Vrapče brdo

Vrapče brdo predstavlja značajno istorijsko mesto na kome se 1914. godine odigrala Kolubarska bitka. Tada je ovde poginuo Dimitrije Tucović 20.11.1914.  koji je bio jedan od najistaknutijih boraca radničkog pokreta i političar.


Rođen je 13.05.1881. godine u selu Gostilju kod Užica. Pohađao je gimnaziju, zatim studirao je pravni fakultet u Beogradu i diplomirao 1906.  Jedno vreme  je bio urednik Radničkih novina 1908 - 1910. Osnovao je časopis Borba i sarađivao je i sa drugim časopisima: Radnik, Glas slobode, Sloboda, Radnički list.                                                                                                        

U Kolubarskoj bici Srbija je odnela pobedu i tada je još više porastao njen  ugled kod njenih saveznika. U znak uspomene na ovaj događaj ovde je podignut spomenik u vidu uspravne mermerne piramide visine 2,1 m.  Površina memorijalnog spomenika je 16,12 ha i podeljen je na dve zone (opština Lajkovac). Prva zona predstavlja memorijalni prostor na kome je poginuo Dimitrije Tucović i na kome se nalaze autentični ostaci iz vremena Kolubarske bitke, dok druga zona obuhvata okolnu šumsku vegetaciju hrasta i graba. Ovaj spomenik je posećen tokom cele godine zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, a samim tim odlikuje ga dobra saobraćajna povezanost: Ibarska magistrala, Beograd - Valjevo - Loznica - Kraljevo.