Ujed psa ili mačke i drugi ujedi

Ujed psa ili mačke može da bude veoma opasan zbog prenošenja besnila. Ako je životinja poznata, treba je posle ujeda, posmatrati, pa ako se primete znaci besnila, obratiti se hitno lekaru, koji če dete uputiti radi dobijanje vakcine protiv besnila, i to što pre posle ujeda, jer kada se pojave prvi znaci besnila za vakcinu i svaki drugi lek je kasno.


Protiv ujeda otvornih zmija postoji siguran lek, ali je važno stići na vreme kod lekara. Ujedeno mesto treba odmah oštrim nožem ili brijačem raseći i pustiti da izađe dosta krvi. Posle toga treba iznad ujeda podvezati ruku ili nogu, ako je ujed na tim mestima, tako da se spreči širenje otrova, a zatim najbržim prevoznim sredstvom dete prebaciti do lekara.

Ujedi ose, stršljena, pčele ili naših domaćih škorpiona, obično pređu bez težih posledica. Ali i ujedi tih insekata mogu ponekad da budu opasni, naročito ako je dete ujedeno na više mesta. Ujedi izvesnih pauka, naročito poljskih (koji često ujedaju u letnjim mesecima, kada dete hoda boso po poljima), mogu biti opasni i zahtevaju bolničko lečenje. Na otok nastao od ujeda ose, pčele ili stršljena najbolje je staviti običan hladan oblog, mada otok i bez obloga najčešće za nekoliko sati nestaje.