Spomenik Tekeriš

Spomenik Tekeriš se nalazi u zapadnoj Srbiji, na planini Cer (687 m) kod sela Tekeriš. Smešten je u opštini Loznica i otkriven je na Vidovdan, 28. juna 1928. godine. Obuhvata spomen-kapelu, spomen-česmu i spomen-kosturnicu, podignute u znak sećanja na Cersku bitku, kada je srpska vojska pobedila austrougarskе јedinice. 


Cerska bitka odigrala se u periodu od 16. do 20. avgusta 1914. godine. To je prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu. U memorijalnom kompleksu spomen-kosturnice sahranjeno je 3350 srpskih vojnika. Ovde leže kosti i čeških boraca u sastavu 28. praškog puka austrougarske vojske, koji su odbili da ratuju protiv srpskih jedinica. U centralnom delu nalazi se spomenik oblika stene na čijoj se prednjoj strani nalazi grb Srbije, datum odigravanja Cerske bitke i natpis: „Vaša dela su besmrtna’’. Generalima koji su imali presudnu ulogu u pobedi srpske vojske, postavljene su spomen-ploče: Radomiru Putniku, Živojinu Mišiću, Stepi Stepanoviću, Petru Bojoviću i Pavlu Jurišiću Šturmu. Nekadašnja spomen-kapela, danas je deo narodnog muzeja u Šapcu koji je posle Drugog svetskog rata ovde otvorio stalnu postavku Cerske bitke. U izgradnji spomen-česme je delom učestvovala i češka.

Cer spada u grupu Podrinjskih planina, a ime je dobio po istoimenoj vrsti hrasta cera (Quercus cerris). Tu se nalaze još i šume sladuna (Quercus frainetto), kitnjaka (Quercus petrea), bukve (Fagus) i graba (Carpinus betulus L.). Do spomenika se može doći automobilom, autobusom ili biciklom. Njegova udaljenost od Beograda iznosi 120 km, od Šapca 35 km, a od Loznice 30 km. Zbog svoje mikroklime Cer predstavlja svojevrsnu vazdušnu banju. U neposrednoj blizini nalaze se rezervat prirode Danilova kosa, spomen park Tršić-Tronoša i memorijalni spomenici Draginac i Mačkov kamen.