Saveti za putovanja - prvi deo

Za mnoge putovanje može predstavljati izazov. Sedeti u kolima, avionu, autobusu nije baš najudobnije, pogotovo kad je dugačak put u pitanju, što može izazvati pojačanje postojećih tegoba. Sledeći saveti su namenjeni onima koji, zbog hroničnih tegoba, imaju poteškoće tokom putovanja.


Saveti za putovanja bez bola - prvi deo

1. Pravite česte pauze

Ustajati i šetati svakih 30 minuta, najviše na 1h. Čak i avionu, krećite se što češće jer sedenje može pogoršati bol.

2. Istežite se

Istezanje je nekad i važnije od samih vežbi, jer nam omogućava nesmetane pokrete, a povećanje fleksibilnosti je dobra prevencija od povreda. Istezanjem mišića pomažemo da kičma bude u pravilnom položaju, a ostalim zglobovima olakšavamo funkciju pokretljivosti i time smanjujemo bol i posledice dužeg sedenja. Uz poboljšanje cirkulacije i elastičnosti, istezanje nam podiže i nivo energije i stoga se preporučuje istezati se kadgod se osećate pospano i umorno.

3. Hladne analgetske kreme

Hladni gelovi kao Biofreeze koriste hladni efekat mentola da ublaže bol. Aplikacijom hladnih gelova na bolno mesto, poništavaju se bolni signali i prirodno se budi unutrašnji mehanizam tela za oslobađanje od bola.

4. Tople anti-reumatske kreme

Šire krvne sudove, poboljšavaju ishranu u datoj regiji i relaksiraju mišiće.

5. Dinamički jastuk za sedenje - da podrži Vaša leđa

Jastuk koji je terapijski oblikovan prema Vašem telu pomaže Vam da kičma bude u pravilnom položaju, oslobađajući Vas od napetosti i bola prilikom upotrebe. Postoje i dinamički jastuci za sedenje koji angažuju mišiće.

6. Tens struje i aparati za kućnu upotrebu

Transkutana električna nervna stimulacija (TENS) je jako efikasna i neinvazivna terapija protiv bola. Ima malih aparata koji su predviđeni za kućnu upotrebu i putovanja, i oni Vam mogu olakšati tegobe. Takođe, postoje aparati kao Bemer koji poboljšava mikrocirkulaciju, i koji je posebno napravljen i u malom izdanju veličine jastuka za sedenje da bi se sa njima moglo lakše putovati.

7. Homeopatija

Homeopatski lekovi su prirodna pomoć bez nuspojava, deluju brzo i nisu u konfliktu ni sa kakvim lekovima koje uzimate. Po ceni su ekonomični, a dovoljno mali da ih svuda možete nositi. Najpopularnija za put bi bila Arnica, za mišiće, kao i smirenje i adaptiranje na promene. Takođe su i svima dostupne Bahove kapi za olakšanje raznih tegoba, a postoje napravljeni miksevi za jet-lag, mučninu, nesanicu, imunitet itd.

 

Dr. Gordana Popovic, je specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju sa dugogodišnjim iskustvom u državnom zdravstvu na VMA i privatnom zdravstvu, ordinaciji Centar Tens Plus, čiji je vlasnik. Centar Tens Plus raspolože najsavremenijim uređajima za elektroterapiju, ultrazvuk, kinezi terapiju, foto i lasersku terapiju, termo i elektromagnetnu terapiju, kao i terapiju akustičnim talasima. Pacijentima je na raspolaganju i dobro opremljena sala za kineziterapiju gde stručni tim pravi individualni program za svakog pacijenta