Prijavite se Srpski English

+381 (0)11/ 383 5150
+381 (0)63/ 776 7307
+381 (0)69/ 664 844
Leto1 Leto6 Leto9 Leto10 Leto12 Leto13
E-dizajn

Vesti

Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše podizanje višegodišnjih zasada voća, vinove loze i hmelja

25.07.2016.

Rok za konkurisanje 31. avgust.

Cela vest
Podsticaji za podizanje proizvodnih zasada obuhvataju nabavku sadnica voća, vinove loze i hmelja, pripremu i obradu zemljišta, kao i hemijsku analizu zemljišta sa preporukom đubrenja za sadnju i ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta.

Pravo na podsticaje za podizanje proizvodnih zasada imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici kao i pravna lica. Uslov je da je novi proizvodni zasad podignut u četvrtom kvartalu 2015. ili u prvom i drugom kvartalu 2016. godine, a za proizvodne zasade jagode može se ostvariti podsticaj i ako su podignuti u trećem kvartalu 2016 godine.

Podsticaji iznose od 40 do 55 odsto, u zavisnosti od toga da li se investiranje odnosi na razvijeno ili marginalno područje. Maksimalni iznosi po korisniku zavise od vrste podsticaja i kreću se od 100.000 din do 1.200.000 din.

Zahtev se podnosi Upravi za agrarna plaćanja, a rok je 31. avgust.

Više detalja o programu podsticaja možete pogledati na linku u nastavku
http://subvencije.rs/wp-content/uploads/2014/03/%D0%92%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D1%9A%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B8.pdf

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Skupština grada Beograda usvojila je...

24.07.2016.

Katalog urbane opreme za uređivanje i opremanje javnih površina na delu teritorije grada Beograda obuhvaćene generalnim urbanističkim planom. Ovaj plan obuhvata i letnje bašte ugostiteljskih objekata.

Cela vest
Od boje suncobrana i tendi letnjih bašti, o kojima smo već pisali i koji moraju biti u univerzalnoj beloj, bež ili crnoj boji, u sadržaju Kataloga urbane opreme precizira se i izgled statičnih i mobilnih tezgi, koje će biti postavljene na teritoriji opština Vračar, Savski venac i Stari grad. 

Plan u celosti možete pogledati na linku u nastavku
http://www.beograd.rs/images/file/73a09e6290adffb4c9931c2118e16a16_3216399246.pdf

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub Srbije


Turoperateri iz Rumunije gosti TOS-a

22.07.2016.

Turistička organizacija Srbije domaćin je grupi predstavnika turističkih agencija iz Rumunije. k

Cela vest
Oni će u našoj zemlji boraviti od 19. do 23. jula i tom prilikom će se upoznati sa turističkom ponudom Beograda, Novog Sada i Sremskih Karlovaca.

U studijskoj poseti Srbiji biće turističke agencije iz Rumunije - Christian Tour, Happy Tour, Vola i Simbotour & Infotripristi, čiji će se predstavnici upoznati sa atrakcijama i turističkom ponudom gradskih odmora u Beogradu, Novom Sadu i Sremskim Karlovcima. Organizovana tura baziraće se na prezentaciji kulturno-istorijske baštine i prirodnih lepota naše zemlje, kao i upoznavanju sa bogatstvom i raznolikošću naše gastronomije.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je u periodu januar-maj 2016 godine boravilo više od 15.000 turista iz Rumunije, što je 20 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Turisti iz ove zemlje ostvarili su 43.000 noćenja u pomenutom periodu, što je rast od 36 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Turistička organizacija promoviše Srbiju tranzitnim turistima

20.07.2016.

TOS saopštila je da, nakon aktivnosti na promociji turističkih kapaciteta zemlje u letnjem periodu, namenjene domaćim turistima, pažnju usmerava na sve značajniji broj tranzitnih turista koji u Srbiju ulaze drumskim putnim pravcima.

Cela vest
Kako se navodi, ta aktivnost se sprovodi podelom promotivnih letaka "Dobrodošli u Srbiju - osmeh gostoprimstva", postavljanjem bilborda dobrodošlice i otpozdrava na graničnim prelazima, kao i uspostavljanjem WiFi zone na graničnim prelazima Batrovci i Horgoš.

Već treću godinu zaredom, početkom jula meseca koji simbolizuje i start letnje turističke sezone TOS organizuje podelu letaka dobrodošlice putnicima u tranzitu kojima se promovišu turističke atrakcije na međunarodnim koridorima kroz Srbiju.

Za 2016. godinu planirana je podela 600.000 flajera na graničnim prelazima, kao i dodatnih 300.000 koja se vrši duž autoputa na trideset i pet naplatnih stanica Puteva Srbije.

Na 4 granična prelaza: Sremska Rača, Kotroman (ka BiH), Vatin (ka Rumuniji) i Gostun (ka Crnoj Gori), podela flajera počela je 10. jula, a na graničnim prelazima Horgoš, Kelebija (ka Mađarskoj), Batrovci (ka Hrvatskoj), Preševo (ka Makedoniji) i Gradina (ka Bugarskoj) očekuje se početak podele letaka krajem jula.

Letnja promotivna aktivnost podele letaka "Dobrodošli u Srbiju - osmeh gostoprimstva" trajaće tokom cele sezone na naplatnim rampama na međunarodnim koridorima u Srbiji.

TOS navodi da se na putevima u Srbiji beleži značajno povećanje broja vozila, a time i turista koji prolaze kroz našu zemlju.

Devizni priliv od turizma, kao i broj inostranih turista iz godine u godinu raste i ovakvom aktivnošću TOS informiše sve veći broj turista u tranzitu i animira one goste koji su možda samo u prolazu kroz Srbiju da se zadrže i uživaju u turističkim atrakcijama koje su im na dohvat ruke.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Terazijska terasa - mesto susreta

19.07.2016.

Beograd bi mogao da dobije novi trg na potezu od Terazija ka autobuskoj stanici i Ekonomskom fakultetu, između Balkanske, Prizrenske i Ulice kraljice Natalije.

Cela vest
Prvonagrađeno idejno rešenje za projekat "Terazijska terasa" potpisuje arhitektonska kancelarija ARCVS - Beograd i arhitekta Branislav Redžić, taj studio će biti i konsultant u izradi tehničke dokumentacije.

Branislav Redžić kaže za "eKapiju" da u poslednjoj varijanti idejnog rešenja predstoji tehničko prilagođavanje projekta, obzirom na to da mora biti kvalitetan osnov izradi glavnog projekta. 

Kako objašnjava Redžić, nagib terena uslovio je da se odluče za stepenasti trg. Površina popločanog dela je oko 4.000 m2, a prostor je okružen zelenilom, koje će biti, kako kaže sagovornik, intenzivno. Zeleni deo uz popločani trg biće ispresecan stazama za šetnju kao i odmor. Takođe biće prilagođen deci, starijim osobama i naravno osobama smanjene pokretljivosti.

Stepenice duge stotinak i široke oko 40 metara biće popločane granitom, a u središnom delu će se prelivati voda, stepenice će omogućiti spektar različitih komunikacija, susreta i događaja.

Ispod nagiba trga planirani su i informativni centar, galerija i ekskluzivni ugostiteljski objekat, a prodor svetla i komunikacija u sada devastirane podzemne prolaze, nada se sagovornik, uzrokovaće njihovu neophodnu revitalizaciju.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala eKapija


Službeni glasnik Republike Srbije

09.07.2016.

U najnovijem Službenom glsniku RS objavljene su “Izmene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu obavljanja ugostiteljske delatnosti...

Cela vest
... načinu pružanja ugostiteljskih usluga, razvrstavanju ugostiteljskih objekata i minimalno tehničkim uslovima za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata“. 

Po Vašem zahtevu poslaćemo Vam sadržaj starog pravilnika i ovog sa izmenama i dopunama radi upoređenja.(upit slati preko rubrike Kontakt)

Izmenama Pravilnika kategorije ugostiteljskih objekata su usklađene prema vrsti ugostiteljskih usluga. Promenjene su definicije hotela, garni hotela, apart hotela, motela, turističkog naselja, kampa, pansiona, depandansa…  

Uvedena je nova vrsta ugostiteljskog objekta “Botel” (ugostiteljski objekat za pružanje usluga smeštaja, ishrane i pića, kao i drugih ugostiteljskih usluga i sadržaja, koji se nalaze na trajno ukotovljenom putničkom brodu). Definisana je oprema za kuhinje itd. 

Ovaj Pravilnik se primenjuje od 01.10.2016 godine.

Tekst je u potpunosti preuzet sa portala Turistički klub SrbijeNOVO: Zdravstveni Turizam

Reklama za Srbiju: Soulfood Serbia (Hrana za dušu)