu biti izvor prihoda, s obzirom na činjenicu da mogu postati lokacije za snimanje filmova.

- Među popularnim braunfild destinacijama su Knežev arsenal u Kragujevcu gde je snimana serija "Titanik – Krv i čelik" u italijansko-irskoj koprodukciji koja je za pet nedelja u Srbiji potrošila 2 mil dolara. U staroj Šećerani sniman je fim "Coriolanus", kao i u staroj pančevačkoj svilari, a nedavno je završeno snimanje filma "Newcomer" u Beton hali, Mikseru i KC Grad – navela je Ilić.

Iz Grupe za kreativnu ekonomiju kažu da nije redak slučaj da braunfild objekti i lokacije pretvaraju u poslovnu infrastrukturu za razvoj umetnosti, kulture i kreativne industrije. Tako je Winzavod u Moskvi jedan od najuspešnijih inkubatora u Rusiji lociran u najstarijoj moskovskoj fabrici za vino iz 1889. god. Stara mlekara Bowral u Austriji iz 1921. god. je od 2005. god. novi prostor za austrijsku savremenu vizuelnu umetnost. Bivša moskovska fabrika "Crvena ruža" je danas najstariji kreativni klaster Artplay, dok je stara fabrika za proizvodnju hleba, koja se nalazi u Beču, pretvorena u multidisciplinarni prostor za umetničke aktivnosti.

Piter Vibler, vršilac dužnosti direktora misije USAID-a u Srbiji, ističe da su najbolje prakse u SAD pokazale da su u mnogim slučajevima inovativno obnovljene napuštene lokacije postale znamenitosti gradova, kao i da su generisale nove investicije, podstakle zapošljavanje i napredak lokalnih ekonomija. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Za trgovine samo Uskrs neradan dan - Šta će i kako raditi za predstojeće praznike?

18.04.2014.

Uskrs se praznuje od Velikog petka do drugog dana najvećeg hrišćanskog praznika - Uskrsa.

Cela vest
Nijedna državna institucija neće raditi od 18. do 21. aprila. Za razliku od javnih službi, većina trgovinskih radnji neće spajati toliki broj neradnih dana, pa će za njih neradni dan biti samo nedelja, 20. april.

"Metro Cash & Carry" će u Srbiji za predstojeće praznike raditi po izmenjenom radnom vremenu. Svi objekti biće zatvoreni u nedelju 20. aprila, na Veliki petak radiće uobičajeno, dok će u subotu 19. aprila biti otvoreni za kupce do 21 čas.

"Roda" i "Mercator" saopštili su da će u petak, subotu i ponedeljak (18, 19. i 21. aprila) raditi prema redovnom radnom vremenu. U nedelju 20. aprila svi Roda Supermarketi i Marketi, kao i "Mercator Supermarket Premium Beograđanka" radiće skraćeno radno vreme do 10 časova, dok je za sve ostale maloprodajne objekte - Mercator Hipermarkete, Roda Megamarkete, Cash&Carry objekte i Supermarket Zemun 2, ovaj dan neradan.

Neradan dan - nedelja će biti i u supermarketima "Super Vero". U petak i u subotu objekti ovog trgovinskog lanca radiće od 7h do 20h, a u ponedeljak od 7h do 20h. 

I u trgovinskom lancu "Univerexport" jedini neradni dan je prvi dan Uskrsa, dok će tokom ostalih dana praznika njegovi prodajni objekti raditi uobičajeno.

Banke još nisu objavile radno vreme za praznike. "Danas" piše da poslovnice Raiffeisen banke neće raditi tokom 4 dana praznika, osim šaltera u Grand Kasinu u Beogradu koji će raditi redovno i ekspoziture u Tržnom centru Merkator u Beogradu, koja neće raditi samo u nedelju, dok će 18,19. i 21. aprila biti otvorena od 9 do 22 časa. U Intesa Banci praznovaće se svi dani praznika a još nije poznato koja ekspozitura će dežurati.

Beogradske "Gradske pijace" će u petak i subotu, 18. i 19. aprila, raditi uobičajeno, a ostalih dana za vreme praznika pijace će imati prilagođeno radno vreme.

Kako je saopštilo ovo preduzeće, u nedelju, 20. aprila, zelene pijace neće raditi, dok će u ponedeljak, 21. aprila, raditi skraćeno od 6h do 13h. Jedino će pijace "Zemun", "Banovo brdo", "Dušanovac", "Bele vode" i "Gornja varoš" u nedelju, 20. aprila, raditi od 6h do 13h.

Otvoreni tržni centar Novi Beograd, popularni "Buvljak" i "Pijaca za promet starih stvari i robe sa greškom – Miljakovac" u nedelju i ponedeljak, neće raditi.

Prvog dana Uskrsa nećete moći ni u tržni centar "Depo" dok će u ponedeljak, 21. aprila popularna trgovina na Bulevaru kupce primati skraćeno od 9h do 13h.

Cvetna pijaca u Krnjači u nedelju, 20. aprila, neće raditi, dok će u ponedeljak, 21. aprila, raditi uobičajeno od 11h do 8h.

I novobeogradski tržni centri radiće izmenjeno. "Ušće Shopping Center" na Veliki petak radiće skraćeno od 10h do 18ha, dok će nedelja, 20. april biti neradan dan. I u "Delta city"-ju u petak možete šopingovati samo do 18h, a nedelja je neradan dan. Ipak ovaj tržni centar primaće posetioce i prvog dana uskrsa u svom "Cineplexx" bioskopu koji će i za dane praznika raditi uobičajeno od podneva do 1h posle ponoći.

Tokom predstojećih praznika pošte će imati izmenjeno radno vreme, a na Uskrs, 20. aprila, non-stop će dežurati Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu i pošte na graničnim prelazima, saopštilo je Javno preduzeće Pošte Srbije.

U petak, 18. i subotu 19. aprila, kao i u ponedeljak, 21. aprila, u Beogradu će biti dežurne pošte u Takovskoj 2 (od 00h do 24h), Nehruovoj 68b (od 8 do 20 sati), TC Novi Merkator (9 do 19 sati) i u TC Stadion (od 8 do 19 sati). Dežuraće i 6 pošta u Novom Sadu (Temerinski put 50, Teodora Mandića 23, Futoški put 93/c, Bajči Žilinskog 4, Dr Svetislava Kasapinovića 10-14 i Narodnog fronta 73/a), kao i dve pošte u Kragujevcu -u tržnim centrima Plaza i Roda.

Takođe će biti na raspolaganju po jedna pošta u Temerinu, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Šapcu, Vršcu i Nišu, a biće otvorene i jedinice poštanske mreže na graničnim prelazima.

Osim toga, 19. aprila biće dežurna po jedna pošta u Valjevu, Pančevu, Kikindi, Somboru, Subotici, Užicu, Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Jagodini, Prokuplju, Boru, Zaječaru, Leskovcu i Pirotu, kao i pošta u Beogradu, Šumadijski trg 2a (od 8 do 15 sati).

Parkiranje u Beogradu
Beogradski "Parking servis" je obavestio korisnike da za vreme uskršnjih praznika, od petka, 18. aprila do ponedeljka 21. aprila, neće obavljati kontrolu i naplatu parkiranja, a biće zatvoreni i šalteri za rad sa strankama u ulicama Kraljice Marije br. 7, Mileševska br. 51, kao i Starine Novaka br. 22.

Sve javne garaže i posebna parkirališta biće neprekidno otvoreni tokom prazničnih dana i radiće po uobičajenom sistemu naplate, dok će šlep služba tj. "pauk" raditi po režimu koji se primenjuje vikendom. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Atomska banja Gornja Trepča šampion Novosadskog sajma turizma 2014

17.04.2014.

Atomska banja Gornja Trepča je već tradicionalno učestvovala na 47. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu.

Cela vest
Na svečanoj dodeli priznanja najboljima, na ocenjivanju kvaliteta proizvoda, Atomska banja ponela je priznanje Šampionske plakete za Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju "Vujan".

Uspešan nastup Atomske banje i osvojena nagrada je još jedan dokaz izuzetnog poslovanja ove banje, u koju iz dana u dan dolazi veliki broj gostiju, domaćih i stranih. Visoka posećenost Atomskoj banji, rezultat je dobro organizovanog poslovanja, precizno isplanirane maketing kampanje, kao i uvođenja Orthokin terapije, terapije autolognim serumom, koja se od ove godine nalazi u ponudi i za čije korišćenje gosti pokazuju veliko interesovanje, saopšteno je iz ove banje Gornja Trepča.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Dinosaurusi konačno spremni za posetioce - završetak Prirodnjačkog centra u Svilajncu, otvaranje u septembru 2014

16.04.2014.

Posle duže pauze Prirodnjački centar u Svilajncu će, po svemu sudeći, konačno biti završen.

Cela vest
Ministarstvo prosvete, opština Svilajnac i JUP "Istraživanje i razvoj" potpisali su krajem marta Aneks ugovora o finansiranju i upravljanju projektom, kojim su definisane obaveze ugovornih strana na konačnoj realizaciji projekta, objavljeno je na sajtu JUP-a.

Aneksom je predviđeno da Ministarstvo prosvete, za završetak opremanja centra, obezbedi 354.000 evra, a da još 246.000 evra, koji su neophodni za finalnu realizaciju, obezbedi opština Svilajnac iz sopstvenih izvora.

Vlada Srbije, na predlog Ministarstva prosvete, a u skladu sa odredbama Zakona o javnoj svojini, odobrila je ovim aneksom, da opština Svilajnac preuzme upotrebu objekta Prirodnjačkog centra sa naučnim parkom, kao i eksponate i opremu.

Do konačnog završetka Prirodnjačkog centra, koji se očekuje početkom septembra 2014. god., ostaje da se realizuje nekoliko koraka. Najpre tu je priprema projekta i postavljanje izložbi koje će na specifičan način da predstave prirodu Srbije, Balkana i sveta. Zatim izrada projekta i izvođenje kompletne izložbe u Prirodnjačkom centru. U okviru toga objekat će biti opremljen i zbirkom minerala i stena na osnovu elaborata Rudarsko-geološkog fakulteta, Beograd.

Potom, tu je i opremanje objekta sistemom za kontrolu ulaska posetilaca, izdavanje karata i softverom za opsluživanje i povezivanje svih objekata u okviru kompleksa, opremanje uslužnog objekta za posetioce, restorana sa pokretnim mobilijarom i tendom i opremanje objekata za prodaju karata i suvenira, dodaje se na sajtu JUP-a.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Za Grimiznu kuglu bore se 22 kandidata - Počelo takmičenje za titulu najlepše uređenog ugostiteljskog objekta u regionu

15.04.2014.

Juče je zvanično počelo takmičenje za titulu najlepše uređenog ugostiteljskog objekta u regionu koje po peti put organizuje internet magazin Enterijer.ba

Cela vest
Za popularnu Grimiznu kuglu boriće se 22 ugostiteljska objekta iz zemalja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, prenosi indikator.ba

Iz BiH učestvuje šest objekata. "Caffe Bar Hennessy" Zenica, Caffe Club "People's", "Dolce Ore", "Intermezzo", "Zlatna ribica" i "Korzo" iz Sarajeva.

Hrvatska ima pet predstavnika: "Zrno Soli" iz Splita, Restoran "More" iz Dubrovnika, Restoran "Dukat" iz Nove Gradiške, te "Texas Steak & Grill House" i "The Movie Pub" iz Zagreba.

I Crna Gora ima pet učesnika: imanje "Knjaz" i "Per Sempre" iz Podgorice, "Knjaževa bašta" iz Bara, "Konoba Atrium" iz Kotora, te Konoba "Ćatovića Mlini" iz Morinja.

Srbija se predstavlja sa tri ugostiteljska objekta iz Beograda: Lobby & Cigar Lounge Bar "Falkensteiner" hotela, kao i restorani "Talas" i "Comunale".

Slovenija takođe ima tri učesnika iz svog glavnog grada: "Lolita", "Lunch cafe Marley & Me", kao i "Restavracija Argentino".

Svi učesnici predstavljeni su na stranici grimizna.enterijer.ba, a odabrao ih je međunarodni žiri koji čine stručni ljudi iz različitih polja umetnosti i uređenja enterijera. Oni će i odabrati najlepšeg među najlepšima nakon što korisnici društvene mreže Facebook ocene kojih je to 10 ugostiteljskih objekata koji se izdvajaju od ostalih.

Takmičenje za najlepših deset trajaće do 15. maja, glasati mogu svi korisnici društvene mreže Facebook tako što će posetiti stranicu grimizna.enterijer.ba, i klikom na "like" ili "sviđa mi se" dati glas svom favoritu. Deset učesnika koji budu imali najviše "like", 15. maja idu u drugi krug takmičenja u kojem će ih oceniti međunarodni stručni žiri. Pobednik će biti proglašen krajem maja meseca i njemu će biti dodeljena nagrada Grimizna kugla. Nagrada se daje u trajno vlasništvo, a pravi se u Meksiku tradicionalnom metodom duvanja stakla. 

Članovi međunarodnog stručnog žirija su: Admin Isaković (Niederstetten, Njemačka) - diplomirani inženjer arhitekture, Aida Čorbadžić (Sarajevo, Bosna i Hercegovina) – operska pevačica, Amer Kapetanović (Sarajevo, BiH) – profesionalni fotograf i videograf, Budimir Željko Keko (Trebinje, BiH) - profesionalni fotograf, Ejla Salihamidžić (Kuvajt, Kuvajt) - diplomirani inženjer arhitekture, Ernesto Eduardo Dobarganes (Miami, SAD) – profesionalni fotograf i videograf, Githa Van Euwen (Amersfoort, Holandija) – profesionalni fotograf i ilustrator, Goran Lojović (Sarajevo, Bosna i Hercegovina) – modni menadžer i diplomirani inženjer građevine, Igor Kuvač (Granada, Španija) - diplomirani inženjer arhitekture, Ito Shinji (Kanagawa, Japan) – profesionalni fotograf, Maja Matašin (Sarajevo, Bosna i Hercegovina) - akademska kiparica, Maya Stanić (New York, SAD) – event menadžer, Nadža Pušilo (Sarajevo, BiH) – balerina u Narodnom pozorištu Sarajevo, Slavica Jarić (Poreč, Hrvatska) – tekstilni dizajner, Snežana Lazarević (Kragujevac, Srbija), - dizajner Snježana Domazet (Trebinje, BiH) – slikarka, Vanja Ciraj-Džudža (Sarajevo, Bosna i Hercegovina) – modna dizajnerka, Vladimir Stanišević (Beograd, Srbija) – dizajner, Vojislav Vojo Kilibarda (Herceg Novi, Crna Gora) – slikar.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapijaNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)