"Župska berba" (septembar) Aleksandrovac

Župsko vinogorje poznato je od davnina, nekoliko vekova unazad, ali tek sredinom dvadesetoog veka javila se ideja i inicijativa vinara iz ovog kraja da berbu pretoče u svečanost.


GALERIJA

Ideja je počela da se ostvaruje 1963. godine kada je i zvanično organizovana prva manifestacija koja se od tada održava svake godine u septembru mesecu.

Župa se nalazi u kotlini između Kopaonika, Goča, Željina i Jastrepca. Zbog izuzetno povoljnih klimatskih i pedoloških uslova jedna je od najpogodnijih oblasti u Srbiji za gajenje vinove loze.

Tokom trajanja manifestacije kroz glavne gradske ulice postavljaju se etno štandovi na kojima možete konzumirati vino, rakiju i druge proizvode. Simbol Župske berbe je “Fontana vina” koja simbolizuje nepresušnost župskog vinogorja i iz koje možete besplatno piti crveno vino.

Pored glavne  manifestacije na gradskim ulicama, možete posetiti i Muzej vinarstva i vinogradarstva koji je smešten u starom vinskom podrumu poljoprivredne škole u Aleksandrovcu i Zavičajni muzej Župe, koji tokom manifesatcije organizuju posebne izložbe, a ceo događaj manifestacije propraćen je muzičkim programom.