Spomen-obeležja na teritoriji opštine Crna Trava

Opština Crna Trava nalazi se na jugoistoku Republike Srbije i pripada Jablaničkom upravnom okrugu. Njen centar je gradsko naselje Crna Trava. Stanovništvo ove opštine je u Drugom svetskom ratu vodilo aktivnu borbu protiv fašizma organizovano prvenstveno u partizanski pokret. Poznati narodni heroji ovog kraja su Toma Ivanović, Mirko Sotirović, Aleksandar Sinadinovic i dr. Oblast Crne Trave oslobođena je tokom akcija Narodnooslobodilačkog pokreta u proleće 1944. godine.


GALERIJA

Spomen-obeležja na teritoriji opštine Crna Trava
Spomen-obeležja na teritoriji opštine Crna Trava
Spomen-obeležja na teritoriji opštine Crna Trava

Na teritoriji opštine Crna Trava postoje sledeća spomen-obeležja:

  • U naselju Crna Trava podignut je spomenik i parkovski prostor posvećen poginulim borcima i žrtvama bugarskog terora. Centralno mesto ovog prostora zuzima obelisk od belih fasadnih blokova visok 18 metara, sa memorijalnim tekstom. Izgrađen je prema zamisli arhitekte Stojanovića i svečano otkriven 1957. godine.
  • Na planini Ostrozub nalazi se spomen-obeležje koje čine dva monumentalna obeliska. Visoki su 18 i 15 metara a spojena u donjem delu, gde se nalaze i imena streljanih rodoljuba;
  • U naselju Kalni 1979. godine podignut je spomenik prema projektu vajara Sokolovića. Na njemu su postavljene bele mermerne ploče na kojima su ispisana imena 142 meštana stradala tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

 

Vladimir Lukić

dipl. istoričar