Zadah iz usta

Često srećemo osobe kojima se iz usta širi neprijatan zadah – zadah truleži, koji je takvoj osobi neprijatniji nego i sama zubobolja, jer zadah iz usta ima trajan karakter. Zadah iz usta javlja se i kod mladih osoba, koje zbog toga imaju često velike neprijatnosti.


Za neprijatan zadah iz usta obično se kaže da potiče od stomaka. Iako se pravi uzrok ovoj pojavi ne može lako utvrditi, dosadašnja praksa je pokazala da ova neugodnost najčešće potiče od kvarnih zuba i nečistih usta, a najređe od bolesnog stomaka. Neprijatan zadah se javlja od trulenja organskih materija, mesa i drugih belančevina koje se u ustima raspadaju. Kvarni zubi, ranjave desni, čirevi fistule i mnoga druga zapaljenja desni su, u većini slučajeva, osnove truljenja i gnojenja u ustima. Međutim, ako se uzroci ovome ne pronađu u ustima, onda treba pomišljati na to da zadah potiče iz malih skrivenih šupljina u kojima se raspadaju ostaci hrane. Meka hrana se naročito lako zadržava u ovim šupljinama i među zubima. Zato se kod čoveka koji ne posvećuje potrebnu pažnju negi i čistoći zuba i usta javlja zadah iz usta.

Zubni kamenac, u kome ima mnogo gljivica, raznih mikroba i ostataka hrane, takođe je uzrok zadahu iz usta; stoga ako kod nekih osoba sa zadahom iz usta postoji zubni kamenac, treba u prvom redu misliti na to da neprijatan zadah potiče od njega.

U nekim slučajevima zadah potiče od korena kvarnih zuba, koji trunu. Ponekad se ovakvo korenje nalazi pod zubnom krunicom ili pod mostom. Kod nekih ljudi, a to je ređi slučaj nalazimo na jeziku debelu, obično prljavu naslagu koja prouzrukuje zadah. Oboleli krajnici i ždrelo mogu takođe da izazovu ovu neprijatnu pojavu. Pored toga, i druge bolesti, kako oboljenje mokraćne bešike, i naročito proces na plućima, ponekad su uzroci zadahu iz usta. Dijabetičari imaju zadah sličan voćnom mirisu. Prema tome, pre nego što se  pomisli da neprijatan zadah dolazi iz stomaka, treba prethodno utvrditi da ne postoji jedan od ovih uzroka. Uostalom, ako je zaista u pitanju stomačno oboljenje, onda se zadah oseća pri podrigivanju, a ne stalno. Dakle, uzrok zadahu iz usta, kao što smo videli, prvenstveno čistoća zuba i usta.