Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 334 6779
+381 (0)11/ 383 5150
Lepenica objekat Kondir
E-dizajn

Vesti

Moguć zajednički nastup Republik Srbije i BiH na trećim tržištima

01.09.2014.

U planu i objedinjena turistička ponuda.

Cela vest
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se sa ministarom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom sa kojim je razgovarao o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje dve zemlje, objavljeno je na sajtu Ministarstva. 

Glavna tema razgovora bilo je definisanje konkretnih koraka za realizaciju Memoranduma o razumevanju između Srbije i BiH o zajedničkom nastupu na trećim tržištima koji će dve vlade uskoro potpisati.

Ministri su tom prilikom razmotrili i mogućnosti saradnje u oblasti turizma, odnosno zajedničke turističke ponude za turiste iz udaljenih zemalja.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Kako će izgledati hotel Novaka Đokovića na Kopaoniku?

01.09.2014.

"Family Sport" priprema dokumentaciju za izgradnju apartmana sa bazenima i spa centrom.

Cela vest
Hotel porodice Đoković na Kopaoniku imaće trinaest apartmana, restoran, bazen i spa centar, saznaje "eKapija". U toku su intenzivne pripreme za pribavljanje dokumentacije za gradnju, a uskoro bi trebalo da bude poznato i kada će sami radovi početi. 

Budući hotel najboljeg srpskog tenisera u najvećem srpskom planinskom centru, dospeo je u žižu javnosti krajem prethodne godine, kada je objavljeno je da je Novakov otac Srđan Đoković (odnosno kompanija "Family Sport"), kupio plac na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Kopaoniku. Reč je naime o parceli na kojoj se nalazio kafić "Dolly Bell", u blizini hotela "Grand", kao i u blizini staze "Karaman greben".

Prethodnog decembra na mestu bivšeg "Dolly Bell"-a otvoren je "Novak Cafe&Restaurant". U planu je da ta brvnara bude srušena i da na njenom mestu bude sagrađen hotel, koji će biti urađen u planinskom stilu, a imaće četiri sprata. 

Kako "eKapija" sazanje, u toku je prikupljanje potrebne dokumentacije, kako bi se obezbedila dozvola za gradnju, a lokacijsku dozvolu za hotel na Kopaoniku "Family Sport" dobio je 26. decembra 2013. Upravo je završen javni uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu idejnog projekta hotela, a 20. avgusta, u prostorijama opštine Raška, održana je javna rasparava i prezentacija tog dokumenta. Idejni projekat i Studiju, izradio je Saobraćajni institut CIP Beograd. 

Nakon ove javne rasprave o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu, potrebno je da taj dokument dobije saglasnost Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a nakon toga sledi glavni projekat i dobijanje građevinske dozvole. Predstavnici projektantske kuće i investitora zasad nisu mogli da daju više detalja o objektu, niti da preciziraju buduće rokove za početak gradnje, ali su nam i jedni i drugi potvrdili da je u toku prikupljanje potrebne dokumentacije "u skladu sa zakonskom procedurom". 

Dok čekamo nove informacije, predstavljamo vam nekoliko detalja iz idejnog projekta CIP-a, na osnovu kojih možemo da pretpostavimo kako će izgledati hotel.

Kao što je već poznato, reč je o jednoj od najboljih lokacija na planini Kopaonik. Parcela je površine 709 m2, na jednom delu nalazi se ugostiteljski objekat (bivši kafić "Dolly Bell"), dok je veći deo slobodan (pokriven autohtonom vegetacijom), a nedaleko su hotel "Grand" i žičara "Karaman greben". 

Budući hotel Đokovića imaće podrum, prizemlje sa galerijom, 2 sprata i dva nivoa potkrovlja, uz 3 podzemne etaže. Bruto površina površina (i podzemnih i nadzemnih etaža) je oko 3.155 m2.

Na nivou -III su planirane garaže, prostor za bazensku tehniku i sl. Na nivou -II su spa centar sa bazenom, magacin hotela kao i neophodne tehničke prostorije (garderobe zaposlenih, deo za odlaganje smeća itd). Na nivou -I su kuhinja, perionica veša, skijašnica, prodavnica i dodatni tehnički prostori. Prizemlje je rezervisano za prijem u hotel i restoran. Dva tipska sprata, kao i I nivo potkrovlja, projektovana su za po četiri apartmana. II potkrovlje biće rezervisano samo za Đokoviće (tu je predviđen apartman za vlasnika hotela). Ukupno - hotel će raspolagati sa trinaest smeštajnih jedinica. 

Kako saznajemo, hotel će se grejati i hladiti na struju, a za zagrevanje sanitarne vode koristiće se solarna energija i to primenom 15 solarnih kolektora.

Za izgradnju novog objekta izrađen je i Urbanistički projekat, koji je prihvaćen na sednici Komisije za planove u opštini Raška (20. decembra 2013. godine), a u neposrednoj blizini objekta nalazi se hotel "Grand". 

Lokacijskom dozvolom propisana su i određena pravila gradnje, pogotovu imajući u vidu da je reč o objektu u nacionalnom parku. Recimo, kada je reč o spoljašnjem izgledu, svi primenjeni materijali moraju biti prirodni, dok se za obradu fasade smeju se koristiti isključivo drvo i malterisana bela fasada, i šindra kao krovni pokrivač. 

Najmanji dozvoljeni ugao krova je 35 stepeni, upotreba nadstrešnica, u funkciji naglašavanja "kopaoničke" planinske arhitekture, naročito je preporučljiva. 

Takođe, na fasadi je dozvoljena upotreba jedino braon i bele boje, a stolarija mora biti od prirodnih materijala.

Zidovi podrumskih etaža, suterena i podzida koji su vidni, obrađuju se oblogom od lomljenog kamena, nije dozvoljena upotreba betonskih zidova kao završne obloge. Zabranjena je ahitektura koja i u segmentima ima naznake urbanog modernizma, a preporučljiva je svaka afirmacija stvaranja arhitektonske autentičnosti, bazirane na građevinskj tradiciji podneblja. Ograđivanje objekta nije dozvoljeno, naročito ne zelenim ogradama, odnosno bilo kojom vrstom zasada. 

Lokacijska dozvola prestaje da važi ukoliko investitor u roku od 2 godine od dana njene pravosnažnosti, ne podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole, investitor je dužan da podnese glavni projekat sa tehničkom kontrolom, i izveštaj Revizione komisije. 

Dok čeka hotel porodice Đoković, Kopaonik se uveliko sprema za nove luksuzne objekte, naime nedavno je pokrenut projekat velelepnog turističkog centra "Vizzion-Vrhovi Srbije", koji će graditi "Vizzion Europe". Ta belgijska kompanija do 2020. godine uložiće u ovaj kompleks čak 150 mil evra.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


I u Srbiji postoji raj - Nedavno otvoreni Atelje vina Šapat iznad Novog Slankamena pruža neponovljiv osećaj za dušu

01.09.2014.

Raj na zemlji - to su jedine reči kojima sam po povratku u Beograd mogla da opišem vinariju "Šapat" u Novom Slankamenu.

Cela vest
Mir, dobro vino, ukusna hrana - hedonizam. toliko priželjkivanu tišinu ovde narušava samo "šapat" makaza kojima se obrezuje vinova loza. 

Atelje vina "Šapat" nalazi se severno od Beograda, uzvodno uz reku Dunav, gde se izdiže poslednji brežuljak Fruške gore. Osim zasada vinograda i vrhunskog vina, uz vinariju u Slankamenu izgrađen je i restoran sa luksuznim smeštajem. 

U dogovoreno vreme, dočekuju nas sedi i brkati vlasnik vinarije Miodrag M. Kostić i njegova kćerka Tijana Crnobrnja, koja obavlja funkciju izvršnog direktora. 

Kažu da se njihovi preci nisu bavili vinima, i nisu tajne vinarstva spoznali iz porodičnih predanja. 

-Mi smo kroz život išli drugim stazama, sretajući se sa ovim čudesnim napitkom često i rado, a onda su nas naše staze, savim slučajno, dovele na parče zemlje koje će promeniti tokove naših života. Komad tla, koji nam je šapnuo da se sva naša traganja za lepotom, umetnošću i prirodom mogu završiti baš tu. I mi smo skrenuli sa naših utabanih puteva, u neočekivano, taj je šapat bio sudbonosan...", stoji na sajtu ovog vinskog ateljea. 

Ovde imaju 15 ha zemljišta, od kojih je 8 pod vinogradima. Kada su se odlučili za ovu lokaciju imali su poteškoća da otkupe parcele i ukrupne posed. na mestu današnjih vinograda nekada je bilo čak 45 parcela. Kada su došli nije bilo ni puta, niti struje, ali danas je sve "pod konac". 

Starost zasada je različita, 5 - 30 godina, s tim što je većina čokota stara 5 godina, a tu je i "bebi vinograd". Svi vinogradi su podignuti prema konceptu koji je za sada malo raširen u Srbiji. Taj koncept podrazumeva drvene čeone i unutrašnje metalne stubove, koji pružaju mogućnost pomeranja parova žica od crapala, kao i gustinu sadnje od 5.000 čokota po ha, kako prinos po čokotu ne bi bio veći od 1,6 kg.

Cilj im je, kako kažu, stvaranje vrhunskog vina zbog čega su i okupili vrsne stručnjake za svaki segment proizvodnje, opremili se najsavremenijom tehnologijom, ali i zadržali određene tradicionalne metode.

Jedan od tih stručnjaka, koji je u međuvremenu postao i prijatelj, je italijanski enolog Luigi Mattiuzzo koji se, koristeći tardicionalne metode Francuske i Italije, maksimalno trudi da napravi vrhunsko vino karakteristično za teroar i uslove fruškogorskog vinogorja.

- Naš odabir sorti je kombinacija globalne klasike i visokokvalitetnih a kod nas retkih vrsta vinskih kalemova. Ako sve bude kako smo planirali iz vinarije će godišnje izlaziti više od 50.000 flaša godišnje – navode u "Šapatu" i dodaju da sadni materijal dolazi iz kuće najvećeg proizvođača loznog sadnog materijala u svetu – Vivai Cooperativi Rauscedo (VCR) sa sedištem u Italiji.

Prostor vinarije takođe je nesvakidašnji za Srbiju, podeljen je u nekoliko prostorija, koje se na različitim nivoima prostiru na preko 400 m2. Opremljen je inovativnom enološkom tehnologijom, dok se u barik podrumu nalaze tradicionalni drveni sudovi, izrađeni od francuskog hrasta, podesni i za fermentaciju i za čuvanje crvenih vina. 

Na zidovima vinarije su umetnička dela,a zatvaranjem staklenog zida koji proizvodni prostor deli od degustacione prostorije, domaćini nam pokazaše kako se dobija akustična prostorija. Zvuk klasične muzike ispuni prostor, a mi stičemo utisak da smo u najmanju ruku u čudesnom šatou. Iz pomenutih čuvenih vinskih zemalja, Francuske i Italije stiže oprema za vinariju, tako vidimo ispisane nazive proizvođača - "Gortani", "Garbellotto", "Nadalie" i dr.

Prelazimo u drugi deo podruma, u kome se nalazi svojevrsna degustaciona prostorija, a odatle se pruža pogled na sve prostorije u kojima se vino stvara, a ovaj prostor specijalno je namenjen i dizajniran za udobnu i opuštajuću degustaciju. Kažu da je njihov tim u svakom momentu spreman da goste uvede u čudesni svet vina i održi degustacione ture. 

Kapacitet vinarije je 100.000 boca, a planovi su da u narednim godinama imaju proizvodnju od 80 - 90.000 boca. Na tom putu ne žure, jer ni ne žele da budu velika vinarija. Kostić "Šapat" vidi kao mesto gde treba da se uživa, mesto gde će se okupiti članovi porodice i njihovi prijatelji, vredan poslovni svet, dobri ljudi pre i posle svega, kao mesto u koje ćete namenski doći da se prepustite lepšoj strani života. 

Od vina ovde ćete probati roze od muskat hamburga, koji je pakovan u standardne boce, ali i u one od 0,375 l. Kažu da su tom ambalažom mislili na one koji bi da popiju čašu do dve vina, a do sada to nisu mogli, jer kod nas ne možete da nabavite ove manje boce. 

Od belih vina tu su chardonnay, takođe u pakovanjima od 0,75 l i 0,375 l, kao i souvignon blanc, za koje stručniji od nas navode da "već sada predstavlja ozbiljnu konkurenciju na tržištu". 

Tu je i "Naše prvo vino", spravljano karbonskom maceracijom od 100 odsto merloa, koje je posluženo uz biftek očaralo čak i nas koji smo ljubitelji belih vina. 

Poslednje planirano vino do jeseni, kada iz Ateljea vina Šapat očekuju nove etikete, kupaža je 3 crvene sorte i pored veoma interesantnog ukusa, nosi i zanimljiv naziv – Pi. Numerička vrednost broja Pi je 3,14; "Šapatova" kupaža se sastoji iz 3 vina i flaširana je 2014. godine, pa otuda i simbolika. 

Na dezertno vino, koje je u pripremi, domaćini su posebno ponosni i ono neće biti pušteno u regularnu prodaju već je planirano da za njega krajem godine bude organizovana aukcija, gde bi sav prihod otišao u dobrotvorne svrhe. Nismo ga probali, uz preporuku da ostavimo nešto i za sledeći dolazak, i bio je to odličan predlog, zbog koga i budni možemo da sanjamo o jednom dezertu u bašti restorana, uz koji ispijamo ovo vino, a pogled nam puca na vinograd ispod kojeg nam Dunav šapuće da smo ipak budni, i da je ovo i dalje Srbija. 

Tik uz vinariju je i ukusno uređen restoranski deo, koji je za posetioce otvoren od četvrtka do nedelje. Ljubazno i izuzetno profesionalno osoblje će se pobrinuti da se osećate kao u onom raju sa početka priče, ukoliko im se prethodno najavite, a i put do restorana i vinarije će vam tako, uz objašnjenje, biti lakši... 

Ono što posebno privlači pažnju je umeće serviranja, prezentacije i preporuka u izboru vina - osećaj kada osećate da konobar zna o čemu priča...

Dok krećemo da pogledamo smeštajne kapacitete, prolazimo pored drvene klupe, na kojoj je sedeo kralj Aleksandar Karađorđević, na brodu kojim je odlazio iz Srbije. A u Slankamen je stigla nakon što je kupljena na tržištu antikviteta. Dočekuju nas 2 raskošna apartmana i 4 sobe, obučene u snagu drveta i udobnu prefinjenost nafinijih detalja. 

Nesvakidašnji doživljaj, da se probude okupani mirisom vinograda, dok šušti lišće i širi se miris okolnog ružičnjaka, za sada imaju oni koji u restoranu organizuju neko slavlje ili dešavanje. Tu privilegiju imaće još samo i članovi Kluba vina, koji se trenutno formira ali na koji će biti usmerena posebna pažnja. 

Verujemo da ovi ljudi znaju svoj posao, ipak, oni su i vlasnici beogradskog hotela "Townhouse 27", a iskustvo koje imaju u hotelijerstvu, preneli su i na Atelje vina Šapat. Inače, "Townhouse 27" je već 3 godine za redom dobitnik Priznanja o besprekornoj ponudi sa 5 krugova (Certificate of excellence - 5 circles), koje dodeljuje svetski poznat portal Tripadvisor.com.

Dok smo sedeli, završavale su se pripreme oko organizacije 1. rođendana jedne male princeze. Ovde se organizuju i venčanja ali i korporativna dešavanja.

Lako je otvoriti kafanu - navodi vlasnik i objašnjava da to nije bio njihov cilj. Od početka cele priče, oni žele da stvore svojevrstan klub ljubitelja vina, koji će funkcionisati po principu članstva i gde će se svaki član osećati privilegovano. Žele da podele sa drugima ovo parče raja, ipak, ne žele da stvore "mesto za elitu", jer naš domaćin tu reč ne voli. 

- Hoćemo da stvorimo mesto za one koji poštuju prirodu, ambijent i sve ono što smo mi uradili, za one koji istinski uživaju u vinu, vrhunskoj hrani i atmosferi ispunjenoj umetnošću i ljubavlju.

Ovde možete da idete u šetnje kroz vinograde, da vozite bicikl, puštate zmajeve, možete da odmarate u ovom, prilično skrovitom mestu, sa umirujućim pogledom na Dunav i Srem. 

"Zamislite potpuni mir, tišinu, u kojoj se prelamaju samo zvuci prijatnog vetra i cvrkut ptica. Zamislite izlaske i zalaske sunca, zvuk vađenja pampura iz flaše, točenje vina. zamislite da su vaša čula, skoncetrisana samo na raskošne mirise, ukuse, boje. Udobni kreveti, sofe i stakleni zid vaše sobe koji gleda na prostranstvo vinograda i Dunav u blizini - Takvo mesto postoji".

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Priče o hrani uz degustaciju vrhunskih delikatesa - Konferencija "Food Talk" 5. septembra na "Salašu 137"

29.08.2014.

Ostalo je još samo nedelju dana do ovogodišnje regionalne konferencije o hrani - "Food Talk" na "Salašu 137".

Cela vest
Na ovoj manifestaciji koja će biti održana 5. septembra, posetioci će biti u prilici da učestvuju na zanimljivim panelima i prezentacijama, kao i da probaju delikatese vrsnih kuvara kao što su Jolanta Delibozova - zvezda kanala "24Kitchen" i poznata violončelistkinja i kuvarica iz Bugarske, zatim Goran Kovačević - direktor hotela "Square Nine", Filip Ćirić - vlasnik restorana "Homa" i član žirija rijalitija "Moja kuhinja - moja pravila", naveli su organizatori konferencije. 

Na konferenciji "Food Talk" prezentaciju "Jamie's World" održaće Pol Dring - izvršni urednik "Jamie" magazina iz Londona, čije srpsko i hrvatsko izdanje "Color Press Grupa" pokreće u septembru mesecu.

Među učesnicima konferencije su Bora Otić, Kamenko Katić, Duška Jovanić, Lazar Šećerović, dr Feelgood, Ekrem Dupanović, Tamara Ognjević, Aida Đedović, Vesna Dedić, Biljana Cincarević, Jelena Bačić Alimpić, Aleksandar Filipović, Branislav Lečić, Marina Kosanović, Maja Petrović, Jovica Jovičić i brojni drugi učesnici.

Za kraj programa je planiran panel žena-vinara i večera uz koncert poznatog Zvonka Bogdana.

Za sve učesnike iz grada Beograda i Novog Sada obezbeđen je besplatan prevoz do Salaša 137 i nazad.

Pogledajte detalje programa i način prijavljivanja na:  www.color.rs/foodtalk2014

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Zlatibor dobio bob na šinama

28.08.2014.

Posle Kopaonika i Zlatibor će dobiti bob na šinama.

Cela vest
Ova adrenalinska atrakcija na Torniku svečano je puštena u rad u utorak, 19. avgusta, u 12 časova. Vožnja bobom na šinama moguća je kako leti, tako i zimi, navela je lokalna turistička organizacija.

Bob na šinama predstavlja specijalizovanu stazu za spuštanje kroz šumu, a sama instalacija je opremljena posebnim "sankama" pričvršćenim za šine. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Vila "Mi La" u Vrnjačkoj Banji proglašena za spomenik kulture

27.08.2014.

Vlada Republike Srbije proglasila je vilu "Mi La" u Vrnjačkoj Banji za spomenik kulture.

Cela vest
Spomenik kulture sagradio je inženjer Milosav Bošković najverovatnije po sopstvenim nacrtima tridesetih godina XX veka na obodu Rudnog brda. Ime vili "Mi La", zapisano notnim pismom na glavnoj fasadi dao je, kako prema imenu žene Mile, tako i zbog njene ljubavi prema muzici i izvanrednom pevanju.

Ovaj spomenik kulture svrstava se u značajna ostvarenja u graditeljskom nasleđu banja Srbije zbog arhitektonskih svojstava, oblikovanja zasnovanog na eklektičkom pristupu u primeni arhitektonskih i dekorativnih elemenata inspirisanih srpskom srednjovekovnom arhitekturom i narodnim neimarstvom, navedeno je u odluci Vlade Srbije.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


TOS raspisao konkurs za nagradu "Turistički cvet 2014"

Turistička organizacija Srbije (TOS) raspisala je 15. avgusta, konkurs za dodelu nagrade "Turistički cvet 2014".

Cela vest
Nagrada se dodeljuje za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma.

Nagrada će biti uručena 27. septembra, na Svetski dan turizma, u 5 kategorija - Turistička organizacija, Turistička manifestacija, Receptivna turistička agencija, Ugostiteljski objekat za smeštaj i Organizacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma. 

TOS je objavio i Pravilnik o dodeli nagrade "Turistički cvet" kojim se uređuju kategorije, postupak kandidovanja i sprovođenje dodele nagrade i propisuju kriterijumi za dodelu priznanja. 

Kriterijumi ocenjivanja po kategorijama odnose se na period od jula 2013. do jula 2014. godine, a rok za učešće na konkursu je 60 dana od dana objavljivanja oglasa.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapijaNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)