Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 334 6779
+381 (0)11/ 383 5150
Lepenica objekat prolece1 Kondir
E-dizajn

Vesti

Kraljevo se zadužuje za izgradnju bazena i paviljona na Goču

30.06.2015.

Grad Kraljevo će se kreditno zadužiti u iznosu od 230 miliona dinara za finansiranje pojedinih infrastrukturnih projekata.

Cela vest
Tim novcem biće kupljeno zemljište u blizini aerodroma "Morava" i finansiran početak izgradnje zatvorenog bazena, kao i paviljona na Goču. Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić naveo je Tanjugu da je skoro polovina kredita predviđena za kupovinu zemljišta za industrijsku zonu.

- Blizu 120 miliona din će nam biti potrebno da otkupimo zemljište pored aerodroma u Lađevcima kako bi sagradili i uredili industrijsku zonu, 80 miliona za izgradnju paviljona na Goču i 30 miliona din za početak prve faze izgrađnje zatvorenog bazena u Kraljevu - naveo je Ilić.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva, plan je da se na prvoj narednoj sednici Skupštine grada usvoji  plan i započne njegova realizacija.

Skupština Kraljeva je na vanrednoj sednici usvojila izveštaj Direkcije za planiranje o početku izgradnje zaštitnog bedema na obali reke Zapadne Morave, dužine 1.800 metara.

Iako ovo nije trajno rešenje, jer je potrebno da se bedem izgradi na znatno dužem potezu, zbog čega su meštani Grdice, Adrana, Sirče i ostalih sela više puta protestovali, u gradskoj skupštini preovladava mišljenje da je ovo tek početak gradnje zaštite od poplava, javlja kraljevo-cafe.com

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Beograd dobija "Kuću svetlosti - Tematski park tame"

29.06.2015.

Soravia grupa i Urbis Consulting učestvuju u izgradnji projekta "kuća svetlosti - park tame".

Cela vest
Inače, Tematski park tame ili "Dijalog u mraku" je veliki evropski projekat koji će se realizovati u Beogradu, a za koji je predviđena lokacija na Bežanijskoj kosi. U toku je izrada detaljnog projekta javno-privatnog partnerstva sa Gradom Beogradom.

Cilj projekta je socijalno uključivanje marginalizovanih grupa ljudi, kao što su osobe sa oštećenjem vida, i stvaranje uslova za dobijanje istih opcija za obrazovanje, zapošljavanje, kretanje i kvalitetan život.

Ideja je da unutar budućeg objekta koji je u potpunom mraku, slepi vodiči vode osobe koje vide u malim grupama kroz niz situacija u kojima se slepi i slabovidi nalaze svakodnevno, uloge se menjaju. Ljudi koji vide, više ne mogu da računaju na svoj vid pri obavljanju jednostavnih svakodnevnih radnji,  stoga ukazuju potpuno poverenje slepom vodiču koji ih sigurno vodi pri kupovini, biranju novčanica, pri plaćanju u prodavnici, prelasku mosta, ulice kojom krstare automobili. Hodaju sa belim štapom, a sve te radnje se odvijaju u potpunom mraku. Posle ovog iskustva, posetioci navode da više poštuju one ljude koji svet vide različito.

Misija parka je da se kreira svest o toleranciji na globalnom nivou prema različitostima i da se razbiju predrasude koje dele na "mi" i "oni".

Projekat u Beogradu realizovaće se u 3 faze: park tame, vrtić sa jaslicama za slepu decu i bolnica za decu sa oštećenjem vida.

Prezentacija projekta biće održana je u petak 26. juna 2015. godine u svečanoj sali hotela Radisson Blu Old Mill Hotel Belgrade.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Počeo letnji red vožnje u Beogradu

28.06.2015.

Letnji red vožnje u Beogradu počinje da se primenjuje od 22.06 budući da je počeo period godišnjih odmora i đačkih raspusta, kada su potrebe za prevozom smanjene, javlja "Beoinfo".

Cela vest
Prelaskom na letnji red vožnje planirano je da radnim danom u špicu saobraća ukupno 985 vozila javnog prevoza, od čega 80 tramvaja, 62 trolejbusa i 843 autobusa, a subotom će ukupno saobraćati 672, nedeljom 618 vozila javnog prevoza.

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, Direkcija za javni prevoz je i ove godine uspostavila 5 sezonskih linija koje će iz različitih delova grada do Ade Ciganlije prevoziti Beograđane.

Linije su počele sa radom u petak, 26. juna, i saobraćaće petkom, subotom i nedeljom, od 9 do 21h. Takođe, linije će koristiti sva postojeća stajališta javnog gradskog prevoza na svojoj trasi.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Počela letnja sezona na Kopaoniku

28.06.2015.

Letnja sezona na Kopaoniku zvanično je počela 25. juna 2015. godine.

Cela vest
Tim povodom kompanija "MK Mountain Resort" i JP "Skijališta Srbije", lideri u razvoju Kopaonika, predstavili su sadržajnu ponudu koja očekuje ovog leta goste na našem najpoznatijem planinskom turističkom centru.

Odlični klimatski uslovi, kao i sportski, adrenalinski i zabavni sadržaji, omogućavaju gostima da sami kreiraju svoj aktivan odmor u prirodi, izbor je veliki i prilagođen svim uzrastima - paraglajding, pešačke ture, vožnja četvorotočkašima po neuređenim stazama, vožnja žičarom, planinski biciklizam, jahanje konja kao i sadržaji zabavnog parka - zip line, bob na šinama i tjubing, a sve to u ponudi je po promotivnim cenama.

U letnjoj ponudi "MK Mountain Resorta" su promotivni paketi koji podrazumevaju aktivan odmor i celodnevnu zabavu u prirodi, u okviru paketa dostupni su sportski i adrenalinski sadržaji, animacija za decu i odrasle, spa & wellness sadržaji, a cena za sedam noćenja iznosi već od 123 evra po osobi. Pored osmodnevnih, u ponudi su i vikend letnji paketi, koji obuhvataju relaksaciju, spa & wellness sadržaje, aktivnosti zabavnog parka – zip line, bob na šinama i tjubing, kao i lagane rekreativne aktivnosti u prirodi, a cena iznosi već od 110 evra po osobi po paketu. Za sve one koji žele da se okrenu zdravom načinu života tu su letnji kamp hrono ishrane koji podrazumeva stručni nadzor nutricioniste, lekara i sportskog trenera, a pored toga tu je i spina kamp za zdraviju kičmu. Takođe, u ponudi je tradicionalni košarkaški kamp i škole jezika za najmlađe, sa aktivnim vannastavnim programima koji razvijaju zdrave navike i ljubav prema prirodi od malih nogu. Uz pakete, tursiti će imati prilike da posete Dane borovnice i Dane vrganja, kao i biciklističku trku "Na sve strane Kopaonika" i "Dane paraglajdinga".

Zahvaljujući ulaganjima u dodatne sadržaje na Kopaoniku za sve posetioce ove sezone omogućen je paket ponuda i kada reše da provedu nekoliko dana na Kopaoniku kupovaće ceo paket usluga, a ne pojedinačno, a cilj je da na taj način ponuda bude organizovanije i sadržajnija, da gostima bude zanimljivo i da isprobaju sve sadržaje, istakao je Nikola Avram, direktor "MK Mountain Resorta".

Govoreći o planovima, Avram je kazao da se u saradnji sa Rudarskim fakultetom u Beogradu istražuje tlo, i do kraja godine zemlja će se bušiti na 500 do 600 m jer se traži voda sa temperaturom iznad 20 stepeni.

- Ona koja je nađena ima lekovita svojstva za mršavljenje, a to će biti nova ponuda i novi vid turizma, nadamo se da ćemo ako istraživanja završimo do kraja ove godine, iduće godine u Hotelu Grand moći da napravimo novi spa - dodao je Avram.

Što se tiče investicija, u hotelu "Grand" se radi 70 novih apartmana, odnosno još jedno krilo, a napravljen je i sopstveni vodovod kako Kopaonik ne bi zavisio od vodovoda iz Raške i kako ne bi bilo problema sa nestašicom, a u planu je da se ubuduće otpadna voda koristi za proizvodnju nove energije.

- "Skijališta Srbije" aktivno učestvuju u promovisanju domaćih turističkih destinacija i deo smo kampanje "Moja Srbija", koja već uveliko traje u brojnim gradovima širom zemlje, imajući u vidu značaj ove kampanje, kao i podršku Vlade Republike Srbije za podsticaj i razvoj turizma kao značajne šanse Republike Srbije za povećanje prihoda i za poboljšanje zapošljavanja, "Skijališta Srbije" u želji da dodatno daju svoj doprinos u razvoju domaćeg turizma, svim donosiocima vaučera dobijenih na osnovu Vladine Uredbe odobriće popust u iznosu od 10 % na cene karata za letnje sadržaje "Skijališta Srbije" - rekao je Dejan Ljevnaić, v.d. direktor preduzeća "Skijališta Srbije".

Da Kopaonik itekako ima šta da ponudi i leti pokazuje i činjenica – da se broj turista koji uživaju u našim ponudama za aktivan letnji odmor povećava iz sezone u sezonu. Samo prethodne sezone, na Kopaoniku je ostavreno više od 22 hiljade vožnji, što je duplo više u odnosu na prethodnu.

Kako se praksa sa promotivnim vikendima tokom zimske sezone pokazala kao veoma uspešna, nastavljamo sa popustima i tokom letnje sezone, plan je da od početka sezone organizujemo tri Top summer vikenda, u okviru kojih ćemo odobravati 15 % popusta na pakete za zabavne sadržaje. Termini Top summer vikenda su 2. - 5. jula, 30. jul - 2. avgust i od 27. - 30. avgust.

Tokom otvaranja letnje sezone, odobren je popust od 50 odsto na cenu letnjih sadržaja. Radno vreme centra je svakog četvrtka, petka, subote i nedelje od 10 do 17h.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


TO Novi Bečej uz pomoć ljubitelja Tise očistila ostrvo

27.06.2015.

Pored organizacija manifestacija na teritoriji opštine Novi Bečej, TO je ove godine izdvojila sredstva i za uređenje javnih površina.

Cela vest
- Započeli smo adaptaciju i uređenje površine na prostoru Gradišta pokraj Tise i pravljenje pešečke staze, koja će spajati centar grada sa lokalitetom Stari grad. U saradnji sa Kancelarijom za mlade, 21. juna, smo uredili ostrvo koje je jedno od glavnih kupališta, pre svega Novobečejcima. Prošle godine je grupa građana uz podršku Turističke organizacije, uredila jedan deo ostrva, tom prilikom je postavljen mobilijar kako bi se ulepšao sam boravak na ostrvu. Ove godine smo samo nastavili radove, proširili i očistili platoe na ostrvu, očistili od šiblja, i ovog puta su nam se priključili građani, čak je jedna grupa na čelu sa Mladenom Lalićem pre nas počela uvodne radove čišćenja, i u planu je da u narednom periodu obezbedimo prostor i rekvizite za neke sportske sadržeje. Ovom prilikom apelujem na građane Novog Bečeja da se domaćinski odnose prema svemu, da ne lome i ne odnose mobilijar, kako bi ga što veći broj Novobečejaca što duže mogao koristiti - naveo je Nemanja Vasković, direktor TO opštine Novi Bečej, saopštila je organizacija.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Na pravom mestu, na dobroj visini - "Zlatarfest 2015" 23. - 26 jula u Novoj Varoši

26.06.2015.

Turističko – sportski centar "Zlatar" uz podršku Opštine Nova Varoš organizuje manifestaciju "Zlatarfest 2015".

Cela vest
Cilj jeste promocija turističkih i privrednih potencijala Zlatarskog kraja, kao i upotpunjavanje turističke ponude Nove Varoši, objedinjavanjem sledećih manifestacija:

"Zlatarska Sirijada" (petak 24. jul) Tradicija i poreklo – sazreli su u kriški Zlatarskog sira – proizvod zaštićenog geografskog porekla od juna 2013. Centralna manifestacija u okviru Zlatarfesta 2015 je 19. "Zlatarska Sirijada" koja u sebi objedinjuje nekoliko segmenata: takmičarski deo u okviru koga će biti biran najautentičniji zlatarski sir, kao i najbolja pita od heljde; izložbeni deo na kome će biti izloženi najbolje ocenjeni sirevi i heljdopite i prodajni deo gde će posetioci Sirijade moći da kupe Zlatarski sir proizveden na tradicionalni način u domaćinstvima Zlatara. 

Peti "Sabor pevanja izvika" (petak 24. jul)- karakteristično za područje Starog Vlaha, sa najvećom zastupljenošću u novovaroškom kraju, jedan je od najstarijih vidova dvoglasnog pevanja u srpskom narodu. Društvo za negovanje tradicionalnog pevanja izvika je institucija koja kontinuirano radi na očuvanju te najveće kulturne vrednosti našeg kraja. Pevanje "izvika" jedna je od retkih kulturnih vrednosti našeg naroda koja je upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa. 

Zlatarska regata (subota 25. jul)- kanjon reke Uvac na čijim se liticama gnezdi oko stotinu parova Beloglavog supa, proglašen je specijalnim rezervatom prirode 2006. godine. Glavne znamenitosti rezervata su reka Uvac, Ušački pećinski sistem kao i raznovrsna flora i fauna čiji je glavni ambasador Beloglavi sup. 

Desete "Zlatne ruke Zlatara": Izložbeno – prodajna manifestacija Zlatne ruke Zlatara održava se sve vreme trajanja Zlatrafesta 2015. na gradskom trgu i predstavlja specifičnu i svojstvenu ponudu ručno rađenih domaćih prehrambenih, tekstilnih i predmeta od raznih materijala različite upotrebne vrednosti, suvenira i sl. Poseban događaj biće Izložba proizvođača meda i pčelinjih proizvoda ovog područja. 

Treća tribina "Održivi razvoj turizma i poljoprivrede Zapadne Srbije" - gde će govoriti eminentni stručnjaci iz ovih oblasti, a radni deo tribine biće posvećen turističkim organizacijama i turističkim radnicima, kao i predstavnicima lokalnih samouprava, nevladinog sektora, privrede i poljoprivrednika.

Za sve ljubitelje sporta biće organizovano mnoštvo rekreativnih aktivnosti (25. i 26. jula) kao što su memorijalni turnir u uličnom basketu "Branko Grbić", turnir u malom fudbalu, kik boksu, odbojci na pesku, a svi poklonici avanturizma imaće priliku aktivnog učešća u biciklističkoj trci i kupanju na uređenim pontonskim plažama Zlatarskih jezera, a za sve one koji imaju višak adrenalina, dovoljno hrabrosti i izdržljivosti Adrenalin na Zlataru je pravi izazov.

Večernje sadržaje Zlatarfesta upotpuniće bogat muzički i scenski program na gradskom trgu. Program počinje u četvrtak (23.07.) gostovanjem Goce Tržan, dok će u petak (24.07.) nastupati Jelena Kostov i Dejan Matić, a u subotu (25.07.) na sceni će se pojaviti i Haris Džinović. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Službeni glasnik Republike Srbije

26.06.2015.

U SL glasniku broj 54, od 22. juna 2015 godine objavljena je Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju...

Cela vest
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju.

1.Državljani Katara, Kuvajta, Omana i Bahreina, nosioci svih vrsta putnih isprava, osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama, mogu da uđu bez vize u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje ostale smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.

2.Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Službeni glasnik Republike Srbije

24.06.2015.

U Službenom glasniku RS br. 53, od 19 juna 2015 objavljena je Uredba o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje razvoja domaćeg turizma intenziviranjem korišćenja turističke ponude u Republici Srbiji.

Cela vest
Ukoliko želite da Vam prosledimo kompletnu uredbu, pošaljite nam upit putem Kontakt forme na sajtu Turistički klub Srbije.

Srdačno,
Vaš Turistički klub Srbije

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub SrbijeNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)