Staranje o leđima kod velikog napora, u saobraćajnom udesu...

Iskliznut diskus

Međupršljenski diskus se sastoji od vezivno-hrskavičastig tkiva. Spoljašnji deo se naziva anulus fibrozus, a meko unutrašnje jezgro-nukleus pulpozus. Prilikom savijanja kičme na diskus se vrši pritisak. Ako je pritisak prevelik, mek srednji deo diskusa može prsnuti, izbiti kroz spoljašnji prstem i pritisnuti živac koji vodi od kičmene moždine do nekog drugog dela tela.

Bol zbog ove povrede se oseća u predelu koji živac opslužuje. Ova povreda se najčešće dešava na lumbalnim međupršljenskim diskusima, jer oni trpe najveće opterećenje. U tom slučaju bol se oseća u butini i niz nogu stopala (išijas). 

Diskus može iskliznuti pri podizanju nekog teškog predmeta, ili zbog velikog napora na koji telo nije naviknuto. Kao i u slučaju lumbaga, lečenje varira u zavisnosti od težine povrede. Iskliznuće diskusa je češće u muškarca nego u žena, a retko se pojavljuje posle navršenih pedeset godina života.


Povreda vrata trzajem

Ova povreda uglavnom nastaje u saobraćajnom udesu, zbog naglog trzaja glave unazad, pa unapred. Najčešći uzrok povrede je neočekivana silina udarca u sudaru automobila. Ligamenti u vratu se istegnu ili pokidaju, oko mesta povrede može nastati unutrašnje krvarenje, a ponekad dolazi do kidanja međupršljenskog diskusa u vratu, što izaziva bol niz rame i ruku i briđenje šake.

Ova povreda nije uvek vidljiva neposredno posle udesa, ali nakon nekoliko dana od udesa nastupaju vrtoglavica, žestoke glavobolje i nemogućnost okretanja glave. Lečenje zavisi od težine povrede. Ovakva povreda se može sprečiti ugradnjom naslona za glavu na sedištu motornog vozila.

Čvrst dušek

Ulegnut krevet, u kojem se kičma prekomerno savija može da prouzrokuje snažan bol u leđima. Dušek treba da sledi konture tela bez uleganja.

Jastuk treba da podupire  vrat u ravni sa kičmenim stubom. Ako dušek nije čvrst, podmetnite pod njega daske.

Osteoartritis

Osteoartritis je degenerativno oboljenje zglobova. Nastupa postepeno posle navršenih četrdeset pet godina života i veća je mogućnost da će napasti kičmu ako je određena osoba ranije imala povredu kičme ili  je veći deo života provela obavljajući teške fizičke poslove.