Sveti Velikomučenik Dimitrije (Mitrovdаn) - 08. novembar

Sveti Dimitrije je rođen oko 270. godine u gradu Solunu. Bio je sin bogatog vojnog komandanta Soluna. Bilo mu je obezbeđeno dobro obrazovanje, nakog koga kreće očevim putem pa se pridružio vojsci i postao oficir.


Iako se to kosilo sa ideologijom Carstva kome je služio, on odlučuje da primi hrišćanstvo.

Dobija naređenje od cara Maksimijana da pronađe i ubije hrišćane u Solunu, čemu se Dimitrije usprotivio. Car mu daje šansu da promeni svoja ubeđenja, tako što će se odreći hrišćanstva i poštovati rimske bogove, ali Dimitrije ne pristaje. Nakon toga je zatvoren, mučen i ubijen, 306. godine. Pre svoje smrti, svoje bogatstvo je poklonio siromašnima. Prema jednom tumačenju, Dimitrije je pogubljen u Sirmijumu, a ostaci preneti u Solun, nakon osvajanja Srema od varvara. U vreme cara Konstantina, kada su okončani progoni hrišćana, na mestu njegovog groba sagrađena je crkva. Više puta je stradala, ali je uvek obnavljana.

Kod nas se Sveti Dimitrije obeležava slavom Mitrovdanom 8. novembra. Po broju domaćinstava koje ga slave, nalazi se na petom mestu. Pored toga, Mitrovdan se svetkuje i kao bećarski praznik i ovčarski dan. Sremska Mitrovica ga naročito proslavlja, a na njenom grbu nalazi se od 1388. godine.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar