Spomen-park Popina

Spomen-park Popina, u narodu poznat i kao „Snajper“, se nalazi na uzvišenju pored Popinske reke u mestu Štulac, na teritoriji opštine Vrnjačka Banja.


GALERIJA

Spomen-park Popina

Ovo mesto značajno je u Narodnooslobodilačkoj borbi jer su se na njemu prvi put u otvorenoj borbi sukobili partizani i Nemci. Bitku su 13. oktobra 1941. godine vodili Trstenički partizanski odred i Dragosinjska četa Kraljevačkog odreda protiv delova 171. nemačke divizije. Višečasovne borbe završene su napredovanjem neprijatelja prema Kraljevu.

Godine 1977. u znak sećanja na ovaj događaj opštine Trstenik i Vrnjačka Banja osnovale su fond za izgradnju spomen-parka. Radovi su otpočeli već naredne godine i trajali su do 1981, po projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića. Kompleks se prostire na 12 ha i zamišljen je kao trodelna kompozicija od kamenih blokova sa zajedničkom osovinom. Centralni deo predstavlja spomenik, tzv. „Snajper“, građen od jablaničkog granita na betonskoj podlozi. U okviru kompleksa nalazi se i stariji spomenik iz 1951. godine u kom su prvobitno bili sahranjeni poginuli vojnici na Popini.

Godine 2019. spomen-park Popina proglašen je za znamenito mesto.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar