Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 334 6779
+381 (0)11/ 383 5150
Lepenica objekat Kondir
E-dizajn

Vesti

"Toplički vinogradi" osmog novembra otvaraju najveću vinarija na Balkanu

24.10.2014.

Toplički vinogradi otvoriće 08 novembra, kako su najavili, najveću vinariju na Balkanu.

Cela vest
Vinarija će biti otvorena u selu Gojinovcu, nadomak Prokuplja, čime će najavljuju vlasnici "biti ispisane nove stranice srpske istorije vina".

U vinariji će se uglavnom proizvoditi vina od autohtone sorte grožđa "prokupac", koja se u tom kraju poslednjih godina skoro i ne uzgaja. 

Kako je ranije za medije najavio direktor "Topličkih vinograda" Dragan Kovačević, zahvaljujući dobijenoj licenci o zaštiti geografskog porekla ove sorte grožđa, "Toplički vinogradi" će nastojati da vino od "prokupca" bude nacionalni brend. 

- Proizvodićemo ga po tradicionalnoj staroj tehnologiji, čak ćemo ga i čuvati onako kako je čuvan pre mnogo vekova u drvenim hrastovim buradima - naveo je Kovačević i dodao da je cilj vraćanje tradiciji i podsticaj vinogradarstva, zanemarene a nekad unosne poljoprivredne grane u prokupačkom kraju. 

"Toplički vinogradi" osnovani su 2008. god., poseduju mini vinariju i poslovni prostor na 3.000 metara kvadratnih. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Otvorena treća čokolaterija "Galerija čokolade Premier" u hotelu "Hyatt Regency" u Beogradu

23.10.2014.

U beogradskom hotelu "Hyatt Regency" otvorena je treća po redu čokolaterija "Galerija čokolade Premier" beogradskog preduzeća "Art Ival" d.o.o, saopšteno je iz kompanije.

Cela vest
Ovaj srpski proizvođač konditorskih proizvoda je i ovoga puta u svoju ponudu pored posebno odabranih "Premier" proizvoda, uvrstio i ručno rađene praline koje se mogu kupiti isključivo u njihovim čokolaterijama, kao i čuvenu bombonjeru "Kraljevski ukusi Srbije" jedinstvene kombinacije maline, šljive i lešnika sa čokoladama koja je između ostalih naših pralina, bila Novakov i Jelenin izbor za njihovu svadbu, navodi se u saopštenju.

Praline su od različitih vrsta kvalitetnih čokolada, punjene kratkotrajnim filovima bez konzervansa i aditiva, od svežeg liofilizovanog voća iz Srbije, koštunjavog voća, karamela, pavlake, putera… Uverite se u kvalitet "Premier" čokoladnih delicija, poručuju iz čokolaterije.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Šta je predviđeno Prostornim planom Beljanica - Kučaj?

22.10.2014.

Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene, prirodnog dobra Beljanica–Kučaj.

Cela vest
Prostornim planom utvrđuju se osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene prirodnog dobra Beljanica–Kučaj i to na delovima teritorija opština Despotovac, Paraćin, Žagubica, Bor i Boljevac.

Kako je navedeno, prostorni planovi jedinica lokalne samouprave, urbanistički planovi i projekti uskladiće se sa odredbama ove uredbe, a planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, propisi i drugi opšti akti uskladiće se sa odredbama ove uredbe u roku od godinu dana od dana njenog stupanja na snagu.

Link:
http://www.ekapija.com/dokumenti/Uredba_o_utvrdjivanju_Prostornog_plana_podrucja_posebne_namene_prirodnog_dobra_Beljanica_Kucaj.pdf

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Početkom novembra meseca konkurs za idejno rešenje obnove Vajfertove pivare u Pančevu

21.10.2014.

Radna grupa za staru Vajfertovu pivaru organizovala je 4 tematska sastanka kako bi što bolje definisala buduću namenu ovog kompleksa.

Cela vest
Grad Pančevo i Radna grupa su spremni da početkom meseca novembra raspišu javni konkurs za izradu idejnog rešenja rekonstrukcije i revitalizacije tog objekta, prenosi RTV "Pančevo".

Zamenica direktora Direkcije za izgradnju Pančeva Maja Vitman rekla je da je stara Vajfertova pivara ušla u Strategiju razvoja Grada i u Strategiju razvoja Pokrajine, pa je pred Radnom grupom ozbiljan zadatak.

Koordinatorka Radne grupe Tamara Tasić kaže da je uspostavljena komunikacija sa svim zainteresovanim građanima i interesnim grupama kako bi se što kvalitetnije odradio projektni zadatak obnove i revitalizacije stare pivare, koja zauzima 15.000 m2 u starom gradskom jezgru.

- Treba sagledati sve potrebe Pančevaca, i razmisliti o tome kako pivaru oni mogu koristiti (kao gradski prostor), ali i razmotriti mogućnost da investitor preuzme objekat. Mi ćemo iznedriti rešenje čitavog problema, prikupićemo sve potrebe koje se iskazuju - navela je Tamara Tasić.

Ideje o obnovi i uređenju stare pivare građani mogu uputiti na e-mail adrese Grada Pančeva i Direkcije, objavila je "Radio-televizija Pančevo".

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Vršac dobio novu atletsku stazu i sportsku ambulantu

20.10.2014.

Ministar sporta Vanja Udovičić svečano je otvorio atletsku stazu na stadionu u Vršcu, postavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Cela vest
- Atletika je bazni sport i želimo da stvaramo uslove kako za treninge profesionalnih sportista, tako i za one najmlađe, jer što se više dece rekreativno bavi sportom, to će biti veća baza budućih šampiona - naveo je Udovičić.

Prema njegovim rečima, atletska staza rekonstruisana je zajedničkim naporima Ministarstva omladine i sporta, Atletskog saveza Srbije i opštine Vršac.

- Pored značaja za razvoj rekreativnog i profesionalnog sporta, očekuje se da će ovaj novi deo vršačke sportske infrastrukture biti značajan i za jačanje sportske regionalne saradnje između Srbije i Rumunije - naveo je Udovičić.

Ministar je u 17. oktobra u Vršcu otvorio i sportsku ambulantu, koja će funkcionisati kao ispostava Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta.

On je rekao da država otvaranjem sportske ambulante u Vršcu pokazuje da radi na decentralizaciji, kao i da se trudi da građanima, u ovom slučaju sportistima, omogući da ne moraju za sve što im treba da idu u Beograd, već da najrazličitije usluge mogu da dobiju i u svom gradu.

Udovičić je naveo da država na ovaj način brigu o sportistima stavlja na prvo mesto, jer oni treba da budu fokusirani na treninge i rezultate koji naciji služe na ponos, ne da budu žrtve administracije.

- Plan je da ovakve ispostave Republičkog zavoda za sport i medicinu sport dobiju i drugi gradovi, kako bi se što više izašlo u susret potrebama naših sportista - naveo je ministar.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Novo mesto za predah u Ušće šoping centru - Otvorena kafeterija "Cafe Doncafe"

17.10.2014.

"Cafe Doncafe" novootvorena je kafeterija u TC "Ušće" u Beogradu, namenjena svim ljubiteljima kvalitetne kafe.

Cela vest
Pored jedinstvenog doživljaja koje pružaju poznati ukusi kafa koje dolaze iz "Doncafe"-a, specifičnost kafeterije je i enterijer koji u potpunosti dočarava kafu i posetiocima pruža jedinstvenu atmosferu. 

- Izuzetno smo zadovoljni što naš dosadašnji rad na unapređenju tržišta kafe u Srbiji krunišemo otvaranjem kafeterije, "Cafe Doncafe" je mesto gde se direktno susrećemo sa našim potrošačima i mesto na kom ćemo moći da oslušnemo njihove želje i potrebe kada je reč o izboru kafa. Takođe, ovo je mesto gde će naše potrošače posluživati vrhunski baristi sa dugogodišnjim iskustvom u ugostiteljstvu i pravilnom pripremanju napitaka od kafe - naveo je Siniša Daničić, generalni direktor kompanije "Strauss Adriatic" na otvaranju. 

Bogatu ponudu kafeterije čine kafa i različiti napici od kafe, spravljeni od proizvoda iz "Doncafe" portfolia, u ponudi će biti napici iz espreso kategorije, napravljeni od proizvoda premium brenda "Doncafe Professional Espresso", kao i tradicionalna i filter kafa ali i kokteli na bazi kafe. Osim ponude kafa, kafeterija "Cafe Doncafe" je za svoje goste pripremila i hranu - sendviče, salatu i kolače.

Za dobre vibracije tokom večeri bio je zadužen i svetski prvak u pravljenju tradicionale kafe, Stavros Lamprinidis iz Grčke, koji je svojim umećem u pravljenju kafe oduševio prisutne goste. Kako bi ugođaj bio potpun, ambijent kafeterije u svim svojim detaljima neodoljivo asocira na kafu i na taj način odražava "Doncafe" strast i posvećenost ovom napitku. Specifičnost ovog enterijera jeste to što su svi komadi drveta posebno izmereni, projektovani, isečeni i sastavljeni, svi elementi ovaj doživljaj sveta kafe čine potpunim. 

Kafaterija će biti otvorena svakog dana u nedelji od 9:30h do 22:30h.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapijaNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)