Trnjenje

Trnjenje ili parestezije su abnormalne senzacije u telu, koje se subjektivno doživljavaju kao osećaj bockanja, peckanja, mravinjanja ili utrnulosti. Iako se mogu javiti u svakom delu tela, najčešće su na rukama i nogama. Nastaju zbog mnogobrojnih, različitih uzroka. 


Najčešće se javljaju u vidu kratkotrajnih parestezija koje traju nekoliko minuta, potpuno su bezazlene i nastaju zbog kompresije nerava, bilo da spavamo na ruci, ili imamo prekrštene noge I sl. Te parestezije su kratkotrajne i nestaju nakon nekliko minuta po promeni položaja tela. Takođe su veoma česte parestezije koje nastaju usled kompresije nerava hronične etiologije - degenerativne promene vratnog dela kičme daju često trnjenje u rukama, lumbalnog dela daje često trnjenje u nogama. Jedno od čestih hroničnih kompresija nerava je Sindrom karpalnog tunela. Radi se o kompresiji nerva Medijanusa, najčešće se javlja vezano za određene, ponavljajuće aktivnosti šake, ponekad u određenim zanimanjima (daktilogragf I sl.). Pri tome hronično trne prva tri prsta i polovina četvrtog. Trnjenje može biti praćeno boli i slabosti u šaci. Nadalje trnjenje se može javiti u sklopu nekih hroničnih bolesti- dijabetes, multipla skleroza, migrena, hronična  venska insuficijencija, amiloidoza, alkoholizam, zatim usled loše cirkulacije itd.Može biti vezano i uz manjak vitanina i minerala- manjak B vitamina, najčešće B12, zatim manjak kalcijuma, magnezijuma, cinka itd, u sklopu nekih infekcija, otrovanja i lekova.

Trnjenje može biti izolovan simptom, a može biti praćeno nizom ostalih simptoma, od lokalnih kao što su bol, slabost zahvačenog dela, osećaja topline, pećenja, sve do sistemnih simptoma kao što su mučnina i povraćanje, vrtoglavica, bolovi u grudima, glavobolja, gubitak svesti, slabost. Iako je najčešće bezazleno i kratkotrajno, postoje trnjenja koja ukazuju na mogućnost najozbiljnijih oboljenja koja neposredno ugrožavaju život.

Preporuka je da se javi doktoru za svako trnjenje, osim ako je trnjenje kratkotrajno, do nekoliko minuta uz očiti razlog- pritisak na nerv npr.

Za sve ostalo bi trebalo konsultovati doktora kako bi se što ranije moglo dijagnostikovati o čemu se radi i sprovesti adekvatno lečenje.

Ukoliko se trnjenje javi u sklopu povrede, slabosti u telu, glavobolje, vrtoglavice, nemogućnosti hodanja, nemogućnosti govora, poremećaja u vidu, zatim ako su prisutni bolovi u levoj ruci I/ili u vratu uz trnjenje, bolovi u grudima, nedostatak vazduha, gubitak svesti, ili ukoliko je zahvačeni ektremitet bolan, hladan I bled, potrebno je hitno se javiti lekaru jer se najverovatnije radi o neposredno životno ugrožavajućim stanjima.

Da bi se trnjenje moglo adekvatno lečiti, potrebno je odrediti uzrok trnjenja. U te svrhe se koriste različine dijagnostičke metode- krvna slika, RTG, MR, CT, EMNG, dopler UZV itd, zavisno od vrste trnjenja, mesta, učestalosti, dužine. Lečenje zavisi od razloga koje je do trnjenja dovelo.Kod degenerativnih promena se provode vežbe, masaže, fizikalna terapija, ponekad i operacija.Ako je trnjenje posledica sistemnih bolesti leči se osnovna bolest- kontrola glikemije kod dijabetesa, kortikosteroidi kod multiole skleroze i autoimunih bolesti, nadoknada vitamina i minerala kod njihovog nedostatka, smanjenje konzumiranja alkohola i prestanak pušenja, lekovi za poboljšanje cirkulacije itd.

Zaključak: trnjenje je najčešće benigna pojava, koja sama od sebe prestaje. Iako postoje mnogi razlozi za trnjenje, od najbezazlenijih do najopasnijih, svako trnjenje ukoliko ne prestane spontano u roku od nekoliko minuta treba ozbiljno shvatiti I potražiti savet lekara.

 

dr Ivan Radić

Ordinacija opšte medicine Dr Ivan Radić