Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 383 5150
+381 (0)63/ 776 7307
+381 (0)69/ 664 844
Zima 2 Zima 3 Zima 4 Zima 5
E-dizajn

Vesti

FEST 2017 od 24. februara do 5. marta

20.01.2017.

Ovogodišnji, 45. Beogradski međunarodni filmski festival – FEST 2017 biće održan od 24.02 do 05.03, prenosi portal danubeogradu.rs.

Cela vest
FEST je nezaobilazna tačka u kulturnom životu Beograda.
Festival će ove godine otvoriti novo delo Emira Kusturice Na mlečnom putu.

Prvi FEST, pod podnaslovom Hrabri novi svet otvoren je 9.1.1971. u Dvorani Doma sindikata, projekcijom filma M.A.S.H. Roberta Altmana.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Službeni glasnik Republike Srbije

19.01.2017.

U Službenom glasniku RS, br.2 od 13.januara 2017.god objavljeno je sledeće...

Cela vest
Uredba o utvrđivanju lučkog područja luke u Apatinu.
Uredba o utvrđivanju lučkog područja na međunarodnom putničkom pristaništu u Kladovu.
Uredba o utvrđivanju lučkog područja na međunarodnom putničkom pristaništu u Sremskim Karlovcima.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Planine spremne, pakujte šalove i kape!

18.01.2017.

Na većini planina u Srbiji skijaška sezona teče.

Cela vest
Prethodnih godina dosta se ulagalo u ovaj turistički potencijal, što je donelo i rezultate. Skijališta Srbije u decembru 2016. ostvarila su 50% veći prihod od prodaje ski karata u odnosu na isti period prošle godine. 

Od početka ovogodišnje sezone, prodato je više od 43.000 ski karata, a po prvi put organizovana je i pretprodaja, što je omogućilo skijašima i borderima da ostvare popust od 15 odsto na cenu ski pasa.

Na pozitivno poslovanje, osim uređenosti skijališta, utiče i porast domaćih i stranih turista.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


TOB na kongresnoj berzi Conventa u Ljubljani od 17. do 19. januara

17.01.2017.

Turistička organizacija Beograda – Kongresni biro TOB od 17. do 19. januara učestvuje na kongresnoj berzi Conventa u Ljubljani.

Cela vest
Međunarodni sajam jugoistočne Evrope za kongresni turizam i insentive Conventa održava se po deveti put u Kongresnom centru Gospodarsko rastvišče u gradu Ljubljani. Učesnici ovog poslovnog sajma su predstavnici kongresne industrije: ponuđači – kongresni biroi, kongresne agencije i hoteli iz regiona, i kupci sa kojima se tokom unapred zakazanih sastanaka dogovaraju i organizuju veliki poslovni skupovi u našem regionu.

TOB – Kongresni biro će na ovogodišnjoj berzi Conventa predstaviti kongresnu ponudu Beograda kao izlagač na poslovnom štandu na unapred zakazanim sastancima kao i na sastancima sa poslovnim posetiocima berze.

Tokom prethodnih 8 godina, Conventa je privukla 1.974 inostrana kupca iz 46 zemalja i 1.037 izlagača iz 17 zemalja jugoistočne Evrope.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Za vaučere za odmor u Srbiji prijavilo se 164 ugostitelja do sada

16.01.2017.

Sa druge strane sa prvim danom ove godine počelo je prijavljivanje građana za korišćenje vaučera za odmor u Srbiji, a ove godine na raspolaganju će biti 60.000 vaučera.

Cela vest
Vrednost vaučera je kao i do sada 5.000 dinara, a uslov je i dalje isti a to je da građani rezervišu minumum pet noćenja u nekom od turističkih mesta.

Procedura: potrebno da se rezerviše smestaj u nekom od ugostiteljskih objekata, zatim da se ode u poštu, sa sobom ponese lična karta i preda zahtev i potrebne potvrde o visini zarade ili penzije.

Vaučeri će moći da se iskoriste do 20. novembra, a lista ugostiteljskih objekata će se na zvaničnom sajtu Ministarstva (www.mtt.gov.rs) ažurirati nedeljno.

Ko ima pravo na vaučer:

1. penzioneri

2. nezaposleni i druga lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade)

3. korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica

4. radno angažovani sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno;

5. ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno;

6. korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu;

7. nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bavi isključivo poljoprivredom, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Ministarstvo turizma objavilo poziv ugostiteljima za učešće u programu dodele vaučera

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pozvalo je ugostitelje u Srbiji da se prijave sa ciljem realizacije šeme dodele vaučera za podsticanje razvoja domaćeg turizma.

Cela vest
Na ovaj poziv mogu se prijaviti ugostitelji sa teritorije Republike Srbije (izuzev ugostitelja koji pružaju usluge smeštaja na teritoriji grada Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca) i to privredni subjekti, druga pravna lica, zdravstvene ustanove koje organizuju boravak i pružaju usluge prevencije, lečenja i rehabilitacije. Tu spadaju i fizička lica koja pružaju ugostiteljske usluge u kategorisanim objektima domaće radinosti i seoskog turističkog domaćinstva.

Kako podsećaju u Ministarstvu, podsticanje razvoja domaćeg turizma sprovodi se kroz dodelu vaučera za subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima u trajanju od najmanje 5 noćenja, izvan opštine, odnosno mesta prebivališta korisnika vaučera. 

Vrednost vaučera iznosi 5.000 RSD i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava koji se po vaučeru može refundirati ugostitelju.

Krajnji rok za korišćenje vaučera je 20. novembar 2017.

Lista ugostitelja koji učestvuju u realizaciji šeme dodele vaučera biće objavljena najkasnije 30.12.2016. godine, a nju će u ministarstvu nedeljno ažurirati novopristiglim prijavama i objavljivati na svojoj web prezentaciji. 

Više informacija pronađite na sajtu ministarstva. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Donet pravilnik o standardima za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je na osnovu Zakona o turizmu donelo Pravilnik o standardima za kategorizaciju ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Cela vest
Ovim pravilnikom propisuju se standardi za kategorizaciju ugostiteljskog objekta za smeštaj tipa hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, kuća, apartman, soba, seosko turističko domaćinstvo i podvrste garni hotel i apart hotel, posebni standardi za specijalizaciju hotela, kategorije, kao i način sticanja i promene kategorije ugostiteljskog objekta.

Standardi za kategorizaciju ugostiteljskog objekta sadrže obavezne i izborne elemente na osnovu kojih se određuje broj bodova utvrđenih za određenu kategoriju, u skladu sa ovim pravilnikom. Izborni elementi su deo kriterijuma za određivanje kategorije a odnose se na usluge i prateće sadržaje ugostiteljskog objekta.

Pravilnik određuje i da hotel koji je kategorisan sa 3 i više zvezdica može da se specijalizuje i po posebnim standardima za specijalizaciju hotela u zavisnosti od usluga koje pruža - poslovni hotel, kongresni hotel, porodični hotel, sportski hotel i spa-wellness hotel.

Ovaj pravilnik primenjivaće se od 15. decembra ove godine, s tim što će se odredbe ovog pravilnika za ugostiteljske objekte za koje je do dana stupanja na snagu ovog pravilnika izdat akt o razvrstavanju u kategoriju primenjivati od dana isteka roka važnosti akta o određivanju kategorije.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapijaNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)