Zimski sportovi – Bezbednost na skijanju

Ogovarajuća odeća i oprema neophodni su svakom skijašu bez obzira na iskustvo.

Izvođenjem telesnih vežbi u predsezoni, skijaš je manje izložen premoru, koji umnogome  povećava verovatnoću  udesa. Vežbe razgibavanja i izdržljivosti za jačanje nogu i skočnih zglobova tradicionalno se preporučuju skijašima. Pre prvog spusta dobro je bez skija uraditi nekoliko vežbi za zagrevanje.


U pogoršanim snežnim uslovima treba prekinuti skijanje, a niko ne bi smeo da nastavi skijanje ako magla ili snežne padavine smanje vidljivost. Skijaši, takođe, treba da se čuvaju  opekotina od sunca, naročito od zraka odbijenih od snega, kao i od velike hladnoće, koja može da izazove promrzline.

Početnici treba da se drže zajedno, a ne da padnu u iskušenje da slede iskusnije skijaše iz svoje grupe.

Ako padne, skijaš treba da poravna eventualna udubljenja u snegu jer ona predstavljaju opasnost za one koji nailaze.

Skijaš se mora adekvatno zaštiti od ekstremnih vremenskih uslova.

Neophodno je da kapa i rukavice budu tople i odgovarajuće veličine. Tesna kapa i tesne rukavice mogu prouzrovati promrzline ušiju i prstiju. Šal je neophodan za održavanje toplote i zaštitu od opekotina od sunca. Skijaške naočare su pogodnije od običnih naočara jer štite od oblesaka sa strane i spreda. One takođe sprečavaju opektine kože ispod obrva prouzrokovane zracima odbijenim od snega.

Skijaška jakna i pantalone moraju biti od jakog materijala otpornog na vodu, jer se vuneni i hrapavi materijali napune snegom. Odeća treba da je od jarkih boja, a čarape odgovarajuće veličine i od prirodnog materijala-na primer od vune. Treba nositi najmanje dva para čarapa. Nemojte presavijati gornju čarapu preko ruba cipele, jer se savijeni deo napuni snegom i vlaga prodire u cipelu.

Cipele takođe moraju biti odgovarajuće veličine i odobrenog dizajna. Vezovi su neophodni. Proveravajte ih svakog dana. Kad jednom pravilno podesite vezove, nemojte zamenjivati levu i desnu skiju. Neki stručnjaci zahtevaju upotrebu sigurnosnih remena pričvršćenih za cipelu da skije ne bi pobegle. Kočnice na skijama pružaju još veću bezbednost, jer sprečavaju premetanje i bežanje skija.