Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 334 6779
+381 (0)11/ 383 5150
Lepenica objekat Kondir
E-dizajn

Vesti

Rajkova pećina dobija nove staze, led rasvetu i turistički vozić

31.07.2014.

U Rajkovoj pećini kod Majdanpeka u toku je uređenje staza i rasvete, zbog čega je trenutno zatvorena za posetioce.

Cela vest
Opština Majdanpek realizuje ovaj projekat uz pomoć sredstava Austrijske razvojne agencije, navodi "Radio-televizija Bor".

Nova staza u pećini biće kružna, dužine 1.400 m (dvostruko više nego sada) i osvetljena najmodernijom LED rasvetom. Radovi, koje izvodi beogradska firma "Koto", počeli su u martu, a deo su projekta "Čudesna prirodna - izgradnja kapaciteta u turizmu". Rajkova pećina će dobiti i najmoderniji sistem obezbeđenja od eventualnih provala. Sve staze imaće rukohvate, biće izgrađena i kapija za zatvaranje ulaza iz ponora Rajkove reke. 

Osvetljenje će maksimalno istaći postojeće bogatstvo i lepotu pećinskog nakita. U planu je da bude obezbeđen i audio sistem za turističke ture i lokalni telefonski sistem za komunikaciju između vodiča i osoblja na ulasku u pećinu. 

Cilj projekta "Čudesna priroda - izgradnja kapaciteta u turizmu", koji realizuju Evropska unija, Austrijska razvojna agencija i opština Majdanpek je unapređenje turističke ponude Donjeg Podunavlja. 

Marijana Tufonjić Pavlović, iz Turističke organizacije Majdanpek, najavljuje nove planove za Rajkovu pećinu. Uslediće uređenje prostora oko pećine, formiranje pešačke zone i uvođenje turističkog vozića koji će se kretati Pemskom ulicom, od autobuske stanice do ulaska u pećinu, kako bi svi turistički potencijali do naredne turističke sezone bili maksimalno iskorišćeni, kaže Tufonjić Pavlović za "Radio-televiziju Bor". 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Virtuelna šetnja kroz Beograd, Novi Sad i Niš - "Google Street View" dostupan u Srbiji

26.07.2014.

"Google Street View" konačno je dostupan i u Republici Srbiji.

Cela vest
Sve što je potrebno da biste mu pristupili je da na Google mapama zumirate na najniži nivo ili jednostavno prevučete narandžastu Pegman ikonicu sa leve strane mape, na ulicu koja je plave boje, i možete se virtuelno kretati ulicama grada Beograda, Novog Sada i Niša, uživajući u prikazu od 360 stepeni, objašnjavaju u kompaniji "Google".

Snimanje se nastavlja, pa su "Street View" vozila ovih dana ponovo na našim ulicama, sa ciljem da se obezbedi pokrivenost i drugih gradova i lokacija u Srbiji.

"Street View" je besplatna opcija "Google mapa" koja je predstavljena u maju 2007. godine i do sada je dostupna u 56 zemalja sveta. Ona omogućuje virtuelno istraživanje i šetnju gradovima preko panoramskih slika napravljenih na nivou ulice, a dostupna je i na "Google Earth" i "Google Maps" za mobilne uređaje.

Za više informacija o "Street View" servisu, zaštiti privatnosti i tome kako najbolje možete iskoristiti Street View za ličnu ili poslovnu upotrebu, posetite sledeću adresu: google.rs/streetview/info i https://sites.google.com/site/streetviewwebstranicezamedije/ .

Za galeriju slika nekih od najlepših mesta koja su do sada uslikana, posetite sledeću adresu: https://www.google.com/maps/views/streetview/serbia-highlights?gl=us 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Završeno renoviranje rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića u Beogradu

25.07.2014.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić zvanično su otvorili rekonstruisanu rodnu kuću vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu, navodi Beoinfo.

Cela vest
Događaju su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić, patrijarh srpski Irinej, predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić, gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, kao i mnogobrojne zvanice iz javnog i kulturnog života. Zbog svog arhitektonskog značaja, kuća u kojoj je rođen vojvoda Stepa Stepanović proglašena je za spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju.

Gradonačelnik je izrazio veliko zadovoljstvo zbog obnavljanja porodične kuće Stepe Stepanovića, gde se pre više od sto pedeset godina rodio jedan od najvećih srpskih vojskovođa. U renoviranje je uloženo nešto više od milion dinara, iz donacije, navodi Beoinfo. 

Ministar odbrane Bratislav Gašić je podsetio da je Stepa Stepanović primer uspešne vojne karijere. Učestvovao je u svim ratovima koje je srpska vojska vodila s kraja XIX i početka XX veka, kao i u Cerskoj bitci, koja je prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, kada je proslavljeni vojskovođa i dobio zvanje vojvode

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Predstavljene turističke mape sa parkinzima i garažama

24.07.2014.

U Turističkom informativnom centru u Beogradu danas su predstavljene turističke mape sa ucrtanim parkinzima i garažama, koje će biti besplatno deljenje turistima.

Cela vest
Na taj način će turistima, kojih godišnje u Beogradu pristigne približno 640.000, biti pojašnjeni načini parkiranja u gradu, kao i plaćanje te usluge.

Kako bi se svi koji parkiraju u Beogradu lako snašli, napravljena je "Bg info mapa" koja sadrži ucrtane parking zone sa ulicama na kojima su prikazana javna parkirališta i garaže.

Direktor Turističke ogranizacije Beograda Miodrag Popović je naveo da u Beograd beleži značajan i stalni rast dolaska stranih gostiju, koji još uvek dolaze uglavnom individualno i često svojim kolima.

- Nove mape su jedan od načina da poboljšamo informisanost i na taj način povećamo turističku neposrednu i posrednu potrošnju. Zajedno sa Parking servisom, napravili smo mali pomak, ali svaki, pa i najmanji korak u dobrom pravcu, donosi merljive i vidljive rezultate. Turisti će sada moći mnogo lakše da se snađu, čime je Beograd stao u red onih evropskih metropola, koje imaju veliki broj turista i značajna prihod od turizma – naveo je Popović.

Direktor "Parking servisa" Andrija Čupković je izjavio da je veoma značajno što će strani turisti imati informaciju na koji način mogu da se parkiraju u zonama i garažama, gde i na koji način mogu da kupe karte, kako im zbog nepropisnog parkiranja ne bi bio pokvaren odmor.

Popović je naveo i da je Beograd ove godine imao mnogo značajniji rast od nekih većih turističkih prestonica Evrope.

- Od početka godine imamo stalan rast turista, koji se kreće između 24 odsto više u januaru, u odnosu na prošlogodišnji januar, a prosek za 6 meseci je povećanje između 14 i 17 odsto, što noćenja, što dolazaka. Maj je zbog poplava bio nešto slabiji ali i on je zabeležio rast preko 10 odsto, a očekujemo da će jun biti jos bolji", naveo je on.

Portparolka "BG Info box"-a Biljana Nedeljković je izjavila da je to preduzeće, osim nove Turističke mape grada, izdalo i jednu koja prikazuje mesta za noćni život grada Beograda, kao i dvojezični vodič.

Turisti će osim u turističkim centrima besplatnu mapu moći da preuzmu i na parking servisima i u graražama, a od avgusta meseca je u planu i višejezični digitalni vodič na smart telefonima.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


"Skijališta Srbije" proširuju ski staze na Kopaoniku

23.07.2014.

"Skijališta Srbije" najavila su da će početi uređenje i proširenje ski staza na ski centru Kopaonik.

Cela vest
Cilj je povećanje komfora ljubitelja skijanja i vožnje borda, ali pre svega zbog bezbednosti dece i početnika.

Radovi na proširenju će se izvoditi na najfrekfentnijim ski stazama na skijalištu, pa će tako Pančićev vrh, staza 4b, Karaman greben, staze 7 i 7a, kao i vezni put Karaman greben - Mali Karaman, biti šire do 5m sa leve i sa desne strane.

Planirano proširenje i uređenje skijaških staza će u velikoj meri povećati kapacitete.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


SMS naplata parkiranja u Nišu i Vrnjačkoj Banji

22.07.2014.

JKP "Parking servis" Novi Sad potpisao je ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji koji se odnose na implementaciju SMS sistema naplate parkiranja.

Cela vest
Ugovor je potpisan sa JKP "Parking servis" Niš i JP "Novi Autoprevoz" Vrnjačka Banja.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu novosadskog preduzeća, za samo 7 godina od instaliranja softvera za naplatu parkiranja SMS-om, vozači na isti način plaćaju parkiranje u dvadest pet gradova u našoj zemlji. Novosadski model naplate parkiranja primenjuje se u Požarevcu, Zrenjaninu, Smederevu, Užicu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Palanci, Novom Pazaru, Rumi, Požegi, Šidu, Bečeju, Staroj Pazovi, Knjaževcu, Zlatiboru, Somboru, Petrovcu na Mlavi, Velikoj Plani, Bajinoj Bašti, Senti, Temerinu, Vranju, Aleksandrovcu, u Nišu i u Vrnjačkoj Banji.

Zainteresovanost za ovakav sistem naplate parkiranja je svakodnevna i širi se van granica Srbije. Ekipa stručnjaka novosadskog preduzeća obavlja razgovore i sa predstavnicima nekih gradova iz Makedonije, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore - navodi se u tekstu.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Jezero kod Smederevske Palanke nova letnja vikend destinacija - Kudreč bi mogao dobiti vile, hotel, trim staze, velnes centar...

21.07.2014.

Kada dođe leto, svako mesto u Srbiji, smešteno pored vode, mašta o novim turističkim kompleksima, bazenima, akva parkovima...

Cela vest
Smederevska Palanka, najviše poznata po izvorištu Palanački Kiseljak, nada se tako da bi mogla postati nova letnja turistička destinacija, i to zbog - jezera Kudreč. Novim Planom detaljne regulacije tog jezera, predviđena je izgradnja trim i biciklističkih staza, letnje pozornice, sportskih terena, vila, manjih hotela, velnes centra... Uz to, pre svega, uređenje i opremanje plaže, gradnja kupatila i slično.

Naravno, uz poštovanje podatka da je reč o delu banjskog područja, odnosno banje Palanački Kiseljak. 

Kudreč je jedno od glavnih izletišta meštana – kako pecaroša (jer je vrlo bogato ribom), tako i kupača tokom toplih dana. Ipak, obale jezera su potpuno neuređene, nema staza za šetnju i rekreaciju, nema osvetljenja a ni letnjikovaca u kojima bi se posetioci odmarali, a od smeštajnih kapaciteta, postoji samo hotel "Jezero". Sve ovo, sprečava da se Kudreč pozicionira kao lokacija zanimljiva turistima i iz drugih krajeva zemlje. 

Zbog toga je opština odlučila da povuče potez ka potencijalnom razvoju Kudreča kao turističke atrakcije, i pokrene izradu planske dokumentacije. Kako kažu predstavnici lokalne samouprave, iako zasad nema izvesnih ulagača, uređenje lokacije daje šansu da ih u buduće bude. Imajući u vidu prirodne potencijale i atraktivnost Kudreča, pre svega kada je reč o ribolovnom turizmu, imaju razloga da veruju kako bi jezero na samom obodu Smederevke Palanke moglo postati zanimljivo brojnima.
Jezero Kudreč je, inače, i ovih dana okupilo mnogobrojne Palančane, navode u lokalnoj turističkoj organizaciji. Kupača je sve više, navodi za "eKapiju" Olivera Stanošević iz lokalne turističke organizacije.

- Smederevska Palanka poznata je najviše po banji Kiseljak, a od turističkih znamenitosti tu je i manastir Pinosava u Kusadaku, stara crkva u Selevcu, park šuma Mikulja, naravno, i jezero Kudreč – navodi sagovornica.

Ono što ovoj varošici udaljenoj oko 80 km od Beograda nedostaje, jesu pre svega smeštajni kapaciteti. 

- Ranije smo imali hotel "Gitarić", ali on više ne radi, jedini hotel je "Jezero", odnosno - restoran sa prenoćištem. Turisti uglavnom dolaze u privatni smeštaj, a imamo oko 1.000 noćenja godišnje - objašanjava sagovornica.

Hotel "Jezero" je, inače, već neko vreme na prodaju, ali još nije nađen kupac. Objekat je ponuđen u okviru reorganizacije privrednog društva "Vodoprivreda" Smederevska Palanka, a oglas je raspisala Erste banka, hipotekarni poverilac. 

U Erste banci su za "eKapiju" pre izvesnog vremena potvrdili da je nekretnina i dalje na prodaju. 

- Hotel "Jezero" u Smederevskoj Palanci je predmet prodaje u sudskom izvršnom postupku, preko privatnog izvršitelja Ivana Petrovića iz Smederevske Palanke – navedeno je iz Odeljenja za naplatu potraživanja Erste banke. 

Nacrt Plana detaljne regulacije (PDR) jezera Kudreč izradio je aranđelovački "Infoplan", a dokument je sada na javnom uvidu (do 30. jula), kaže za "eKapiju" Dejan Đorđević iz JP "Palanka".
Na teritoriji Palanke, inače, nalaze se 4 jezera, stvorena regulacijom tokova reka i potoka. To su Kudrečko jezero 1 I 2, Pinosavsko i Vlaškodolsko jezero. Obuhvat Plana jezera Kudreč predstavlja deo područja banje Palanački Kiseljak, koji je lociran u severoistočnom-delu opštine, na oko 2 kilometra od gradskog naselja.

Kudrečko jezero ima klinast oblik, dugačko je 1.200 metara, maksimalne širine 110 i dubine 15 metara. Radi se o kombinaciji vodenih i kopnenih površina, koje su pogodne za organizovanje različitih sadržaja boravka i odmora u prirodi. Voda je čista, što pokazuje i činjenica da je bogato ribom (štuka, smuđ, bucov, amur, šaran, som...), kao i da ovde ima dosta slatkovodnih rakova. 

Mogu se izdvojiti 3 prostorne celine, koje pružaju mogućnosti različitog prostornog i sadržajnog uređenja i opremanja: samo jezero Kudreč, zona za stanovanje u funkciji turizma i zona za sport i rekreaciju. 

Sadržaji koji su planirani u sklopu ovih zona su: gradska plaža sa pratećim sadržajima, trim i biciklistička staza, letnje pozornice i amfiteatri na otvorenom, zdravstveni sadržaji kao dopuna banjskom lečenju Palanačkog Kiseljaka (proširenje zdravstveno-komercijalne ponude, fitnes centri itd.). Zatim, planirani su sportski tereni (odbojka na pesku, mini golf...), dečije igralište ili zabavni park. U zoni turističkih sadržaja zasad je hotel "Jezero", a planom se predviđa i mogućnost proširenja njegovih kapaciteta. 

Uz deo koji nije uz samo jezero, previđena je mogućnost izgradnje novih pansiona, vila ili hotela, kao i velnes centra. Ostavljeni je prostor i za novo zelenilo i uređenje travnatih površina. 

Područje Kudrečkog jezera predstavlja i vrednu predeonu celinu sa aspeka zaštite prirode. Neophodno je u ovom kontekstu maksimalno očuvanje šumskih i vodnih resursa, biodiverziteta i predeonih karakteristika, a sve u skladu sa održivim razvojem, navode autori Plana detaljne regulacije.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Bogat zabavno-umetnički program svakog petka u Skadarliji

20.07.2014.

Turistička organizacija Beograda (TOB) u saradnji sa Opštinom Stari grad i JKP "Gradske pijace" će svakog petka organizovati zabavno umetnički program u Skadarskoj ulici, pod nazivom Leto u Skadarliji 2014.

Cela vest
Počev od 11. jula, svakog petka od 19h, na bini ispred Kuće Đure Jakšića naši poznati glumci će izvoditi umetnički program za posetioce. Glumac Milan Milosavljević će se naći u ulozi Branislava Nušića, Milan Tubić u ulozi Đure Jakšića će pozdravljati goste u Skadarliji, dok će Lazar Jovanov u ulozi Skadarlijskog dobošara čitati kodeks o ponašanju.

Glumice Ljiljana Jakšić i Marčela Frančeska će u pratnji orkestra izvoditi starogradske pesme i govoriti anegdote vezane za istoriju čuvene boemske Skadarlije. Atmosferu u Skadarskoj ulici dočaraće mladi parovi obučeni kao dame i gospoda u građanskim kostimima sa početka XX veka.

U donjem delu Skadarlije, svakog dana od 14h do 23h, biće postavljen Skadarlijski bazar, na kom će posetioci moći da kupe suvenire, umetničke predmete, rukotvorine, antikvitete, predmete starih zanata.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Predstavljamo "Starčevo neolitsku prestonicu"

20.07.2014.

U naselju Starčevo nedaleko od Pančeva promovisan je projekat "Starčevo – neolitska prestonica" i tom prilikom predstavljen deo budućeg arheološko-turističkog parka.

Cela vest
Do sada su na oko 50 ari podignute tri poluukopane kolibe, jedna sojenica i tor za ovce. 

Po završetku projekta, planirano je da "Neolitsko Starčevo" sadrži upravnu zgradu muzeja, repliku neolitske nastambe, kamp, bungalovsko naselje, parkinge i objekte mirujućeg saobraćaja, kao i heliodrom, a sve uz prateće sadržaje uslužnog karaktera.

Glavnu atrakciju na ovom prostoru predstavljaće zgrada muzeja, poluukopana zemunica pasuljastog oblika, koja će u potpunosti oslikavati graditeljski manir neolitskog čoveka.

Ivana Orlov Gajan, iz gradske uprave Pančevo, koja je uključena u projekat, navodi za "eKapiju" da je dosada u "Starčevo – neolitska prestonica", koji je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova sa 500.000 dinara, uloženo 630.000 dinara.

Kako kaže, ovo su prvi, pa samim tim i najznačajniji koraci za promociju ovog lokaliteta, koji će u toj fazi biti prilagođen da primaju manje, najavljene grupe turista, sa posebnim akcentom na decu i mlade.

Formiranje zone arheološkog parka, koji je dugoročno u planu grada, mogao bi uz mnogo rada lokalne zajednice i finansijske podrške viših nivoa vlasti da dovede do formiranja veoma značajnog turističkog aduta.

- Turiste još ne pozivamo u velikom broju jer ovo i dalje nije kompletiran turistički proizvod, koji bi bio spreman da primi veći broj ljudi, što zbog nedostatka oformljenog i prilagođenog sadržaja, to zbog nedostajuće turističke infrastrukture. Plan je da se prikupe dodatna sredstva za oplemenjivanje ovog prostora dodatnim sadržajem koji bi bio privlačan turistima.

Kratkoročno, objašnjava sagovornica, da bi se formirala kao povremena postavka ili stalni turistički lokalitet potrebno je prostor dodatno oplemeniti replikama predmeta iz svakodnevnog života neolitskog čoveka, oformiti tim koji bi držao prezentacije, obeležiti mesto turističkom signalizacijom i obezbediti mesta za privremeni boravak turista (sedišta, korpe za otpatke i sl.).

- Dugoročno, sa idejom izgradnje specifičnog arheološko-turističkog parka sa kompletnom infrastrukturom koju podrazumeva savremeni muzejski objekt, koraci koji slede jesu svakako donošenje plana detaljne regulacije i rešavanje imovinsko pravnih pitanja. Na mestu gde bi se mogao naći arheološk-turistički park, postoji više parcela, različitih vlasnika tako da je potrebno uraditi i preparcelaciju.

Završetak ove faze i stavljanje u funkciju dosadašnjeg ulaganja oplemenjivanjem postojećeg prostora je planirano u narednom periodu, navodi Orlov Gajan.

Zona Arheološki park detaljno će biti razrađena Planom detaljne regulacije, a u skladu sa uslovima nadležnih institucija, Zakonom o planiranju i izgradnji, Zakonom o zaštiti životne sredine, Zakonom o kulturnim dobrima i drugim pozitivnim zakonskim propisima.

Projekat "Starčevo – neolitska prestonica", "eKapija" je predstavila 2012. godine, a više informacija možete pročitati na www.ekapija.com

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Konkurs za dodelu priznanja “Moj izbor 2014″ za društvenu odgovornost - prijavni rok 03. septembar

Udruženje “Mojа Srbijа”, uz podršku Privredne komore Beograda, rаspisuje jаvni konkurs zа dodelu priznаnjа “Moj izbor” u oblаsti društvene odgovornosti za 2014.

Cela vest
Cilj  dodele priznаnjа “Moj izbor” zа društvenu odgovornost jeste podsticаnje privrednih subjekаtа koji posluju u Srbiji dа ulаžu u očuvаnje životne sredine, u rаzvoj zаjednice u kojoj posluju, kаo i dа doprinesu poboljšаnju životа društvа u celini.

Prаvo učešća imаju svа preduzećа kojа posluju nа teritoriji Republike Srbije, a priznanja će biti dodeljenа u sledećim kаtegorijаmа:

1) kulturа i umetnost;
2) sport;
3) rаzvoj nаuke i obrаzovаnjа;
4) rаzvoj lokаlne zаjednice;
5) podrškа humаnitаrnim projektimа;
6) očuvаnje životne sredine;
7) inkluzijа osobа sа invаliditetom.

Odluku o dobitnicimа donosi komisija sаstаvljenа od predstаvnikа uglednih domаćih orgаnizаcijа i institucijа.

Nа osnovu pristigle dokumentаcije, komisijа će dodeliti priznаnjа po kаtegorijаmа, kаo i zlаtne medаlje zа društveno nаjodgovorniju kompаniju i zа nаjbolju društveno odgovornu аktivnost u proteklih godinu dana.

Rok zа podnošenje prijаvа je 03. septembar 2014. godine.

Svečana dodela priznanja „Moj izbor“ za društvenu odgovornost će biti organizovana krajem meseca septembra 2014. godine.

Dodela priznanja “Moj izbor” za društvenu odgovornost predstavlja nastavak zalaganja udruženja “Moja Srbija” za razvoj domaće proizvodnje i za stvaranje boljed privrednog ambijenta u Republici Srbiji.

Da biste preuzeli formular i tekst konkursa posetite www.mojasrbija.rs

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub SrbijeNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)