Prijavite se Srpski English

Leto1
E-dizajn

Vesti

Službeni glasnik Republike Srbije

19.09.2017.

Službeni glasnik Republike Srbije, boj 83 od 15. septembra 2017. godine.

Cela vest
Pravilnik o stručnom osposobljavanju i usavršavanju izvršnih radnika žičare za transport lica.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Beogradski džez festival od 26. do 30. oktobra

18.09.2017.

Beogradski džez festival, čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd, biće održan od 26. do 30. oktobra pod sloganom Džez vizije.

Cela vest
Kako je najavljeno iz gradske uprave, na njemu će se predstaviti više od 20 muzičkih sastava iz naše zemlje i celog sveta.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Službeni glasnik Republike Srbije

15.09.2017.

U Službenom glasniku Republike Srbije od 8. septembra objavljeno je sledeće...

Cela vest
Pravilnik o određivanju zimovnika otvorenih za zimovanje stranih i domaćih plovila.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Čuveni Ralph Fiennes u Beogradskoj filharmoniji

14.09.2017.

Beogradskoj filharmoniji je pripala čast da snima muziku za film slavnog britanskog glumca i reditelja Ralph Fiennesa o Rudolfu Nurejevu

Cela vest
Ralph Fiennes je prisustvovao prvom danu snimanja što je izazvalo oduševljenje u orkestru, čuveni glumac je izrazio zahvalnost Beogradskoj filharmoniji što učestvuje u ovako važnom projektu koji priprema duže vreme.

- Beogradska filharmonija se, tri godine posle svog prvog nastupa u Karnegi holu, vraća na američko tržište i to, zajedno sa Ralph Fiennesom, pravo u Holivud, to zvuči filmski, priznaćete. Veliko mi je zadovolјstvo, ne samo zato što smo deo ovako prestižne međunarodne produkcije, koju smo dogovorili tokom velikog junskog koncerta na otvorenom, već i zato što vidim kako poreske olakšice za filmske producente, koje je Vlada usvojila u vreme dok sam bio ministar kulture i informisanja, daju rezultate pa tako Srbija postaje sve poželјnija filmska destinacija - naveo je Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije.

Za film o životnoj priči najvećeg baletana svih vremena, Beogradska filharmonija izvodi muziku iz čuvenih baleta Čajkovskog, Prokofjeva i Minkusa u aranžmanima Ijana Eškerija, pod dirigentskom palicom Endija Brauna. Endi Braun je muzički direktor Londonskog Metropoliten orkestra.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Noć istraživača 29. septembra u 11 gradova Srbije

13.09.2017.

Poslednjeg petka u septembru u više od 250 evropskih gradova održaće se 12. Noć istraživača.

Cela vest
Cilj manifestacije je da, pre svega mladima, približi posao naučnika-istraživača, a u Srbiji će osma Noć istraživača biti održana u jedanaest gradova širom zemlje (Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici), ove godine pod sloganom "Znanje na prvi pogled!", saopštili su organizatori.

- Svake godine prikazujemo i približavamo druge nauke i istraživače da bismo pokazali raznovrsnost, ali i međusobnu povezanost različitih nauka u Srbiji, u vremenu kada smo okruženi savremenim tehnologijama i kada nam je svaka informacija dostupna na nekoliko klikova, veoma je teško zainteresovati mlade, a još teže ih zadržati naučnim igrarijama. Verovali ili ne, većina stanovnika planete koristi internet i mobilne telefone, a ne zna na kojim principima oni rade, zbog toga smo mi tu, da im probudimo istraživački duh. Ne moraju da postanu istraživači kada porastu, ali želimo da nastave da istražuju i da ne izgube dečju znatiželju tokom odrastanja - navela je dr Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković i koordinatorka Noći istraživača.

U okviru ReFocuS projekta, migracije će biti glavna tema Noći istraživača 29.09. od 17 do 22 časa, u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Petnici, Inđiji i Požarevcu.

- Ovogodišnju Noć istraživača posvetili smo HOT nauci, odnosno gorućim temama i pitanjima iz nauke i visokim temperaturama, čime, nakon prošlogodišnje COOL nauke, zaokružujemo dvogodišnji projekat Cool&Hot Noć istraživača - navela je profesorka dr Tijana Prodanović.

Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja Siniša Stanković, i partneri - Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke. 

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Gondola Kalemegdan-Ušće prevoziće 3.000 putnika na sat

12.09.2017.

Očekuje se rasterećenje javnog prevoza, mesta u kabinama i za bicikliste.

Cela vest
Gondola koja će povezati Kalemegdan i novobeogradski park Ušće biće duga oko 1 km, a putovanje iz jednog u drugi deo grada trajaće oko pet minuta. 

Ranije najave o novom prevoznom sredstvu u Beogradu potvrđene su i Planom detaljne regulacije za gondolu Kalemegan-Ušće, koji će Grad Beograd staviti na rani javni uvid od 13. septembra 2017. godine. Njime je obuhvaćen prostor od 10,7 ha u gradskim opštinama Star grad i Novi Beograd.

Plan predviđa da u delu stanice Kalemegdan gondolski prostor obuhvati deo šetališta i zelenih površina najvećeg gradskog parka.  Stajalište bi bilo lokalizovano nadomak raskrsnice Karađorđeve ulice i Bulevara vojvode Bojovića. U delu novobeogradske stanice Ušće, preliminarna granica Plana obuhvata delove Bulevara Mihajla Pupina i Bulevara Nikole Tesle, na čijem ukrštanju bi trebalo da se nalazi stajalište.

Startna pozicija na Ušću bila bi postavljena na 75 metara nadmorske visine, dok bi izlazna kalemegdanska stanica bila na visini 106 metara, a ukupna dužina trase u tom slučaju iznosila bi jedan kilometar i bila bi bez preloma.

Gondola će prevoziti 3.000 putnika na sat u oba smera, a predviđeno je da žičara ima od 30 do 35 kabina koje će moći da prime između 10 i 35 putnika, a biće prilagođene i osobama sa invaliditetom i biciklistima.

Osim atraktivnosti gondole, od izrade i sprovođenja ovog Plana očekuju se pozitivni efekti i sa saobraćajnog aspekta.

Prema najavama gradonačelnika Beograda Siniše Malog, radovi na gondoli od Kalemegdana do Ušća trebalo bi da počnu na proleće naredne godine.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Novih 16 soba u beogradskom hotelu Constantine the Great

11.09.2017.

Uskoro radovi na spa centru i podzemnoj garaži.

Cela vest
Beogradski hotel Constantine the Great proširio je svoje smeštajne kapacitete. Gostima je od juna ove godine na raspolaganju 16 novoizgrađenih soba.

Nove sobe smeštene su na poslednja dva sprata, drugačijeg su dizajna - elegantne i moderne, dok istovremeno prate prepoznatljivi duh hotela.

- Dodatne sobe uticale su na povećanje broja ostvarenih noćenja, i već možemo da kažemo da će 2017. biti bolja od prethodne godine po zauzetosti smeštajnih jedinica - navode u hotelu.

Širenjem kapaciteta, hotel sada raspolaže sa ukupno 56 soba, a ovde se neće stati sa ulaganjima za ugodniji boravak gostiju. Kako najavljuju za eKapiju, u narednom periodu planirani su radovi na spa centru i podzemnoj garaži u hotelu.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Raspisan konkurs za kredite za podsticaj turističke ponude

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni konkurs za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude u ovoj godini.

Cela vest
Kako je navedeno na sajtu ministarstva, rok za podnošenje zahteva je 1. novembar 2017, dok je krajnji rok za dostavljanje dopuna zahteva 1. decembar godine.

Konkursom je predviđena dodela kreditnih sredstava za unapređenje kvaliteta turističke ponude i intenziviranje njenog korišćenja. Odnosno unapređenje marketinga domaće ugostiteljske ponude, restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u turističke kapacitete, zatim izgradnju turističke infrastrukture i suprastrukture kao i usklađivanje turističkih kapaciteta sa Zakonom o turizmu.

Pravo na korišćenje kreditnih sredstava imaju:
privredna društva registrovana za obavljanje delatnosti u oblasti turizma, 
preduzetnici koji su registrovani za obavljanje delatnosti u oblasti turizma i 
poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Minimalni iznos odobrenih kreditnih sredstava za poljoprivredna gazdinstva, preduzetnike i mikro privredna društva je 500.000 RSD, a za mala i srednja privredna društva je 2.000.000 RSD.

Učešće kreditnih sredstava u projektu ne može biti veće od 50 odsto ukupne vrednosti projekta. Kreditna sredstva se mogu koristiti za finansiranje osnovnih i trajnih obrtnih sredstava, a učešće trajnih obrtnih sredstava može iznositi do 20 osto ukupno odobrenih kreditnih sredstava.

Zahtevi za korišćenje kreditnih sredstava sa traženom dokumentacijom se dostavljaju isključivo poštom ili na pisarnici na adresu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor za turizam, Nemanjina broj 22-26, sa naznakom "Krediti za razvoj turizma".

Informacije o konkursu kao i obrazac zahteva za korišćenje kreditnih sredstava mogu se preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tekst konkursa možete preuzeti i u PDF fajlu
http://www.ekapija.com/dokumenti/konkurs_krediti_kvalitet_turisticke_ponude_260117.pdf

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapijaNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)