Ubodi insekata u ustima i grlu

Mnogo je teže ukoliko nas osa ili pčela ubode u usnu duplju ili sluzokožu ždrela. U usta mogu, na nesreću, ući sa medom ili voćem. Kada prilikom žvakanja pritisnemo insekta, on nas ubode. Ukoliko nas osa ili pčela ubode u sluzokožu ždrela, možemo se naći u životnoj opasnosti. Šta tada da činimo?


Ako imamo pri ruci surutku, unesemo je u usta i zadržimo, ili mesto uboda premažemo vatom koju smo natopili u surutku i namotali je na štapić. Ako nemamo surutke, možemo upotrebiti koncetrovanu rastopljenu kuhinjsku so. Ona smanjuje otok i opasnost od gušenja. Dok ne dođe lekar, možemo sebi pomoći ovako: neprestano držimo slanu vodu u ustima, dve kašičice soli na 1 dl vode. Za kratko vreme oteklina će splasnuti, a deo otrova izvućiće otopljena so. Opasnost od gušenja je prošla.

Ako dođe do neugodnih i neočekivanih uboda u predelu ždrela, moramo se, dakle, uvek poslužiti slanom vodom da sprečimo nesreću. Preporučeno je takođe koristiti obloge od gline ili zgnječenog lišća kupusa, kojim omotamo vrat. Možemo takođe polako gutati glinu (razmućenu u kašu) i ako je moguće uzeti biološki aktivan kalcijum. To su dobre i korisne mere.

Dobro je slanoj vodi dodati nekoliko kapi bršljenove tečnosti, kako se ona priprema opisali smo prethodno.

Pri ubodu stršljena moramo odmah pozvati lekara ili bez odlaganja otići u najbližu zdravstvenu ustanovu za uvo, grlo i nos jer preti potencijalna opasnost od gušenja zbog oteklosti sluzokože grla.