Trudnoća i putovanja

Trudnoća i putovanje, večita nedoumica. Da li treba putovati i kad se može putovati? Da li je bezbedno ići na duže ili samo kraće destinacije? Postoje li destinacije koje treba izbegavati? Samo su neka od pitanja koje trudnice postavljaju svom ginekologu. Odgovor nije jedan i ponekad nije ni jednostavan.


Pri izboru prevoznog sredstva parametri koji treba da su nam na umu su udobnost, jačina vibracija i trajanje putovanja.

Avion nudi najveći komfor i brzinu putovanja, ali vibracije ili turbulencije ne idu u korist trudnicama. Nije preporučljivo putovanje avionom u prvom trimestru trudnoće, kao i u trudnoćama starijim od 35 nedelja gestacije ili visokorizičnim trudnoćama.

Automobil ograničava putovanja na kraće destinacije, i češće pauze u putu, ali daje mogućnost izbora mesta za odmor i dužine trajanja pauze. Opravdan strah i česta nedoumica kod trudnica je pojas kako ga vezati i da li ga uopšte vezivati?  Istraživanja su pokazala da je sigurnije sa vezanim pojasom nego bez njega, pojas bi trebalo postaviti sa jednim delom ispod, a drugim delom iznad stomaka jer je takav položaj najudobniji i najsigurniji. Trudnice bi u toku vožnje trebalo da prave češće pauze da prošetaju kako bi se krvotok normalizovao jer za vreme trudnoće noge i stopala više otiču. Bol u leđima se može prevazići tako što se postavi jastučić pod donji deo leđa. 

Autobus se preporučuje za kraće relacije, upravo zbog ograničenog prostora i tajminga samog autoprevoznika.

Motori i bicikli se svakako ne preporučuju, čak ni na vrlo kratko udaljenim destinacijama.

Teško je odrediti koliko sati je gornja granica putovanja, ali dužina putovanja uvek treba da bude primerena samoj trudnici njenom zdravstvenom stanju. Ne treba insistirati na dugim putovanjima bez mogućnosti pauze ili višesatnog odmora. Ne preporučuje se da trudne žene putuju bez pratioca, naročito u poodmakloj fazi trudnoće.

U slučaju letovanja ili zimovanja izbor destinacije je lični. Pri odlasku na druge zemlje ili kontinente treba imati u vidu da dolazite u kontakt sa drugim infektivnim faktorima, na koje naš organizam nije pripremljen niti ima imunitet. Pre izbora destinacije poželjno je da se detaljno raspitate o infektivnim bolestima koje vladaju u planiranim destinacijama i da li je obavezna vakcinacija pre odlaska. U okviru pripreme za put, bilo bi poželjno da se konsultujete sa svojim ginekologom o izabranoj destinaciji i dužini puta. Dok ste na putu uz sebe treba da imate osnovnu dokumentaciju koja uključuje izveštaj sa poslednjeg pregleda, dokument o vašoj krvnoj grupi, kao i terapiju koju koristite. Stanja koja mogu da vas uznemire i zahtevaju pregled, a kad se nalazite van mesta boravka su sva ona koja vam čine nelagodnost, bolove, pojavu krvarenja, mučnine, povišenje krvnog pritiska ili pogoršanje opšteg stanja. Nemojte da se ustručavate da posetite doktora na krajnjoj destinaciji vašeg puta ili najbliži zdravstveni centar dok ste još u tranzitu. Blagovremena pomoć uvek je manjeg obima od rešavanja komplikacija koje mogu da nastupe.

                             

                                                                                                 Savet pripremila: Specijalna ginekološka bolnica "Jevremova"