Sjeničko jezero

Sjeničko ili Uvačko jezero nalazi se u jugozapadnoj Srbiji na teritorijama opštine Sjenica i Nova Varoš. Ova vodom bogata i živopisna akumulacija dobila je naziv po Sjenici, privrednom i kulturnom centru Pešterske visoravni. Sjeničko jezero pripada grupi veštačkih jezera.


Jezerska voda služi za proizvodnju električne energije u hidroelektrani „Sjenica“ koja je počela sa radom 1979. godine. Brana kod sela Akmačić dugačka je 160 m i spada među značajnije graditeljske poduhvate u našoj zemlji. Sjenička akumulacija se odlikuje velikom dužinom i malom širinom. Ima vodu zelenkaste boje, providnost do 7 m.

Jezero se ističe nadmorskom visinom od 985 m, po čemu je na drugom mestu među akumulacijama u Srbiji, odmah iza Vlasinskog jezera. U pogledu kvaliteta vode ove akumulacije gotovo uvek je prve klase, oligosaprobnih svojstava i znatnog sadržaja kiseonika te pogoduje životu riba iz grupe salmonida (potočna pastrmka, kalifornijska pastrmka, mladica). Zbog toga privlači sportske ribolovce.

Niske temperature vazduha u Sjenici utiču na vrlo niske temperature vode ovog jezera. Za vreme leta ne uspostavlja se prava kupališna sezona, a tokom zime led je redovna pojava.

Sjeničko jezero nalazi se u sklopu Specijalnog rezervata Uvac gde se može uočiti prisustvo 104 vrste ptica, među kojima se izdvaja beloglavi sup. Pored velikog bogatstva ornitofaune značajno je prisustvo nekih vrsta ugroženih sisara i druge faune.