Vino u funkciji zdravlja

Savremena medicina smatra da je uticaj vina na ljudski organizam specifičan i vredan pažnje. Naime, istraživanja su pokazala da vino pozitivno utiče na želudac, jetru, srce, te da poboljšava pamćenje, suzbija stres i usporava starenje. To su samo neka od blagotvornih uticaja vina, čije nam konzumiranje preporučuju i naučnici.


Ali kako vino utiče na vaše zdravlje?
Pre svega vino kao i ostale namirnice treba uzimati umereno. Ukoliko se unosi u prekomernim količinama, vino može naškoditi vašem  telu u velikoj meri.

 

Ključ je umerenost.
Za one koji žele da održavaju zdravu telesnu težinu, vino pomaže u snižavanju nivoa glukoze i insulina. Umereno konzumiranje vina može takođe pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
Crveno vino ima važnu ulogu u sprečavanju pojave arterioskleroze, infarkta miokarda, deluje inflamatorno i antivirusno, pri čemu njegovi fiziološki aktivni sastojci predstavljaju značajne hvatače slobodnih radikala koji su odgovorni za štetne procese starenja organizma.

Pri hroničnom stresu, postoji povećana potreba za vitaminima C i B grupe, kalcijumom i magnezijumom, tako da umerena potrošnja vina, može imati pozitivno dejstvo na ublažavanje stresa.

Geografski položaj vinograda u Srbiji pruža turistima raznolike mogućnosti bavljenja zdravstvenim turizmom i uživanja u vinu. Pozivamo vas da dođete na degustaciju vina i hrane, rekreaciju, druženje, festivale, upoznavanje sa procesom proizvodnje vina i obilazak vinarija.