Spomen-obeležje u Zasavici II

U ataru sela Zasavica II, u severnoj Mačvi na teritoriji opštine Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu, nalazi se spomen-obeležje posvećeno masovnom streljanju Jevreja i Roma 1941. godine.


GALERIJA

Spomen-obeležje u Zasavici II
Spomen-obeležje u Zasavici II

Spomen-obeležje se nalazi na mestu zvanom Poloj na nekadašnjoj njivi Lazara Ljubičića. Polovinom oktobra 1941. godine nemački vojnici su na tom mestu streljali 1057 Jevreja i više od 90 Roma i meštana severne Mačve. Nakon ovog zločina Lazar Ljubičić nije više obrađivao njivu nego je na tom mestu zasadio jasenovu šumu. Posle Drugog svetskog rata posmrtni ostaci Jevreja su ekshumirani i sahranjeni na Jevrejskom groblju u Beogradu.

Memorijalni prostor ima oblik trougla i ograđen je niskom oradom. U njemu se nalazi pet spomenika od kojih su pojedini odmah podignuti u posleratnim godinama. Centralno spomen-obeležje podignuto je 7. jula 1977. godine na inicijativu SUBNOR-a iz Sremske Mitrovice. Sastoji se od uzvišenog trouglastog platoa i spomenika u obliku latica. Poslednji spomenik je podignut 2001. godine u organizaciji Jevrejske zajednice i Jevrejske veroispovedne opštine Beč. Postavljen je pored centralnog sa memorijalnim tekstom na srpskom, hebrejskom i nemačkom jeziku.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar