Saveti pri putovanju automobilom, autobusom, vozom, avionom ili brodom

Putovanje automobilom, autobusom i vozom

Deca često pate od bolesti kretanja prilikom putovanja automobilom, autobusom ili vozom. Ovo stanje je otežano uzbuđenjem i strahom. Na pola sata pred putovanje treba deci dati lak obrok, jer prazan želudac može uvećati osećaj mučnine. Za vreme putovanja kroz žarka klimatska područja može doći do blage dehidracije. Stoga, pre polaska na put treba obezbediti dovoljno voćnih sokova ili vode. Starijim ljudima se savetuje da na stanicama izađu iz vozila i prošetaju, čime se sprečava preterana ukočenost. Ne bi trebalo da vozač automobila ili autobusa provede za upravljačem više od dva sata bez odmora.


Putovanje avionom

Uvek nosite udobnu, komotnu odeću. Ukoliko je moguće, olabavite obuću u toku leta da vam ne bi stezala stopala, koja neznatno oteknu. Oticanje stopala se može smanjiti jednostavnim vežbama skočnih zglobova. Mlaznjačka slabost (jet lag) je uobičajena tegoba pri dugom letenju avionom. Mlaznjačka slabost izaziva umor i izvesnu dezorjentaciju zbog toga što su osnovni biološki ritmovi organizma nepriviknuti na novo vreme spavanja i obroka. Simptomi su često otežani prejedanjem u toku leta i uzimanjem velikih količina alkohola, što dehidrira organizam putnika. Veoma je važno piti odgovarajuće količine vode ili voćnih sokova. Na svakih nekoliko sati treba pojesti malu količinu hrane. Često je mudro da se po dolasku radi obezbeđivanja dobrog sna, nekoliko noći uzima blag sedativ koji je propisao lekar. Osobe koje redovno uzimaju lekove, kao što su oboleli od poremćaja krvnog pritiska ili dijabetičari, moraju voditi računa o tome da lekove uzimaju u vreme koje im je lekar odredio, a ne u skladu sa lokalnim  vremenom.

Putovanje brodom

Bolest kretanja je česta pojava pri putovanju brodom (morska bolest). Putnik koji pati od bolesti ketanja treba da uzme sredstvo protiv mučnine uoči polaska na put i ujutro na dan polaska. Sredstva protiv mučnine izazvaju pospanost, te ih nemojte uzimati ako odmah posle kraćeg putovanja brodom treba da upravljate motornim vozilom. Lica koja redovno uzimaju lekove treba da obaveste brodskog lekara ako se kod njih pojavi bolest kretanja. Lekar može obezbediti odgovarajuće lečenje pre nego što se organizam dehidrira usled povraćanja. Ako je more  nemirno, obavezno se držite  za ogradu dok se krećete palubom.