Spomenik Dragojlu Dudiću u Valjevu

Spomenik Dragojlu Dudiću, učesniku svih ratova u XX veku, nalazi se u gradu Valjevu, sedištu Kolubarskog upravnog okruga.


GALERIJA

Spomenik Dragojlu Dudiću u Valjevu

Dragojlo Dudić rođen je 9. decembra 1887. godine u selu Klinci kod Valjeva u siromašnoj zemljoradničkoj porodici, što ga ne sprečava da se sam školuje i postane jedan od najpismenijih seljaka u Srbiji. Nakon služenja vojnog roka učestvovao je u balkanskim i Prvom svetskom ratu, da bi se nakon toga upoznao sa idejama levice i postao komunista. U međuratnom periodu bavio se pisanjem i sarađivao je sa nekoliko značajnih novina u zemlji. Uzima učešće u organizovanju ustanka u zapadnoj Srbiji 1941. godine, stvara prve partizanske jedinice i postaje njihov komandant. U novembru postaje predsednik Glavnog Narodnooslobodilačkog odbora Srbije. Tokom nemačkog prodora na Užice gine 29. novembra 1941. godine kod Mačkata na Zlatiboru. Proglašen je za narodnog heroja 14. decembra 1949. godine.

Građani Valjeva podigli su Dragojlu Dudiću spomenik. Skulptura je rad jugoslovenskog i srpskog vajara Ota Loga. Visoka je 3.8 metara a napravljena je od betona i bronze. Ovaj spomenik koji predstavlja gorostasnog seljaka u narodnom gunju svečano je postavljen 1971. godine.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar