Spomenik knezu Mihailu Obrenoviću

Spomenik knezu Mihailu Obrenoviću, prosvećenom apsolutisti i srpskom vladaru od 1839. do 1842. godine i od 1860. do 1868. godine, podignut je 1882. godine kada su se tokom druge polovine XIX veka u Beogradu podizali javni spomenici uglednim ličnostima. Postavljen je na Pozorišnom trgu (danas Tgu republike) kao prvi monumentalni konjanički spomenik u Srbiji. 


GALERIJA

Spomenik knezu Mihailu Obrenoviću

Autor spomenika je firentinski skulptor Enriko Paci, pa je konjanička statua rađena u duhu klasičnih italijanskih predstava vladara na konju sa uzorom u antici. Izliven je u bronzi u minhenskoj radionici a sastoji se od postamenta, pijedestala i konjaničke statue.

Postament je obložen mermernim pločama sa ukrasima od bronze, i bronzanim pločama sa imenim gradova oslobođenih 1867. godine – Beograd, Smederevo, Kladovo, Soko, Užice i Šabac. Na ovalnom pijedestalu nalaze se reljefne scene iz srpske istorije rađene prema crtežima arhitekte Konstantina Jovanovića. Bronzana figura kneza na konju predstavlja oslobodioca i spasitelja nacije koji desnom rukom pokazuje na još neoslobođene gradove Srbije. Spomenik je svečano postavljen na svetog Nikolu, krsnu slavu porodice Obrenović, što je ispraćenom velikom svečanošću, paljbom topova i zvonjavom zvona iz svih beogradskih crkava.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar